Esports 04/06/2014

Hisenda acusa el Barça d’un delicte fiscal en el cas Neymar

Rosell haurà de declarar com a imputat el dia 13 de juny

Pedro águeda / Albert Llimós
3 min

Madrid / BarcelonaDes d’ahir el Barça està formalment imputat pel cas Neymar. L’informe de l’Agència Tributària que el jutge Pablo Ruz té sobre la taula des de divendres conclou que el club català va cometre un delicte fiscal, va defraudar 11,7 milions en deixar de pagar pels conceptes d’IRPF i l’impost sobre la renda dels no residents (IRNR) durant tres exercicis, el 2011, el 2012 i el 2014. L’expresident Sandro Rosell, com a imputat, i el representant de l’entitat blaugrana -el director general, Antoni Rossich- declararan el 13 de juny a l’Audiència Nacional. El dia que es compliran 4 anys de la victòria de Rosell a les eleccions, l’expresident estarà citat davant del jutge.

La notícia -avançada per la SER- va ser rebuda als despatxos del Camp Nou amb màxima prudència. De fet, no es va rebre l’escrit de providència que el jutge Pablo Ruz va dictar ahir fins molt després que aparegués a la premsa. Per això es va decidir mantenir absolut silenci sobre el cas, tot i que algun directiu va titllar l’episodi de “previsible”.

L’informe d’Hisenda va confirmar les sospites de la Fiscalia respecte a les declaracions del 2011 i el 2013. Segons l’Agència Tributària i el ministeri públic, el Barça va deixar d’ingressar a les arques públiques 2,4 milions en el primer any, quan Neymar va arribar a un acord amb el Barça, i uns 6,7 més el segon any. Ara Hisenda suma 2,6 milions més del pagament de l’any 2014, tot i que el càlcul sobre aquest últim exercici està pendent d’anàlisi, segons va precisar Ruz.

Segons l’escrit d’acusació de la Fiscalia, el Barça hauria construït tota una “enginyeria financera” amb l’objectiu d’“enganyar” Hisenda. Els 9,1 milions corresponents al 2011 i el 2013 són les quantitats que el club hauria d’haver abonat en el cas que hagués declarat correctament els 37,9 milions en contractes subscrits amb les empreses del pare de Neymar. L’Audiència Nacional investiga una desena de contractes que porten la signatura de l’actual president, Josep Maria Bartomeu, l’expresident Sandro Rosell i el vicepresident econòmic, Javier Faus. Fonts del tribunal no descarten que l’actual president i el seu vicepresident primer siguin citats a declarar més endavant, també en condició d’imputats. En aquest sentit, tal com va explicar ahir l’ARA, el soci Jordi Cases, a través del seu advocat Felipe Izquierdo, sol·licitarà la imputació de Bartomeu, i probablement de Faus, per una presumpta administració deslleial. Cases, que va ser qui va obrir el cas amb la seva demanda, considera que els directius imputats han de fer-se càrrec de les quantitats derivades del cas Neymar, i així ho demanarà al jutge de l’Audiència Nacional.

El magistrat també va cridar a declarar com a testimonis els dos empleats de Deloitte que van elaborar els informes d’auditoria dels exercicis investigats. En el seu escrit, Ruz també demana al Barça que lliuri tota la informació del pagament “extemporani” a Hisenda de 13,5 milions, una declaració complementària que va generar molta crispació interna a la junta. El Barça va pagar tard, per culpa de l’“orgull” dels que van prendre la decisió, segons expliquen fonts de la directiva.

A més, hi va haver un debat encès perquè alguns directius es queixaven que un cas d’aquesta magnitud el portaven únicament Bartomeu, Faus i el seu cercle de confiança, quan era una qüestió de màxima importància que calia debatre conjuntament. Fins al punt que el vicepresident institucional, Carles Vilarrubí, va sol·licitar que el tema es debatés en junta extraordinària abans de fer el pagament dels 13,5 milions. Des que va explotar el cas -que va comportar la dimissió de Rosell- a la directiva hi ha veus crítiques amb la manera com s’estan fent les coses, ja que consideren que no hi ha prou informació. Fins al 5 de maig, per exemple, els directius no van ser informats al detall de l’avenç del cas. L’advocat Cristòbal Martell va explicar en junta el punt on es trobava un cas que podria acabar en una multa per al Barça de 6 vegades la quantitat defraudada. Un escenari, sumat a la hipotètica imputació de Bartomeu, que deixaria el club en una situació compromesa.

stats