Esports 23/06/2016

Laporta es presenta com a acusació particular en el cas Neymar

L'expresident blaugrana intentarà aturar l'acord entre la Fiscalia i el Barça

R.r.
2 min
Laporta no està conforme amb l'acord de la fiscalia i el Barça, que exculpa Rosell i Bartomeu

BarcelonaL'expresident del Barça Joan Laporta s'ha personat com a acusació particular contra l'acord al qual van arribar el club blaugrana i la Fiscalia de l'Estat arran del cas Neymar. Dimarts passat, Laporta va presentar al jutjat d'instrucció número 22 de Barcelona un escrit amb l'objectiu d'aturar el pacte al qual va arribar la junta directiva que encapçala Josep Maria Bartomeu, i que comportava que el club pagaria 5,5 milions d'euros a canvi d'exonerar l'expresident Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu de qualsevol càrrec.

Segons ha informat el periodista Xavi Torres, Laporta es considera "perjudicat" per la gestió dels directius investigats, que ha acabat amb un acord que exonera els dos presidents i que condemna el Barça –que assumia tota la responsabilitat en el fitxatge del brasiler– per dos delictes fiscals, a una pena i a una multa. Un acord que Bartomeu va decidir portar davant una assemblea extraordinària.

Laporta basa el seu escrit en una possible vulneració dels preceptes 27, 28 i 31 del Codi Penal i, segons ell, una "esbiaixada" interpretació de l'article 31 bis del Codi Penal i la nova doctrina de responsabilitat penal de les persones jurídiques. L'expresident considera per tant que només pot ser condemnada una persona jurídica quan la investigació no dictamina amb claredat les persones físiques que han comès el delicte. En aquest cas, segons Laporta, hi ha dos responsables perfectament identificats, Rosell i Bartomeu, a més d'altres membres de la junta directiva que presidia aleshores Rosell i que també van firmar els contractes investigats.

Laporta ha presentat l'escrit d'acusació juntament amb altres nou socis del Barça, tots, membres de la seva darrera candidatura a les eleccions de l'estiu passat (Miquel Camps, Jordi Casals, Marc Ciria, Mireia Fontanet, Maria Elena Fort, Josep Ignasi Macià, Rafael Martín, Xavier Puig i Rafael Yuste). L'expresident espera ara que el jutge admeti a tràmit l'escrit i provoqui una vista prèvia entre les parts –Barça, ministeri fiscal, Advocacia de l'Estat i, ara també, l'acusació particular– per tal de ratificar o aturar l'acord establert.

D'aquesta forma, només una decisió unànime podria tirar endavant el pacte, un fet que resulta impossible donat el propòsit de l'acusació particular. En cas que el jutge no accepti a tràmit el recurs de Laporta, aquest disposaria d'una opció a recurs que podria aturar cautelarment l'acord entre el Barça i la Fiscalia fins a la resolució definitiva del cas en aquest nou escenari.

stats