Giro d'Itàlia
Esports 12/05/2011

Els trams de terra, a debat

Per segon any consecutiu, el Giro d'Itàlia ha passat per 'sterrato', però el debat s'ha accentuat arran dels dubtes sobre la seguretat dels ciclistes

Albert Rabadan
2 min
Kohler (BMC), enmig d'un núvol de pols.

BarcelonaDesprés de l'èxit de l'etapa de Montalcino a l'edició de 2010, el Giro d'Itàlia ha tornat a apostar pels trams de terra. L'etapa d'ahir comptava amb 19 km del conegut sterrato, que es van afrontar, a diferència de l'any passat, sense pluja, i amb quilòmetres sencers en descens sobre aquest terreny. El director de la cursa, Angelo Zomegnan, ha afirmat que no entén “per què es va convertir en un símbol l'any passat i ara, no”. “No puc acceptar una polèmica entre periodistes; el Giro el dissenyem nosaltres, i el corren els ciclistes”.

Una posició força estesa l'ha resumit Joaquim Rodríguez (Katiuixa) a la Gazzetta dello Sport. El vallenc, que va ser novè a l'etapa d'ahir, afirma que li ha agradat córrer en terra tot i que “els descensos eren perillosos”, però “se sabia des de fa mesos”. L'actual seleccionador italià, Paolo Bettini, mantenia la mateixa línia, defensant la terra com “un espectacle” que s'hauria de limitar a la pujada i al pla, ja que “en descens és molt difícil controlar les bicicletes d'avui en dia”. Ha lamentat, però, que “només se'n parli el dia de la cursa” i ha destacat que els corredors tenen “una associació de ciclistes professionals per parlar-ne abans”.

Altres posicions més radicals han estat les d'Alberto Contador (Saxo Bank), que ha qualificat l'etapa “com un risc innecessari que podria haver desvirtuat la classificació final”, i ha coincidit amb la comparació del company d'equip de Purito, Danilo Di Luca, que va ironitzar a la RAI sobre si “venim a fer ciclocròs o MTB i no pas ciclisme de carretera” després d'arribar a meta amb el selló trencat i després de perdre més de sis minuts.

Mentrestant, Tom-Jelte Slagter (Rabobank) passarà una nit més a l'hospital d'Orvieto en observació després de la caiguda que va patir a 15 km de la línia de meta, un cop passats els trams de terra. El neoprofessional, de 21 anys, té una fractura a l'òrbita de l'ull dret i una commoció cerebral i tant el seu equip, Rabobank, com Euskaltel-Euskadi han publicat un comunicat per confirmar el motiu de la caiguda. Slagter va demanar un bidó d'aigua a un assistent de l'equip basc, i quan intentava inserir-lo al portabidó, va perdre el control de la bicicleta i va topar amb la roda del ciclista del davant.

stats