Esports Barça 21/11/2021

El primer gran trencaclosques de Xavi

El tècnic blaugrana no podrà comptar ni amb Abde ni amb Ilias per a la 'final' contra el Benfica

3 min
Xavi donant instruccions a Ilias contra l'Espanyol

Barcelona"Volem jugar amb els extrems ben oberts", va dir Xavi Hernández en la seva primera compareixença pública com a nou entrenador del Barça. El llibret d'idees de l'egarenc és clar. I les seves conviccions, irrenunciables. El problema són les peces que té disponibles per traslladar-les al terreny de joc. En la seva estrena, contra l'Espanyol, va donar la responsabilitat de les bandes a dos nois de 17 anys. A l'esquerra, Gavi, que perd prestacions respecte de si juga d'interior, però que segueix sent un futbolista deliciós. A la dreta, Ilias, que va debutar. Xavi l'havia vist en acció amb el filial. Se'l va endur als entrenaments amb el primer equip i va ser valent posant-lo d'inici. A la segona part va fer jugar Abde, de 19 anys, darrer fitxatge amb el segell de Ramon Planes, ja exsecretari tècnic del Barça. Xavi es va desfer en elogis cap als dos jugadors del filial després del partit, però ara no podrà comptar amb cap dels dos extrems en el decisiu duel de dimarts contra el Benfica.

Abde no està inscrit ni en la llista A ni en la llista B de jugadors blaugranes a la Lliga de Campions, mentre que Ilias va ser expulsat en el darrer partit amb el juvenil, a la Youth League, i això impossibilita que pugui ser-hi contra el conjunt portuguès. La diferència és una qüestió d'antiguitat. Abde va arribar aquest estiu a la disciplina del filial del Barça i, per tant, no compleix el requisit que exigeix la UEFA d'acumular com a mínim dos anys al club per poder ser apuntat a la llista B, on hi ha inscrits els porters Iñaki Peña i Arnau Tenas, així com Nico, Gavi i Alejandro Balde. Ilias no té aquest problema i podria ser inscrit 24 hores abans del partit, però seria una mesura inútil contra el Benfica perquè està sancionat. Ferran Jutglà, extrem del filial a qui Xavi també ha fet entrenar amb el primer equip, té el mateix problema que Abde: es va incorporar a l'estiu al filial blaugrana, procedent de l'Espanyol.

Dest es reincorpora als entrenaments

Xavi té al davant el seu primer gran trencaclosques amb el Barça. Sense poder comptar amb Ilias, Abde ni Jutglà, ni tampoc amb els lesionats Dembélé, Ansu Fati i Braithwaite, ¿quins seran els extrems en el transcendental partit d'aquest dimarts? Comptant que Gavi repetirà com a titular, el principal dubte recau en quin serà l'altre extrem. Una opció passaria per reproduir un invent de Ronald Koeman i ubicar Sergiño Dest com a extrem dret. El nord-americà s'ha reincorporat aquest diumenge als entrenaments després de ser baixa en els dos darrers partits per lumbàlgia.

El tècnic neerlandès ja va justificar la provatura, precisament, per la manca d'efectius ofensius a les bandes i explicant que Dest ja havia jugat d'extrem en les categories inferiors de l'Ajax. A favor del nord-americà hi ha que és un jugador veloç i que té un bon un contra un. En contra, les nombroses errades que acumula de cara a porteria i la seva falta de lectura del joc. En cas d'estar recuperat del tot, però, Dest podria jugar de lateral dret veient la decebedora actuació de Mingueza contra l'Espanyol, tot i que Sergi Roberto també podria jugar de lateral o, fins i tot, d'extrem. Aquesta és, però, una opció més remota.

Entre les altres opcions que té Xavi hi ha la de Demir, l'únic extrem disponible per dimarts. L'austríac va enamorar Koeman durant la pretemporada, però després d'un debut amb dubtes a la Lliga el tècnic neerlandès va decidir de deixar de comptar amb ell. La figura de l'austríac, però, xoca amb el rol que Xavi encomana als extrems, que és, entre altres funcions, obrir molt el camp. En canvi, Demir és un extrem amb una clara tendència a ocupar els carrils interiors. I, de fet, ja va quedar clar contra l'Espanyol que l'egarenc va preferir les opcions d'Ilias i Abde abans que la del jugador cedit pel Rapid de Viena.

La possibilitat més remota passaria per jugar amb Coutinho de titular, fet que suposaria enviar Gavi a la banda dreta, on llueix menys, i amb el brasiler partint des de l’esquerra. Però això també xoca amb la idea de Xavi d'obrir el camp, perquè tots dos actuarien com a falsos extrems. Memphis també podria partir d'extrem, rol que ja ha desenvolupat en alguns partits, fet que suposaria l'entrada de Luuk de Jong com a davanter centre. Xavi rumia el seu primer gran trencaclosques.

stats