Cos i Ment

El poderós impacte dels elogis

Un bon compliment no només beneficia qui el rep, diuen els experts. Et donem estratègies per fer-lo com un professional

Jancee Dunn / The New York Times
3 min
Cos i Ment

Nova YorkFa deu anys, una desconeguda em va fer un elogi que no oblidaré mai. Era en una cafeteria de Brooklyn amb la meva filla, que aleshores tenia tres anys, i alguns dels seus amics. Jo els feia riure fent ximpleries: em ficava dues patates fregides sota el llavi per semblar una morsa, i altres coses que els feien gràcia. Després d'acabar de dinar, quan ja marxàvem, una dona se'm va acostar i em va dir que li havia agradat molt el meu “espectacle”. Em va explicar que feia poc que s'havia quedat viuda i que riure, tot i que havia estat una estoneta, l'havia fet sentir molt bé. Aquell elogi no l'oblido.

Està demostrat que fer un compliment a algú beneficia tant qui el fa com qui el rep, però sovint ens reprimim perquè ens preocupa com ho percebran els altres, què pensaran o si podem estar envaint la seva intimitat, explica Erica Boothby, psicòloga social de l'Escola Wharton de la Universitat de Pensilvània, que ha estudiat els efectes positius dels afalacs. Segons Boothby, molts de nosaltres ens preguntem: "Incomodaré l'altra persona si li dic això que penso? Semblarà fals o massa complaent aquest elogi?" “La realitat és que aquests missatges solen tenir molta més bona acollida de la que esperem –explica l'experta–. Molts de nosaltres som innecessàriament pessimistes i hi donem massa voltes”, assegura aquesta experta.

Com que vull ajudar que tothom se senti més segur a l'hora de fer elogis i que aprenguin a fer-los correctament, vaig demanar alguns suggeriments a Erica Boothby i a altres experts en el tema. Un d'ells, Milo McCabe, em va donar la setmana passada una classe d'elogis a les portes de l'emblemàtica seu de la Biblioteca Pública de Nova York. Ell és un comediant britànic, presentador i xòuman que actualment és molt conegut a les xarxes, ja que interpreta un gentleman de mitjans de segle anomenat Troy Hawke en vídeos virals que tenen molts seguidors. McCabe és conegut, sobretot, pels seus elogis en to de broma però amb un missatge precís a esportistes coneguts, i això li ha donat molta fama. Un dels seus compliments més coneguts és el que li va fer una vegada a Nathan Aké, futbolista del Manchester City: “Tens l'aplom d'un superdepredador, però els ulls d'una amable criatura del bosc. És una combinació increïble”, li va comentar. Al seu company d'equip Kalvin Phillips li va dir que tenia "uns ulls preciosos i una pell sensacional", i va afegir: "Segur que ets un professional de la hidratació". I va seguir elogiant tots els companys de vestuari dels dos jugadors, Pep Guardiola inclòs, que van reaccionar molt bé als seus comentaris positius i divertits.

Els principals consells per fer bons elogis són bàsicament tres i aquest és el resum:

Sigues breu, sincer i positiu

En primer lloc, McCabe diu que cal avaluar el llenguatge corporal de les persones per veure si semblen disposades que ens hi apropem. A continuació, afegeix, cal cercar peculiaritats atractives. Si, per exemple, algú ha fet un esforç evident per arreglar-se, cal assenyalar-ho. “M'encanta aquesta americana blau pastís”, li va dir fa poc a un home gran, a qui se li va il·luminar la cara. “Amb mitjons morats? Impressionant”. McCabe també li va dir a una dona que tenia una postura admirable. “És clar que et passes el dia fent la tècnica Alexander de reeducació del cos”, li va dir. Ella va somriure i es va redreçar encara més. Cal ser optimista, breu i moure's, perquè la gent es quedi tranquil·la que no tens cap altra intenció, aconsella McCabe. I sigues sincer, fins i tot amb els desconeguts, destaca Boothby. “No hauries d'anar fent elogis que no sents de debò”.

Sigues concret

Si fas un afalac a algú que coneixes, intenta que sigui específic, diu Barbara Fredrickson, directora del Laboratori d'Emocions Positives i Psicofisiologia de la Universitat de Carolina del Nord a Chapel Hill i autora de llibres sobre el tema. En lloc de dir que t'agrada el riure d'aquesta persona, digues com et fa sentir (“Sentir-te riure em fa venir ganes de riure també”).

O, si estàs elogiant alguna cosa que algú ha fet, explica per què ho admires, recomana Fredrickson: “En lloc de limitar-te a dir «Quin magnífic sopar vas fer», pots dir «Sempre ets increïble per trobar receptes noves i ser creatiu»”. Personalitzar l'elogi amb el context, apunta, fa que la persona se senti encara més valorada. Tampoc no cal que sigui un elogi exagerat i molt esplèndid, comenta McCabe. Pots fer servir l'humor per elogiar actes quotidians. (Seguint el seu suggeriment, vaig dir al meu marit: “Canvies el filtre del cafè com un campió”.)

No dubtis

Si penses alguna cosa positiva sobre algú, no dubtis a dir-l'hi. Millor encara, busca oportunitats per deixar-li anar l'elogi durant una conversa perquè és molt probable que ho agraeixi i no s'ho prengui gens malament. La majoria de la gent es queda encallada pel "seu crític interior", que els frena i no els deixa ser espontanis, segons explica McCabe. “Però si pots fer a algú un bon elogi –un de sincer–, li estàs donant un xut a aquest crític interior”, diu l'humorista, que considera que això és molt positiu.

Copyright The New York Times
stats