Cos i Ment
Estils Benestar 07/05/2023

Aliments saludables, sense pantalles i que se'ns posin bé: què és el 'mindful eating'

Aquesta disciplina para atenció en la nostra manera de menjar per fer-la més conscient, profitosa i positiva per al cos i la ment

3 min
Cos i Ment

BarcelonaFa uns anys, en una illa perduda del sud del Japó, vaig tenir l’oportunitat de sopar al costat d’un vell savi. Bé, no sé si era savi, però la seva manera de menjar denotava una saviesa especial. Mastegava lentament cada bocí que es posava a la boca, sense cap mena de pressa. Fins i tot reposava els palets de fusta al plat i s’acomodava al seient mentre assaboria aquell trosset de menjar. I així amb la resta del plat, fins a acabar-lo després del que semblava una eternitat. 

Anys més tard s’ha posat de moda el terme mindful eating i ha estat inevitable recordar-ho. Segons s’explica, aquesta manera de “menjar conscientment” no va enfocada a fer cap mena de dieta, sinó que forma part d’un estil de vida, d’una manera de relacionar-se amb l’alimentació. En altres paraules, es tracta de centrar l’atenció en la nostra nutrició, des del que escollim per menjar, fins a com ho cuinem i ho mengem. Un procés en què cal escoltar les sensacions corporals i parar atenció a quan el cos ens diu que ja estem plens, a si allò que mengem ens fa sentir bé o si tot plegat és més aviat que tenim “gana emocional”. Un estil de vida en què la meditació, la intenció i l’actitud formen part del dia a dia.

Crear l’hàbit

Esclar que, per aconseguir-ho, cal tenir l’hàbit, i d’això en sap molt Pilar Benítez, consultora en hàbits saludables i autora del llibre Autocuidarse. 12 hábitos infalibles para vivir con salud, energía y armonía (Arpa, 2023). “Per canviar un hàbit cal entendre per què cal fer-ho i quins són els beneficis que n'obtindrem”, explica Benítez. “El mindful eating consisteix en prendre consciència que el menjar ens nodreix i té unes conseqüències directes sobre el nostre estat físic, mental i emocional”, segueix.

Aleshores, com el podem practicar? Benítez recomana començar per petits hàbits. El primer és el de ser conscient de la quantitat de sucre que mengem. “La gent se sorprèn que hi hagi sucre a gairebé tots els menjars processats”, diu l’experta. Per això, aconsella que quan anem al supermercat, sempre ens fixem en les etiquetes: “És un primer pas per prendre'n consciència”. D’aquesta manera podrem buscar alternatives, com provar el sucre de coco o el xarop d’atzavara.

Amb això no només menjarem de forma més saludable, sinó que també podrem connectar amb noves sensacions. “Estem acostumats a menjar sense relacionar-ho en com ens sentim després. Cal prendre consciència de com se'ns posen les coses que mengem, de si després se’ns infla la panxa o ens sentim lleugers”, posa d’exemple Benítez. A l’hora de menjar, també és important mastegar molt per poder salivar. “Això millora la digestió”, afegeix.

No cal saciar-se

Moltes vegades, la gana és més psicològica que real. “Mengem molt perquè tenim el menjar molt fàcil d’aconseguir, però en realitat no ens cal menjar tant”, assegura Benítez. També considera que sovint omplim el plat amb els ulls i després mengem amb tota mena de distraccions, mirant el mòbil o la televisió. “No ens n’adonem, i ens sobrepassem, quan el que hauríem de fer és, primer, intentar assaborir-lo i, en acabat, fixar-nos en com ens està provant”, diu l’experta.

Un altre consell és tenir sempre menjar saludable a casa. “Quan estàs teletreballant i t’agafa gana, si obres l’armari i el tens plens de galetes i snacks processats, això és el que menjaràs”, assegura. Per això, l’ideal és no tenir aquests productes i substituir-los per fruita sencera, pa de llevat integral, galetes endolcides amb sucs naturals o xocolata de mínim un 85% de cacau, per exemple. “Són aperitius que t’agradaran igual, però que són saludables”, continua.

Un dels secrets per saber si el que estàs comprant és saludable és observar si està envasat. “És un consell molt senzill: si veus menjar enllaunat o en bosses, intenta’l canviar per productes que estiguin sencers”, recomana. És a dir, en comptes de comprar, posem pel cas, paté d’olives, compra directament les olives. Com menys productes processats, millor.

“S’ha de fer una substitució intel·ligent. El que no funciona és suprimir o fer una dieta estricta. No ens hem de castigar per menjar bé, sinó que ens ho hem de prendre com una bona oportunitat per a provar coses noves i saludables. Ha de ser una experiència amable, positiva i d’aprenentatge, perquè ja hi ha prou coses dures a la vida”, conclou Benítez.

Menjar una mica menys, de forma més saludable i assaborint cada mos com si fos únic. Potser és aquest el secret que desprenia el vell japonès cada cop que deixava els palets de fusta sobre el plat. Per a ell, el temps s’havia aturat i tan sols s’havia de dedicar a mastegar i gaudir.

 

 

 

 

stats