Benestar

Si em dius com estàs, et diré com dorms

La connexió entre el son i la felicitat és profunda i complexa i entendre-la pot ser clau per millorar la nostra qualitat de vida en general

Dr. Antoni Esteve
2 min
Una dona llevant-se en una imatge de recurs.

En la recerca constant de la felicitat, sovint passem per alt un component fonamental del nostre benestar: el son. La connexió entre el son i la felicitat és profunda i complexa i entendre-la pot ser clau per millorar la nostra qualitat de vida en general. Nombrosos estudis científics han demostrat que la qualitat i la quantitat de son que obtenim afecten directament la nostra salut mental i emocional. Quan dormim prou i gaudim d'un son de qualitat, és més probable que experimentem emocions positives durant el dia. Per altra banda, la privació crònica del son està estretament relacionada amb un risc més gran de depressió, ansietat i trastorns de l'estat d'ànim.

Així doncs, ¿com influeix exactament el son en la nostra felicitat? Una part de la resposta l’expliquen els processos biològics que ocorren mentre dormim. Durant el son, el nostre cervell consolida records, processa emocions i regula la producció de serotonina i dopamina, que són neurotransmissors relacionats amb l’equilibri emocional i la motivació, respectivament. Quan no dormim prou, aquests processos es poden veure minvats i ens fan sentir irritables, irascibles o deprimits.

A més, un descans de qualitat també influeix en la nostra capacitat de gestionar l'estrès i regular les emocions. Estudis han demostrat que les persones que dormen bé tendeixen a ser més resilients davant els desafiaments de la vida i tenen més capacitat per mantenir una perspectiva positiva. Per altra banda, la manca de son pot exacerbar els efectes de l'estrès i fer que sigui més difícil per a nosaltres mantenir una actitud optimista.

Així doncs, ¿com podem millorar la nostra relació amb el son per cultivar una major felicitat? Aquí hi ha algunes estratègies pràctiques:

  • Establir una rutina de son constant: anar al llit i despertar-se a la mateixa hora cada dia ajudarà a regular el nostre rellotge intern i a millorar la qualitat del son.
  • Mantenir una vida activa: fer exercici físic 20 minuts al dia, preferentment a l'aire lliure, millora la qualitat del nostre descans nocturn.
  • Crear un ambient propici: mantenir l’habitació fresca, endreçada, tranquil·la i a les fosques pot promoure un son més reparador.
  • Limitar l'exposició a dispositius electrònics abans d'anar a dormir: la llum blava emesa per telèfons, tauletes i ordinadors pot interferir en la producció de melatonina, l'hormona del son.
  • Practicar tècniques de relaxació: la meditació, la respiració profunda i el ioga poden ajudar a calmar la ment i preparar el cos per al son.
  • Evitar l'excés de cafeïna i d'alcohol: aquestes substàncies poden interferir en els nostres patrons de son, sobretot si es consumeixen a partir de migdia.

Finalment, cal remarcar que, igual que un bon descans ens pot ajudar a ser més feliços, un estat d’ànim més relaxat és clau per tenir un son saludable. Segons l’Institut Europeu del Son, “és un fet que les persones més felices dormen més que les persones que es troben sotmeses a emocions negatives”. Per tant, a mesura que aprenem a gestionar les nostres emocions i adquirim hàbits de son saludables, gaudirem d’un descans més reparador i serem una mica més feliços!

Dr. Antoni Esteve

AdSalutem - Institut del Son

stats