Publicitat
Publicitat

NBA

L'entrevista es va realitzar a una terrassa de Manhattan Beach (Califòrnia)

Pau Gasol: "La derrota t'alimenta més que la victòria. I se n'aprèn més"

Dues setmanes després que els Lakers diguessin adéu a la temporada després d'una contundent derrota en la semifinal de l'Oest, Pau Gasol parla per reflexionar sobre una temporada plena de sotracs

Dues setmanes després que els Lakers diguessin adéu a la temporada després d'una contundent derrota en la semifinal de l'Oest, Pau Gasol parla per reflexionar sobre una temporada plena de sotracs que, assegura, li servirà per extreure lliçons i intentar ser encara millor jugador.

"La derrota t'alimenta a vegades més que la victòria", va dir el català, guanyador de dos anells de l'NBA, el 2009 i el 2010. "I de la derrota se n'aprèn més que de la victòria", va afegir l'ala-pivot.

El jugador, assegut en una terrassa de Manhattan Beach (Califòrnia), des de la qual saluda amb educació i paciència tot aquell que se li acosta, es mostra relaxat, reflexiu, madur... i amb ganes de tornar aviat al més alt.

Pregunta: M'havia acostumat a xerrar amb vostè just abans de la Final de l'NBA. Així ha estat des que va arribar a Los Angeles. Què ha passat aquesta vegada?
Resposta: El campionat no l'havíem de guanyar sempre de forma seguida. Aquesta és la lectura. Ara cal tornar a estar a aquell nivell. Els altres equips cada any també es preparen per al mateix objectiu i la seva fam augmenta cada vegada que no ho aconsegueixen. És difícil mantenir-se a dalt, però em sorprèn que no es parli tant del fracàs dels Spurs o de Boston... Tots se centren més en els lakers i sembla que no podem tenir un relliscada ni perdre contra ningú. En part és un afalac, però és irreal.

P: Acomiadar-se amb un 4-0 contra Dallas és dur, però hi va haver senyals prèvies. Al desembre van patir quatre derrotes seguides, per primera vegada des que vostè va arribar a l'equip. Al terme de la temporada regular, cinc. No pensaven que alguna cosa no funcionava?
R: És clar que sí. Teníem certa preocupació. No era alarmant, però sí com per preocupar-se. Vam parlar molt que aquests sotracs eren més profunds que en anys anteriors i al final s'ha notat. D'aquesta mateixa manera vam acabar la temporada, amb quatre derrotes seguides.

P: Fa la sensació que van permetre que els seus rivals els perdessin la por i el respecte.
R: Doncs sí, per aquests signes de debilitat i flaquesa. Si veus un equip que és incapaç de perdre'n tres de seguits i que quan en perd un o dos, aconsegueix recompondre's, imposa. Però si veus que en perd quatre o cinc de seguits amb rivals inferiors, els altres s'ho creuen. Aquesta és la línia i l'anàlisi que hem fet.

P: La base de l'equip existeix. Què es necessita per optar al títol de nou?
R: De moment un equip d'entrenadors nou. I que això funcioni després de tants anys amb Phil Jackson. Serà un procés d'ajust. Crec que alguna peça sí que es modificarà, però no sé quina ni de quin nivell. L'equip és veterà, crec que el segon més vell de la Lliga, però tenim punts forts i hem d'explotar-los, de la mateixa manera que exposar tan poc com es pugui les flaqueses. Si no som ràpids no és determinant. Tampoc ho érem l'any passat o l'anterior i vam guanyar.

P: Però com es passa de la tremenda imatge posterior a l'All-Star a una de tan pobre en els 'play-off'?
R: Per relaxació, excés de confiança... fins i tot desconnexió. En aquell moment de la temporada, quan queden set o vuit partits i venim d'una ratxa potent, no es pot abaixar el llistó així. No sé què va passar, però va ser significatiu. També vam acabar amb males sensacions la temporada regular de l'any passat i ens vam recuperar, però aquesta vegada ha estat diferent.

P: Dirk Nowitzki està a un nivell increïble. És el jugador més complicat de defensar al qual s'ha enfrontat?
R: Dels que més, segur. Està en un moment de forma i de confiança alt, però tot i així, dins del que cap, crec que no es va fer una mala defensa sobre ell. Vam tenir moltes esquerdes en general. El pla era un i no el fèiem a la pista. Va faltar comunicació i unitat en els moments crítics.

P: Molts pensem que la plantilla era més completa que altres anys. Però era el millor grup?
R: Sobre grup ens hem portat bé, sense problemes, però no hi ha hagut una cohesió suficient durant la temporada i al final va quedar exposat. Hem anat massa cadascú pel seu costat.

P: Costa assumir els rols?
R: Depèn de cadascú, però crec que estan ben definits.

P: Fins i tot durant la seva espectacular arrencada de temporada?
R: Vaig aprofitar un moment gran de forma i energia i les coses funcionaven, però era difícil mantenir aquest ritme. Jugava molts minuts i hi havia poca rotació. Quan Andrew (Bynum) es va recuperar de la seva lesió van canviar les coses.

