Estils 19/11/2015

Ferran Adrià: "La cuina és un ofici duríssim"

El cuiner reivindica les hores de feina davant l'interès dels joves per convertir-se en xefs estrella

Thais Gutiérrez
2 min
El cuiner Ferran Adrià / JUANJO MARTÍN - EFE

BARCELONAFerran Adrià ha volgut posar un punt de realisme als somnis de milers de joves que, atrets per les figures de cuiners mediàtics, estrelles de la televisió i del paper cuixé, volen convertir-se en xefs. Adrià ha volgut recordar que "la cuina és un ofici duríssim", que "ni és tan bonic com es pensa ni es guanyen tants diners" i "on es treballen moltes hores", ha destacat en declaracions recollides per l'Agència Efe. Ho ha dit en clara contraposició a la glamurització que existeix de l'activitat, incentivada, entre d'altres factors, per programes de televisió, com poden ser 'MasterChef' o 'Top Chef' i que han convertit determinats cuiners en 'celebrities'.

Adrià no és el primer que reivindica la feina darrere els fogons. El mediàtic Jordi Cruz, que és una de les cares visibles de 'MasterChef', ja explicava fa un temps i abans de la seva etapa televisiva, en una entrevista, els horaris eterns que feia al capdavant de dos restaurants, cosa que li havia reportat una segona estrella Michelin. I també Carme Ruscalleda sempre s'ha definit com una treballadora incansable enamorada de la seva feina, cosa que li ha suposat tenir 5 estrelles Michelin en els seus tres restaurants.

'Espai innovació', a Palma

Adrià ha dissertat aquest dimecres a Palma sobre cuina, innovació, tecnologia, educació i El Bulli, entre d'altres temes, durant una trobada amb la premsa al museu És Baluard, on s'exhibeix a partir d'aquest dimecres i fins dissabte la mostra interactiva itinerant 'Espai innovació', desenvolupada pel cuiner i Telefónica.

El director general de Telefónica a Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Balears, Kim Faura, ha presentat al costat d'Adrià la mostra que pretén divulgar la innovació i la creativitat, avantsala d'una xerrada magistral del creador d'El Bulli aquesta nit al Teatre Principal de Palma.

La importància d'innovar

En l'exposició la gastronomia serveix de base per analitzar i reflexionar sobre la importància de la innovació en qualsevol activitat i presenta jocs interactius sobre el procés creatiu que s'utilitzava al restaurant d'Adrià. El cuiner ha defensat l'abast i el futur de les noves tecnologies. "La gran revolució que hi ha al món és l'educació en línia", que permet "en un poble remot de Mongòlia que algú pugui fer un curs" sobre cuina o qualsevol altra activitat, ha apuntat.

"Estimo l'ofici", ha confessat el xef, per a qui el canvi que va experimentar la cuina a mitjans de la dècada dels noranta "va canviar la història de la gastronomia al món" i ha creat "la millor generació de cuiners".

stats