Futbol - Segona Divisió

Quan el nou entrenador de l'Espanyol compaginava el futbol amb el volant d'un autobús

Manolo González té una àmplia experiència a les banquetes i va protagonitzar èxits importants al CF Muntanyesa i el Badalona

3 min
Manolo González, nou entrenador del primer equip blanc-i-blau.

BarcelonaManolo González ha arribat a Segona Divisió gairebé per sorpresa i empès per les circumstàncies. Després del fracàs de Luis Miguel Ramis, el tècnic del filial periquito serà l’encarregat d'intentar fer tornar l’Espanyol a Primera. Aquest canvi sobtat no ha de fer oblidar que González té una àmplia experiència en el futbol. I, curiosament, també en el transport.

Va debutar com a entrenador d’un primer equip al CF Muntanyesa de Nou Barris, on es va estar des de l’any 2012 fins al 2014. El primer curs, l'equip va aconseguir la permanència a Tercera Divisió. El segon va signar una de les temporades més exitoses i memorables de l’entitat. El Muntanyesa va ser el conjunt revelació i va acabar segon del seu grup, empatat a punts amb el primer (UE Cornellà). Quan no donava indicacions a la banqueta, Manolo González treballava com a conductor d’autobusos de línia a Barcelona i Badalona. El Muntanyesa recorda la dedicació del seu tècnic i aquest dimarts, quan es va fer públic el seu nou càrrec, el va felicitar amb una publicació a X.

L’any 2014, González va marxar al Badalona i va continuar conduint autobusos mentre descobria i potenciava –entre altres– dos jugadors que van acabar fent-se un lloc a l’elit del futbol mundial: Gerard Moreno i Mariano Díaz, ara futbolistes del Vila-real i el Sevilla, respectivament. El Badalona, a més, va assolir amb Manolo González una de les fites més destacades de la seva història: a la Copa del Rei de la temporada 2019-20, els catalans van guanyar el Getafe de Bordalás per 2-0. Robert Simón, integrant d'aquell equip, explica que el tècnic s'adapta molt bé a la plantilla que té: "Amb ell vam gaudir molt, teníem un dels pressupostos més baixos, però sempre lluitàvem per objectius ambiciosos".

González finalment va deixar aparcat l’autobús per dedicar-se només al futbol el 2018. Tres anys més tard, el tècnic nascut a Galícia i criat a Catalunya va travessar el Mediterrani per fer créixer un altre club: la Penya Esportiva Santa Eulàlia, a Eivissa. L’equip va arribar a disputar els play-off d’ascens a Primera Federació en les dues temporades amb González, que va saber aprofitar i motivar una plantilla força justa.

Fran Garagarza va triar el gallec com a entrenador de l’Espanyol B per aquesta temporada. El filial està fent una bona feina, amb deu partits guanyats, vuit d'empatats i vuit més de perduts. És el sisè classificat i té opcions de ser als play-off d’ascens a Segona Federació. Aquesta dada adquireix més valor tenint en compte la plantilla disponible, sense gaires reforços i amb jugadors que sovint no estan disponibles perquè van convocats amb el primer equip.

Com ja va fer al Badalona amb Moreno i Díaz, González ha potenciat joves talents del club blanc-i-blau. Al primer equip han destacat les aparicions d’Ian Forns i Gastón Valles. Segons David Ferrús, periodista de Betevé, un jugador que també agrada al nou míster és Rafel Bauzà. El migcampista de 19 anys podria ser un dels pròxims convocats i fins i tot debutants a l’elit.

Robert Simón considera que el seu exentrenador parla clar i va de cara. "Vol que els seus equips siguin intensos i tinguin molt de ritme. Li agrada el joc vertical en atac i la rigorositat en defensa, i en un mateix partit pot canviar el sistema si cal". Fa jugar els futbolistes que estan en més bona forma i ningú té la titularitat garantida. D’altra banda, es caracteritza per les seves jugades d’estratègia i a pilota aturada.

L’Espanyol necessitava renovar l’equip amb urgència i aquest canvi a la banqueta, a priori, sembla prometedor. González ha fet florir equips complicats en el passat i ara s’ha vist catapultat a Segona Divisió amb un club que no pot continuar-hi una temporada més. El repte més gran: fer camí cap a Primera.

stats