Esports Barça 26/11/2017

“Ho ha vist tothom menys qui ho havia de veure”

El gol no concedit a Leo Messi reactiva la necessitat d’implementar el VAR

La jugada polèmica

BarcelonaLes expressions més sentides entre els protagonistes de Mestalla eren dues: “Gol legal” i “Cal implementar el VAR”. El gol fantasma que l’àrbitre no va concedir al Barça a la primera part del partit va condicionar el resultat i va encendre l’ànim del bàndol blaugrana. Al minut 29, Messi xutava i a Neto se li escapava la pilota, que arribava a botar dins la porteria. Però ni l’àrbitre gallec Ignacio Iglesias Villanueva ni el seu segon assistent, Enrique José Ramos Ferreiros, li van donar validesa.

“Ha sigut un error garrafal de l’àrbitre! Tothom s’equivoca, però ho he vist fins i tot jo des del mig del camp. I després ho hem comprovat al descans. Una cosa és una falta, que es pot discutir, però aquella pilota ha entrat tres metres!”, s’exclamava Jordi Alba, encès, encara sobre la gespa de Mestalla. La pilota no va entrar tres metres, com deia ell, però sí un parell de pams abans que Neto, a la desesperada, la tragués de dins.

L’acció va ser tan evident -excepte per a la tripleta arbitral- que Mestalla va emmudir i els jugadors del València van deixar de jugar uns instants. “L’ha vist tothom menys qui l’havia de veure perquè pugés al marcador. Era molt clar, el gest del porter, tot...”, deia Iniesta. Al descans, Leo Messi es va acostar als àrbitres per comentar-los l’error i parlar-ne directament amb l’assistent. Després del partit, amb l’1-1 final, el davanter argentí va continuar protestant, ara amb més vehemència. Però la decisió ja era inamovible.

Els jugadors del Barça, protestant

El cas és que l’àrbitre no se’n va anar fins al centre del camp, Messi i Suárez protestaven enèrgicament a l’assistent i el València va decidir iniciar l’atac. “I fins i tot ens van estar a punt de fer un gol a nosaltres, que hauria sigut duríssim”, comentava Guillermo Amor, a posteriori. L’exfutbolista i nou responsable de relacions institucionals del club blaugrana lamentava “que el VAR no estigui ja en funcionament” perquè “era un gol legal”. “És evident que hi haurà moltes coses que el VAR no aclarirà, però sí aquesta jugada, que és justa i legal”, afegia Busquets.

“L’any passat ja se’ns va escapar una Lliga per un gol no concedit [al camp del Betis], esperem que no ens torni a passar el mateix”, afegia Jordi Alba. Mentrestant Valverde, honest, va assegurar que “ningú sap del cert” què hauria pogut passar si el gol hagués sigut vàlid, i va recordar que el dia del Màlaga el Barça es va veure beneficiat per un error arbitral -la pilota havia sortit a fora abans que la jugada acabés en gol- i que en aquest cas es va veure perjudicat. “No es tracta de rearbitrar partits però era clar que havia entrat”, reblava l’entrenador.

Rodrigo Moreno

Possible expulsió de Rodrigo

L’altra jugada polèmica es va produir en el gol del València. Rodrigo es va posar una perruca taronja per homenatjar Jaume Ortí, l’expresident xe mort aquesta setmana. L’àrbitre tenia la targeta a la mà -el reglament prohibeix “cobrir-se el cap o la cara amb màscares o similars”- però, a última hora, no l’hi va ensenyar. Pocs minuts després va veure una targeta per una falta al mig del camp que hauria suposat l’expulsió.