Esports Jocs Olímpics 31/07/2021

Ricky Rubio, un esportista essencial dins i fora de la pista

El base respon amb bones actuacions a una temporada plena d’obstacles

4 min
Ricky Rubio

BarcelonaUns dies abans de començar els Jocs Olímpics, Ricky Rubio no tenia gens clara la seva participació en l’esdeveniment de Tòquio. La seva dona el va convèncer. “Vaig tenir molts dubtes fins al final i en algun moment tenia clar que no aniria a Tòquio”, confessa el base del Masnou, que quan es va decidir va trucar a Sergio Scariolo per preguntar-li si encara hi era a temps o si el tècnic italià ja havia canviat de plans. “Va haver de pensar-s’ho fins a l'últim moment, però no crec que fos jo necessàriament qui el va convèncer, va ser més el fet de veure’s acompanyat per tots els seus companys i sentir-se tranquil a l'hora de sentir aquest clima en el qual ell sempre ha estat tan còmode”, diu l’entrenador. La Família, el nom amb què la Federació Espanyola promociona les seves dues seleccions, va fer la seva feina.

Els dos primers partits de Ricky Rubio a Tòquio han sigut sensacionals. El base va liderar el joc de la selecció espanyola contra el Japó i contra l’Argentina, quan va aconseguir el seu rècord anotador amb el combinat internacional. “Una selecció no és només un jugador. En bàsquet hi ha molts detalls que no es noten en les estadístiques i sense ells no guanyaríem. Es pot destacar l'anotació meva, però sense la defensa, les faltes en atac que estem provocant o Víctor Claver no guanyaríem”, recorda el base, que dijous va sumar 26 punts, 5 rebots i 4 assistències amb una punteria de 5/6 en triples. Els seus canvis de ritme van descol·locar el rival.

Ricky Rubio.

El rival d’aquest diumenge serà Eslovènia, un equip que compta amb un Luka Doncic molt inspirat. “Té una influència en el joc molt alta, però hi ha moltes coses en el bàsquet que influeixen en el fet que jugadors com nosaltres puguem anotar, des d'un bon bloqueig a una simple abraçada”, assegura Rubio. "El que més m'impacta no són tant els números que aconsegueix, sinó la sensació que aquest equip està fent a tot el món, sembla imbatible, i ell sembla imparable. Luka no ha perdut un partit amb la selecció eslovena i aquesta és una dada impactant. És un guanyador que arrossega un equip bo, que ha trobat una manera de seguir-lo molt bona i serà interessant", anuncia Scariolo. El partit entre Espanya i Eslovènia servirà per decidir quin equip passa als quarts de final com a primer de grup, ja que els dos conjunts tenen assegurada la seva classificació.

"És el nostre líder"

"Ricky és el nostre líder a la pista juntament amb Marc Gasol. Són els dos pilars en què ens intentem assentar per aconseguir els objectius", assegura Sergi Llull. El jugador menorquí recorda que el rendiment del base no és cap novetat i que ja va ser designat MVP de l’última Copa del Món disputada a la Xina. “No sé si vau veure el Mundial, però era exhibició rere exhibició, i segueix en aquesta línia”, opina. “Hauré de venir a retirar-me a l’Àsia, que em prova”, bromeja Ricky.

Rubio, que divendres va saber que els Minnesota Timberwolves l’havien traspassat als Cleveland Cavaliers, accepta que el negoci de la NBA funciona així, però maleeix haver de traslladar la seva família. “Ser pare m’ha canviat moltíssim. És una cura d’humilitat brutal. El teu fill no distingeix res i et demana el 100% de la teva atenció. El primer fill t’humanitza molt. Canviar bolquers, no dormir a la nit, donar-li el menjar... És un aprenentatge constant”, diu. Poc abans de viatjar a Tòquio, el jugador català va passar un matí a l’Hospital Vall d’Hebron per comprovar l’evolució dels projectes de la seva fundació. “A mi col·laborar en aquestes iniciatives m’aporta més del que aporto. M’omple. Com deia el Pau Donés, donar és millor que rebre. Em posa en perspectiva moltes coses”, resumeix el jugador català, un dels puntals d’una selecció espanyola en què Pau Gasol, que disputa els seus cinquens Jocs Olímpics, s’endú la majoria dels flaixos. “Cadascú té les seves prioritats, però crec que és com una obligació implicar-me en la lluita contra el càncer. Em sento amb el deure de fer-ho. Per la meva mare, però també per mi mateix, perquè egoistament també em va molt bé. M’ajuda a sentir-me més gratificat. És necessari”, opina Rubio, que quan es retiri vol haver deixat marca tant dins les pistes de bàsquet com fora.

“Amb l’Hospital Vall d’Hebron tenim tres projectes molt importants que serveixen per millorar aspectes diaris dels nens i nenes. Són detalls importants. La sensació que em queda és que els ajudem. Només que aquests projectes serveixin per ajudar una persona ja és importantíssim, és l’objectiu. Nosaltres hi posem tota la il·lusió possible i veig que les coses funcionen”, argumenta Rubio. Un dels projectes més innovadors és I am ready. Es tracta d’un simulador de realitat virtual dissenyat conjuntament amb Nixi for Children que serveix per reduir l’ansietat i la por dels pacients pediàtrics perquè la seva experiència a l’hospital sigui més natural i menys traumàtica. La iniciativa compta amb tres experiències de realitat virtual per empoderar els pacients, que combinen imatges reals de 360 graus amb un personatge d’animació 3D, el Nixi. Aquest personatge acompanya els infants durant un tractament de radioteràpia. També és el protagonista d’un vídeo de preparació d’una operació, en cas que el pacient hagi d’entrar al quiròfan. A més, hi ha un entrenament virtual amb el Ricky Rubio. El kit de la iniciativa conté les ulleres de realitat virtual, un peluix del Nixi i un llibret d’activitats per fomentar la comunicació de la família i el tractament. The Ricky Rubio Foundation també ha col·laborat amb HP i CPrinting Emotions per fer possible unes pissarres desenvolupades pel Grup de Benestar Emocional de l’Hospital Infantil Vall d’Hebron que estan col·locades al costat dels llits, perquè els infants puguin expressar lliurement les emocions, gustos, preferències i tot allò que consideren important. La iniciativa, batejada amb el nom Tot sobre mi, millora la comunicació amb professionals sanitaris i les famílies.

stats