P: Així que ha trobat a faltar una mica més de descans durant la temporada regular.
R: Potser sí. Podia haver-hi hagut una mica més de profunditat, sobretot provar si Joe Smith podia contribuir-hi. La situació de Theo Ratliff era difícil pel seu estat físic i per on es troba en la seva carrera, però aquest és un altre tema. Hagués anat bé una rotació de quatre homes en comptes de tres, però és una cosa tècnica i aquí no hi entro, per no debatre amb un tipus bastant d'èxit, el nostre entrenador.

P: Les crítiques pel seu rendiment en els 'play-off' es van sumar en un moment determinat als rumors sobre la seva relació sentimental. Ha estat més difícil de portar que la famosa etiqueta de tou?
R: Sí, perquè és la primera vegada que em passa i no m'influïa a mi sol, sinó que s'atacava gent a la qual estimo de fora de la pista. Em semblava un codi que no hauria de trencar-se, una línia que no es pot traspassar. Em semblava immoral i poc ètic. Em va sorprendre, desgraciadament.

P: Als EUA s'ha especulat amb què aquests rumors van provocar el seu baix rendiment, i vostè ha estat assenyalat com a causa principal de la derrota.
R: Em sembla un comentari sobre una suposició errònia, i per tant no hi entro perquè no és real. Cadascú té la seva opinió i diu el que vol, jo no ho puc controlar. Quan les coses van tortes et vénen de tots els colors, però espero treure'n la part positiva i sortir d'això amb més força que mai. Que em serveixi com a experiència en la qual fixar-me un dia i veure que em va ajudar a manegar i veure les coses de manera diferent.

P: La meva impressió és que a la plantilla hi ha jugadors intocables per a la premsa i vostè no està entre ells.
R: Sí, és veritat i no sé per què és així. Sempre tracto amb educació i respecte la premsa. Això que hauria de ser favorable sembla que a vegades juga en la meva contra. No sé si hauria de fer més lletjos, ser més tallant o més sec, però ho modificaré.

P: Han fet autocrítica els seus companys?
R: No ho sé, la veritat. No he estat pendent d'això, però jo sóc el primer crític amb mi mateix. No he contribuït al nivell que m'hagués agradat. M'agrada admetre la meva culpa quan he de fer-ho; és la meva personalitat i com m'agrada fer les coses.

P: Amb què es queda de Phil Jackson?
R: De tot allò après. He estat molt còmode amb ell i hem desenvolupat una relació personal enriquidora. Tant de bo que pugui mantenir una relació pròxima en anys posteriors.

P: L'estiu serà llarg i imagino que no és aliè als rumors.
R: Espero poder seguir amb els Lakers molts anys, no només el següent. Espero contribuir com fins ara i aconseguir algun campionat més. No anem a guanyar els dos o tres següents. Un dels pròxims tres ja seria meritori, però estem a un nivell en el qual es perd la percepció de la realitat i de com en són, de difícils les coses.

P: Tot el que li ha passat li farà tenir més fam que mai pel tercer anell?
R: Possiblement. La derrota t'alimenta a vegades més que la victòria. I de la derrota se n'aprèn més que de la victòria. Et fa incrementar aquesta fam. Nosaltres mai vam arribar a perdre-la malgrat els dos anells. El desig estava aquí, però la fam del que ve menjant bé no és la mateixa que la de qui ha estat 10 anys perdent, cada temporada. Aquí podria fer un parell d'analogies (rialles).

P: Té Marc Gasol aquesta fam?
R: Sí. Ha fet uns 'play-off' molt bons i ha tingut una temporada bastant sòlida. Espero que el lliurament de la ciutat en aquests 'play-off' es reflecteixi sempre i es tradueixi en lleialtat durant tot l'any. No només el que ve, també quan vingui un cop. Això és el que m'agrada veure de la gent en general. Uns dies plourà i en d'altres sortirà el sol, però cal ser-hi sempre.

P: Què li suposarà la selecció si finalment hi acudeix?
R: Per mi sempre és un bàlsam de bon rotllo i bon joc, però la medalla no és fàcil i no s'han de pressuposar les coses. Hem de mantenir els peus a terra, tots en general.

P: Parlant d'Espanya, què li semblen les mobilitzacions al país?
R: La situació a Espanya em preocupa. Em costa entendre com s'ha arribat a aquest punt. És una cosa que se m'escapa. No tinc tota la informació, però em fa mal que en un país amb aquesta qualitat de vida i amb els mitjans que tenim, hi hagi un quart de la població activa en atur. Em xoca bastant, però espero que puguem millorar, trobar la solució i tenir un país ple de vida i alegria, on es gaudeixi de les condicions que tenim.

P: El veuré a l'octubre perquè es on hi haurà tancament patronal o l'hauran d'atendre a Barcelona?
R: No ho sé, tant de bo hi hagi Lliga, de veritat. Espero que es resolgui raonablement entre jugadors, equips i Lliga, però no està gens clar i el procés podria ser difícil i llarg. Aquest és un moment en què la Lliga té la major atenció i èxit, en venda d'entrades, espectadors i mercadotècnia. Em semblaria desafortunat que no hi hagués Lliga.

Històries de superació esportiva

Més continguts de

Històries de superació esportiva
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT