27/03/2016

El barcelonisme diu adéu al mestre

4 min
El barcelonisme diu adéu al mestre

BarcelonaJohan Cruyff no és només Barça, com va demostrar la presència de Florentino Pérez ahir al Camp Nou per acomiadar l’holandès. Johan Cruyff no és només futbol, com va recordar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Johan Cruyff és una manera d’entendre la vida, sempre arriscada, sempre vital. Un home que va aconseguir arrencar les llàgrimes del seu amic Joan Laporta. Un home que va aconseguir que Josep Maria Bartomeu, custodiat pels homes de confiança de Laporta, assentís repetidament mentre l’expresident glossava la figura de l’holandès. Ahir, ni que fos per unes hores, els ismes van acabar-se.

Pel memorial ubicat a la zona de tribuna, a la porta 14 -com calia esperar-, hi van desfilar 15.158 persones que deixaven xupa-xups, samarretes, flors i missatges de comiat. Abans que Bartomeu inaugurés l’espai de condolences a les 10 del matí, un centenar de persones ja esperaven per entrar. Una gran fotografia de l’holandès, somrient i amb la pilota, sempre amb la pilota, custodiat per una senyera i una bandera blaugrana, centrava l’espai dissenyat pel club perquè hi desfilessin els aficionats que volien dir-li adéu. Ho podran fer fins dimarts a les 21 hores, tot i que els homenatges a l’home que va canviar la mentalitat del Barça continuaran durant tota la setmana, amb un mosaic i un minut de silenci previst per al clàssic contra el Madrid de dissabte que ve.

Cruyff va ser el “mestre”, va sentenciar el president blaugrana un cop inaugurat l’espai dedicat al 14, un memorial similar al que es va organitzar amb Tito Vilanova, i que aquest cop rebia els visitants amb un “Gràcies, Johan”. A l’interior del Camp Nou, on la fila de turistes no s’atura mai, un gran crespó negre definia el moment de dol que viu el barcelonisme, accentuat per les banderes onejant a mig pal que hi ha a totes les instal·lacions.

El gran repte del Barça després de la pèrdua de Cruyff als 68 anys és mantenir viu el seu llegat “espectacular”, com va admetre Bartomeu, que va definir l’holandès com una figura “moderna i inconformista” que va “revolucionar” el món del futbol. “El que avui en dia és el Barça és impossible d’entendre sense la figura del Johan Cruyff”, va concloure.

Bartomeu va acompanyar un emocionat Laporta, que no va poder impedir que els ulls se li humitegessin quan va situar-se davant del gran retrat de Cruyff que presidia el memorial. Mentre l’expresident qualificava el 14 com una figura “genial”, Bartomeu assentia amb el cap, a pocs metres d’ell, envoltat de les persones de confiança de Laporta, i enraonava durant força estona amb Rafa Yuste, mà dreta de l’expresident. Al final del Parlament, tots dos van intercanviar unes breus paraules enmig de la multitud que s’aplegava a l’esplanada. Van parlar de l’homenatge que hi haurà dissabte, coincidint amb el clàssic. “Els que no van valorar Cruyff ara s’adonen de la seva dimensió”, va llançar Laporta uns minuts més tard. La directiva de Sandro Rosell, de la qual Bartomeu formava part, va treure la condició de president d’honor a Cruyff, al·legant que no era una figura reconeguda estatutàriament, i l’holandès va retornar la insígnia que havia rebut del seu amic uns mesos abans.

Una jornada intensa

Un parell d’hores més tard de la trobada entre presidents blaugranes va ser el torn per al blanc. Blanc elegant. Florentino Pérez, acompanyat d’Emilio Butragueño, va acudir a Barcelona per dir adéu a una figura que va canviar el curs de la història, l’home que va implantar una manera d’entendre el futbol que ha situat el Barça per sobre del Madrid durant l’últim quart de segle. “Hi ha persones que no s’haurien de morir mai, i una d’elles és Johan Cruyff”, va sentenciar Florentino, que va qualificar l’holandès com un astre dels que “perduren eternament”.

Carles Rexach també hi va ser, silenciós i defugint les mirades. Ell va ser qui millor va entendre Cruyff fins que els seus camins es van separar traumàticament. Exugadors; la plantilla de bàsquet; el president de la Federació Catalana de Futbol, Andreu Subies; polítics com Joan Tardà o la vicepresidenta del Govern, Neus Munté; representants de l’Espanyol amb Constantin Galca al capdavant, també van desfilar pel Camp Nou. La primera autoritat a passar-s’hi va ser Carles Puigdemont, a quarts d’onze del matí. Per al president de la Generalitat, Cruyff va projectar “una mirada” de la qual s’ha d’“aprendre” de cara al futur, va ser “una vida que va passar entre nosaltres per canviar-nos”. “No tenim dret a oblidar-nos de les seves aportacions”, va sentenciar Puigdemont. El seu predecessor en el càrrec, Artur Mas, també va parlar de la dimensió universal de l’homenatjat: “Va ser un mestre del futbol i un català per convicció, no va néixer aquí, però es va fer seu el país i el va defensar”.

La responsable de la Fundació Cruyff, Pati Roura, va llançar un segon repte: “Segur que el Barça donarà una empenta a la fundació per tirar endavant”. De moment, el club i la família Cruyff van de bracet. El fill, Jordi, i el vicepresident Jordi Cardoner van acordar que dimarts la família, amb amics i excompanys de l’holandès, clourà el memorial.

stats