Us proposem 10 plans per al cap de setmana de Sant Joan

Festes de Corpus, revetlles i activitats diverses per celebrar l'arribada de l'estiu

La Patum

Berga. Fins al 23 de juny

Berga celebra la centenària festa de la Patum, que va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat i que omple de visitants i curiosos la capital del Berguedà. Són vuit dies en total amb cites imperdibles en què el tabal marca els batecs de la festa fins a la representació final del Tirabol, que clou la cita acompanyat de gegants i guites i de la gentada que, com sempre, omple la plaça de Sant Pere.

Corpus de Solsona

Solsona. Fins al 23 de juny

El Corpus de Solsona se celebra des del 1331, i és que la capital del Solsonès és una de les ciutats pioneres on està documentada aquesta festa, que actualment es caracteritza pel so dels trabucaires que omplen el centre del poble de foc i pólvora durant els tres dies que dura la celebració. La Roda de Foc és un dels actes més destacats, un espectacle pirotècnic que té lloc la nit del dissabte al diumenge a la plaça Major amb la Mulassa, el Bou i el Drac, que fa el seu ball sota la il·luminació dels petards.

Falles del Pirineu

Pobles del Pirineu. Fins a mitjans de juliol

En alguns pobles del Pirineu, especialment a l’Alta Ribagorça, ja es preparen per a una de les festes més esperades de l’any: les falles. A partir del 23 de juny i fins a mitjans de juliol diversos pobles celebren aquesta festa pel solstici d'estiu en què els fallaires baixen les seves falles enceses des d’un lloc elevat de la muntanya, formant una increïble serp de foc que fa ziga-zagues fins a la plaça del poble.

L'ou com balla

Barcelona. Fins al 23 de juny

L’ou com balla, una de les celebracions més singulars de Barcelona, ha distingit la diada de Corpus des de l’any 1637. El costum consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, que es guarneixen per a l’ocasió amb motius florals i cireres. Una tradició molt arrelada a Catalunya, l’únic lloc del món on actualment es fa ballar l’ou.

Mercat del Préssec d'Ordal

Sant Pau d'Ordal. Tot l'estiu

Sant Pau d'Ordal torna a celebrar una nova edició del Mercat del Préssec d'Ordal els caps de setmana d'estiu. Així, els pagesos oferiran les fruites recent collides, però també hi haurà parades amb altres productes com ara oli d'oliva, melmelades, i vins i caves que es podran comprar directament als elaboradors.

Festa Major de Camprodon

Camprodon. Fins al 25 de juny

Al llarg dels cinc dies aquesta vila bull de festa i activitats de tot tipus. Hi ha programades una ballada de sardanes, una cantada d'havaneres, o el Bicicrucis, un recorregut en bicicleta que passa pels principals bars de la vila i durant la revetlla de Sant Joan té lloc un espectacular castell de focs artificials. L'acte principal és la Baixada de la Font de Sant Patllari: es va en comitiva fins a la font, on té lloc un dinar de germanor després del qual es fa una guerra d'aigua col·lectiva.

Circ Cric

Sant Esteve de Palautordera. Fins a l'1 de juliol

Al cor del Montseny hi trobem el Circ Cric amb les seves sorprenents i màgiques propostes per a tota la família que s'allargaran fins a l'1 de juliol. Enguany se celebra la desena edició del Festival Circ Cric del Montseny i hi haurà més de 30 propostes d'espectacles, tant per a públic familiar com adult i que relacionen el món del circ amb els de la resta d’arts escèniques, ja sigui la música, el teatre o la dansa.

Diada Castellera de Sant Joan

Reus. 24 de juny 

Dins de la festa major de Sant Pere de Reus aquest dilluns se celebra la diada castellera de Sant Joan, a la plaça del Blat, considerada el quilòmetre zero del món casteller. Allà la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella Xiquets de Valls alçaran els seus castells per celebrar la festa major de la ciutat. A banda de castells, la festa major inclou una programació de més de 200 actes per a tots els públics.

Festa de Sant Joan i els Elois

Prats de Lluçanès. Fins al 25 de juny

A Prats de Lluçanès, el 24 i el 25 de juny se celebren les festes de Sant Joan i els Elois des del segle XIX. Hi ha curses populars i una marxa de torxes que provoca una serp de foc pel carrer Major, amb animals i carruatges, fent parada a la plaça Vella i a la plaça Nova, on, a la llum de les fogueres i al so dels músics locals, es balla el contrapàs. El dia 25 és el dia dels Elois, i es repeteixen el recorregut i les ballades.

La Flama del Canigó

Barcelona. 23 de juny

Un dels actes estrella de la nit de Sant Joan és l'arribada de la Flama del Canigó, un foc que fa 64 anys que uneix els territoris de parla catalana. La flama, que arriba del cim del Canigó, és rebuda de manera solemne a la plaça de Sant Jaume, guarnida amb una catifa floral. A la tarda, hi haurà sardanes a càrrec de la cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, i l'arribada de la Flama està prevista a les 18 h, amb Balls de l’Àliga i els Gegants de la Ciutat i la lectura del missatge d’enguany, escrit per Carme Forcadell.

Aquests són els deu plans que nosaltres hem triat per a aquest cap de setmana, però sabem que n'hi ha molts més. Si voleu deixeu-nos la vostra proposta als comentaris d'aquesta notícia.