OPERACIÓ PORT
Esports 11/02/2013

Ivan Basso: "Vaig contactar amb Eufemiano Fuentes perquè volia ser el millor corredor del món"

El ciclista italià ha dit que es va fer tres extraccions i que la seva idea era reutilitzar la sang abans del Tour del 2006, tot i que al final no es va fer cap transfusió de sang

Efe
2 min

MadridEl ciclista italià Ivan Basso ha assegurat aquest dilluns que va contactar amb el doctor Eufemiano Fuentes perquè "des de petit volia ser el millor corredor del món" i pensava que podia millorar el seu rendiment amb el mètode de congelació de la sang que feia servir el metge canari.

Basso, que ha declarat com a testimoni en la vuitena sessió del judici de l'operació Port, en què Fuentes està acusat, ha dit que va entrar en contacte per iniciativa pròpia amb el metge el 2001, durant una estada a les Canàries per entrenar-se, però que no es va convertir en pacient seu fins a la tardor del 2005, quan corria al CSC.

"Era una cosa meva, no ho sabia ni el meu equip ni la meva família", ha dit el testimoni, que ha afegit que pensava que no hi havia cap risc perquè es tractava de refondre's la seva pròpia sang i que en aquella època "ho trobava just, però ara ja no".

Basso, que va complir una sanció de dos anys imposada pel Comitè Olímpic Italià (CONI), ha assegurat que tenia una gran confiança en el soci de Fuentes, José Luis Merino Batres, perquè era "un hematòleg famós", i que se li van realitzar tres extraccions, tot i que mai se li va arribar a tornar a fer la transfusió la sang.

"La congelació permetia conservar la sang molts anys i poder utilitzar-la al cap de molt de temps, però no hi va haver possibilitat d'utilitzar-la", ha assenyalat l'italià, que ha confessat que la seva idea era "reutilitzar-la abans del Tour del 2006", perquè el seu somni sempre ha estat "guanyar el Tour".

Basso ha admès que va triar el sobrenom de 'Birillo' –el nom del seu gos– perquè s'identifiquessin les bosses amb la seva sang, i ha dit que "era una qüestió de privacitat". "Per mi era important mantenir la discreció", ha afegit.

El testimoni també ha explicat que va aconseguir un acord amb Fuentes per abonar 70.000 euros pels seus tractaments durant tota la temporada 2006, però finalment només li va pagar una bestreta de 15.000 euros en efectiu, ja que el metge va ser detingut el maig d'aquest any, abans de la disputa de les proves més importants.

"Crec que sóc l'únic que ha pagat per tot", ha dit Basso en referència a les sancions que ha hagut de complir, abans d'afegir que ha accedit a declarar com a testimoni perquè ho troba "moralment just" i perquè vol explicar-ho tot abans de centrar-se en la seva pròxima participació en el Giro d'Itàlia.

stats