21/10/2022

Més De Jong, menys Busquets

2 min
Frenkie de Jong, en primer terme, durant un entrenament del Barça

Busquets acaba contracte aquesta temporada i no ha tingut mai un successor designat que li hagi anat agafant el testimoni. Els deures de consolidar-li un substitut s’han deixat sempre per a més endavant. L’apatia del Barça per resoldre aquesta qüestió ha fet que el capità, als seus 34 anys, hagi continuat jugant-ho tot fins ara. De Jong acaba d’obrir la porta al fet que ja no hagi de ser així: amb la seva actuació contra el Vila-real ha aixecat la mà amb convicció per anunciar a tothom que ell pot ser, definitivament, la solució. El patiment de Busquets al Bernabéu va exemplificar que se li està acabant la bateria, però hi ha un neerlandès disposat a fer que el trauma sigui menys dolorós. Al cap i a la fi, aquesta és la seva posició de debò. Valverde ja deia que l’imaginava fent de Busquets en el futur i potser se l'hi trobarà el dia del seu retorn al Camp Nou. 

Arribats a aquest punt, el relleu lògic s’ha d’anar assumint amb naturalitat. De Jong hauria de ser, a partir d’ara, l’opció número 1 de Xavi per a la posició de pivot i Busquets podria anar passant al segon pla que li pertoca. És llei de vida i la sort és que el mestre i el deixeble poden conviure en un diàleg diari que només pot beneficiar l’equip. Ja ho van demostrar al túnel de vestidors intercanviant opinions abans que arrenqués la segona part: tots dos gesticulant i valorant els moviments dels primers 45 minuts. Tot net, endreçat i civilitzat. Ja no es pot allargar més l’agonia: De Jong està preparat. Ens haurem d’acostumar, això sí, a una nova personalitat al mig del camp i deixar-la respirar, perquè de Busquets només n’hi ha un. Tot i l’enyorament puntual, el vers lliure neerlandès pot beneficiar molt el joc valent que vol imprimir Xavi. 

Beneïda insistència la de De Jong per quedar-se al Barça, tenint en compte la campanya que va patir perquè toqués el dos aquest estiu. Les pressions per terra, mar i aire van tenir totes les versions possibles, inclosa una amenaça per escrit de portar el seu contracte a la justícia. Laporta i Mateu Alemany ja no sabien què més fer per esborrar el seu salari. No van ser gens elegants en les formes, però la tossuderia i amor propi de De Jong fan que avui sigui aquí, malgrat tot. Ara és el seu moment: no ha aconseguit mai solidificar el seu rendiment de manera sostinguda, els focus l’il·luminen i aquesta és la seva oportunitat per triomfar de blaugrana. Si, de passada, també decideix ser una mica generós amb el que li deuen, més d’un que el volia fer fora obrirà una ampolla de cava.

stats