Futbol - Lliga de Campions

S'ha acabat el discurs de la por al Barça: "Sortirem a l'atac i a ser valents"

Xavi admet que l'equip no està "en un moment per treure pit", però no pensa renunciar a l'optimisme

4 min
Xavi Hernández

Sant Joan DespíNo fa gaire, abans d'un partit amb aires de decisiu, el debat era si Ronald Koeman sortiria a jugar amb tres centrals i si el plantejament de l'equip seria més ofensiu o més aviat poruc. Amb Xavi el debat s'ha acabat. Malgrat les lesions, malgrat la situació gairebé límit contra el Benfica, en un partit en què l'equip no es pot permetre no guanyar si no vol veure compromeses les opcions de passar als vuitens de la Champions, el nou tècnic blaugrana ha volgut enviar un missatge d'optimisme. "No sé si som millors que el Benfica. Això s'ha de demostrar al camp. No estem en un moment per treure pit, però hem de ser optimistes i pensar en guanyar. Ser positius, valents i anar a guanyar. Ja sabem que la realitat és que allà vam perdre 3-0 i que no serà un partit gens fàcil, però és un repte i a mi m'encanten els reptes".

Xavi, que ha defensat sentir-se un "privilegiat" per poder ser l'entrenador del Barça, no vol renunciar a l'aurèola d'optimisme que l'acompanya: "Ho porto bé de moment", ha dit, bromejant, sobre l'expectativa que ha representat el seu fitxatge. El tècnic es va estrenar guanyant, però va ser un triomf lluitat i sofert. "N'estic més que satisfet. L'altre dia vam estar molt bé, a excepció dels darrers deu minuts, en què llavors l'Espanyol sí que va ser millor que nosaltres. Contra el Benfica serà un partit molt complicat: tenen un entrenador experimentat, són un equip molt físic i tenen davanters ràpids i potents. Això és la Champions, però estem preparats per competir i guanyar per classificar-nos per als vuitens de final".

L'entrenador, que ha rebutjat parlar d'escenaris en què l'equip no aconsegueixi el triomf –"Només penso en guanyar, això és el que m'han ensenyat al Barça"–, ha reiterat la voluntat de jugar amb extrems ben oberts malgrat la gran quantitat de lesionats a l'equip. "Ens queden un parell d'entrenaments abans del partit i veurem com estan Dest, Roberto i Dembélé". El català va rebre l'alta mèdica en l'últim partit, mentre que el nord-americà no s'ha recuperat del tot de la lumbàlgia que arrossega ni tampoc Dembélé, que no s'ha refet de l'elongació al semimembranós de la cuixa esquerra de la qual va recaure a principis de mes. Xavi no els ha volgut descartar, però la seva presència no està assegurada. En canvi, si no hi ha cap contratemps d'última hora, sí que hi seran Busquets, Nico i Mingueza, malgrat que van acabar tocats dissabte contra l'Espanyol. L'entrenador rumia sobre el trencaclosques de les bandes, en què no ha descartat tampoc les opcions de Coutinho i Demir.

Xavi també ha parlat de la línia defensiva i no ha assegurat si repetirà la parella de centrals Eric-Piqué o si obrirà la porta a un central més físic, com Ronald Araujo: "El Ronald és molt important per a nosaltres encara que no jugués dissabte. També compto amb Lenglet i Umtiti. Crec que tenim cinc centrals de nivell. Que jugui l'un o l'altre dependrà de com vulguem defensar i atacar", s'ha limitat a dir el tècnic. Això sí, ha deixat clar que per a ell és "vital defensar-se amb la pilota": "Especialment si aconseguim avançar-nos en el marcador". "Per a mi, com a entrenador, la cosa més important és que el meu equip tingui la pilota. Que tinguem paciència, ser en camp contrari i saber jugar amb el marcador també", ha insistit. I, per això, no li fan falta tampoc migcampistes rocosos o molt físics: "Per recuperar pilotes, de la manera com nosaltres juguem, no fa falta fer dos metres d'altura i pesar 85 quilos. Això depèn del model amb què vulguem jugar i per a mi no fa falta tenir jugadors molt forts físicament, tot i que també tenim migcampistes físics: De Jong, Nico, Busquets... Però Pedri també es fa un fart de recuperar pilotes, per exemple. O us en recordeu d'Iniesta? Quantes pilotes recupera? És important saber estar a lloc".

"Personalment, Xavi era l'home"

Jordi Alba també ha valorat l'actualitat blaugrana abans del transcendental partit contra el Benfica. El lateral ha volgut recordar la tasca de Ronald Koeman recordant la Copa que van guanyar "quan ningú s'ho esperava", però ha celebrat l'arribada de Xavi. "Personalment crec que era l'home. L'entrenador que havia de venir. Coneix la casa i estic convençut que anirem cap amunt. Tenim la moral alta després d'haver guanyat el derbi i volem anar a més. Començant contra el Benfica, que és una final". Alba ha explicat alguns dels canvis amb l'arribada de Xavi: "Estem fent entrenaments molt divertits, però també molt exigents. Hi ha hagut canvis, però tampoc vull desmerèixer els altres entrenadors i treballadors que hi ha hagut abans amb nosaltres. La cosa més fàcil és sempre fer fora l'entrenador, però els jugadors també hi tenim la nostra part de culpa. No és agradable quan es canvia d'entrenador, però ara ha vingut Xavi i tant de bo pugui estar-se molt de temps aquí, perquè serà senyal que les coses van bé".

Jordi Alba, al partit contra el Bayern.

Amb el nou tècnic, Alba sap que haurà de jugar amb un extrem ben obert davant seu. Un factor que pot condicionar el seu rendiment, tot i que el futbolista ho ha negat. "Em sento igual de còmode amb un extrem obert o amb un altre que se'n vagi per dins. Fa molts anys que jugo al Barça i sabeu que soc un jugador a qui li agrada sumar-se a l'atac. S'ha de saber seleccionar quan pujar a l'atac, però també depèn de com vagi el partit, com estigui el rival i del que em demani el míster".

stats