31/03/2023

Les campanyes

2 min
Joan Laporta, en una compareixença recent.

Hi ha campanyes per tots costats. La de Negreira, la de Messi, la de Gavi, la de Tebas, la de Laporta, la de Florentino amb els àrbitres a través de Reial Madrid Televisió, la de Mbappé, la de la UEFA i la dels mitjans d'aquí i els d'allà depenent de si ets d'aquí o d'allà. Estem envoltats, i quan la pilota s'atura perquè rodi amb les seleccions el soroll és insuportable. El Barça, a més, és el julivert de gairebé totes les salses. Un paper que accepta encantat perquè es pot ser paranoic sense que deixi de ser cert que et persegueixen. Una cosa no invalida l'altra.

Sense explicacions de per què i per a què es va pagar durant 17 anys al vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres i amb una crisi d'imatge i reputacional galopant, de sobte, com qui no vol la cosa, apareix el vicepresident esportiu Rafa Yuste per deixar anar als quatre vents que hi ha contactes amb Messi i per parlar d'enamorament i de destí. La il·lusió no només ven, sinó que és fins i tot una cola de millor contacte que no pas les teories conspiranoiques, perquè s'activen les endorfines i a veure qui és el babau que no prefereix estar content.

Per què embullar-se en qüestions enrevessades com la viabilitat econòmica o el fair play financer? Qui necessita arguments sobre com és possible fitxar Messi si no es pot inscriure Gavi quan el club està retallant despeses mentre jugarà a Montjuïc i a més plana al seu damunt la investigació de la UEFA que el pot deixar fora d'Europa? Eh? I ara!, res, res! No siguis aixafaguitarres! Tan bonic que és pensar en l'amor i en segones oportunitats en plena primavera!

I així és com es construeix un relat en el qual, si al final alguna cosa surt malament, la responsabilitat mai serà seva, sinó dels que posen bastons a les rodes i volen enfonsar la institució en general i Laporta en particular. El pla, cal reconèixer-ho, és simple però efectiu. El cas Negreira i tota la pudor que destil·la acaba passant a un segon pla i no sembla tan important; fins i tot s'instal·la la idea que són invents dels d'allà, que són tan malvats que no desisteixen en la seva obstinació d'atacar els d'aquí.

Ja ho sabem. Hi ha contactes amb Messi i ho han dit tal qual, ben fort i ben clar, en un exercici de transparència que era just el que exigien aquests que fabriquen campanyes i pretenen aixafar aquest solet, aquesta primavera.

stats