Bàsquet

El món del bàsquet, de dol per la mort de Josep Lluís i Cortés

Adeu a un dels pioners de l'esport de la cistella

El món del bàsquet està de dol per la mort de Josep Lluís i Cortés, als 80 anys. L'exjugador internacional i exentrenador, un dels pioners de l'esport de la cistella, va ser president de l'Associació Catalana d'Entrenadors (ACEB), vicepresident de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) i vicepresident i patró d'honor de la Fundació del Bàsquet Català, entre altres càrrecs.

Nascut a Badalona el 1937, Lluís es va iniciar als 10 anys en els equips inferiors del Círcol Catòlic. Quan tenia 19 anys es va incorporar a l'Orillo Verde de Sabadell, club amb el qual va jugar la 1a i 2a edicions (del 1956 al 1958) de la Lliga espanyola, de la qual el 1957 fou elegit millor jugador. El 1958 va fitxar pel Reial Madrid, on va jugar fins al 1962, i durant aquesta etapa va guanyar tres lligues i quatre copes d'Espanya. El 1962 va tornar a Badalona, fitxat fins al 1969 pel Joventut, amb el qual va aconseguir la primera Lliga de l’entitat (67) i una copa d'Espanya (69). Formava un mític conjunt al costat de 'Nino' Buscató, Enric Margall, Alfonso Martínez, J.M. Oleart o Guifré Gol, entre d'altres.

Lluís va ser 116 vegades internacional i va participar en els Jocs del Mediterrani del 1959 (medalla de plata) i en els Jocs Olímpics de Roma (1960). A més, va defensar la samarreta de la selecció catalana durant 15 partits.

Quan es va retirar com a jugador, el 1969, va continuar com a tècnic: va entrenar el Círcol Catòlic de Badalona i posteriorment el Joventut, el CN Sabadell, l'IFA-Espanyol, la selecció espanyola femenina, la selecció universitària i la selecció espanyola masculina (Jocs del Mediterrani). A més, durant 22 anys va ser segon entrenador de la selecció espanyola masculina, amb la qual va guanyar la medalla de plata dels Jocs Olímpics de Los Angeles 84 i als Europeus de Barcelona 73 i Nantes 83, i la de bronze a Roma 91.

La cerimònia de comiat, dissabte

La sala de vetlla estarà oberta des de divendres 5 d'octubre a les 16 hores al Tanatori de Can Ruti de Badalona i la cerimònia de comiat tindrà lloc dissabte 6 d'octubre a les 11 del matí a l'església de Santa Maria de Badalona.