Estils 24/05/2019

El sexe també pot ser vegà

Proliferen els productes i joguines sexuals naturals, sense ingredients d’origen animal i amb menys químics

Clàudia Frontino
4 min
Preservatius vegans sense cap ingredient d'origen animal

BARCELONAEl sexe, l’erotisme i la indústria que els envolta s’adapten als nous temps. Si bé ja hi ha moltes empreses que fugen dels convencionalismes i de l’imaginari pornogràfic convencional, també hi ha comerços i marques que volen fer un pas més enllà. Vibradors biodegradables i solars, preservatius vegans o lubrificants orgànics són algunes de les opcions que ofereix el sector per a les persones compromeses amb el medi ambient o que volen practicar sexe de manera més sostenible.

El veganisme, expliquen els que practiquen aquest estil de vida, no es limita a l’alimentació. És per això que es parla de moda vegana, cosmètica vegana i fins i tot de preservatius vegans. Són bastant desconeguts encara per al públic general, però hi ha marques que han impulsat una alternativa al profilàctic convencional fugint de la caseïna, una proteïna present en la llet i els productes làctics i que es fa servir habitualment per millorar la textura del làtex. Els preservatius vegans prescindeixen d’aquest component perquè puguin ser considerats 'animal free', i hi ha empreses com Fair Squared, Glyde o Confortex –una marca espanyola– que fabriquen els seus preservatius tenint en compte la filosofia vegana i sostenible. Tot i que no deixen de ser articles d’un sol ús, les marques compromeses aposten per aquests preservatius perquè són una opció més respectuosa amb els animals i el medi ambient i, a més, fan servir cautxú natural i de comerç just. “No té cap sentit que, per fabricar una cosa que dona plaer, s’hagi infligit dolor”, diu la cofundadora de la botiga Los Placeres de Lola, Sara Pérez, fent referència a l’explotació animal.

Complements sense pell

Però no només els preservatius són vegans. També hi ha una àmplia oferta d’articles eròtics que eviten els components d’origen animal. És el cas, per exemple, dels arnesos i complements BDSM, un conjunt de pràctiques i de relacions sexuals constituïda pel 'bondage', la disciplina, la dominació, la submissió i el sadomasoquisme. Habitualment aquests ginys són de pell, però a Los Placeres de Lola ofereixen la possibilitat de comprar-los en versió tèxtil –fets de roba texana– o fins i tot metàl·lics. A la marca Bijoux Indiscrets opten per alternatives sintètiques. “Fem servir cuir vegà, poliuretà, perquè aquest material és menys contaminant que la pell. Fabriquem articles de materials reciclats i que es puguin reciclar després”, diu Elsa Viegas, cofundadora de Bijoux Indiscrets. Viegas, davant del dubte de fer servir materials sintètics i de la pregunta de si són sostenibles, respon: “Quan no podem fugir del plàstic, com a mínim busquem la millor alternativa possible i respectuosa amb el nostre cos i els animals”.

Llenceria BDSM totalment vegana

Lubricants i olis de massatge

Fugint dels parabens i la glicerina, els lubricants orgànics estan elaborats amb ingredients naturals com el cànem, la guaiaba o l’argània i, a més, si són vegans no han estat testats en animals. Han d’estar fabricats amb base d’aigua per poder-se fer servir amb preservatius, i s'han d'evitar els que porten olis perquè redueixen l’efectivitat dels profilàctics. Els lubricants naturals no fan olor, tenen una textura sedosa, respecten el PH de la pell i duen una etiqueta a l’envàs que certifica els seus components. Els olis naturals o orgànics poden estar fabricats amb àloe vera, citronel·la, lavanda i altres components agradables a la pell. Fins i tot es comercialitzen espelmes per a massatges aprofitant la cera vegetal en estat líquid. “Abans veníem espelmes fetes de soja perquè es fonien a baixa temperatura, però no aportaven res a la pell. Ara venem espelmes de coco i ametlla, que són agradables, no cremen com les convencionals i no cal dutxar-se després del massatge si no es vol”, explica Viegas.

Una fragància vegana que es pot posar per tot el cos

Joguines sexuals també

Actualment al mercat hi ha una gran varietat de joguines sexuals i eròtiques. Cada vegada més, però, creix la conscienciació sobre els materials amb què estan fetes i l'impacte que tenen en el medi ambient i en el cos. En són un exemple les joguines sense bateries. Hi ha vibradors que es carreguen amb energia solar, endollant-los a la xarxa elèctrica o mitjançant una connexió USB. També hi ha ous vaginals que no necessiten cap tipus de càrrega perquè estan fets de fusta, vidre, metall o pedra i no tenen components tòxics. “A diferència d’un vibrador convencional, la pedra permet dedicar-se més temps i connectar millor amb l’energia sexual”, asseguren a la web de Vitae Store fent referència a l'estimulador de pedra Shiva.

Un dildo fet amb pedra shiva

Los Placeres de Lola també ofereix versions en fusta d’aquestes joguines. “Estan tallades en fusta procedent de boscos sostenibles i estan fetes a mà, acabades amb vernissos respectuosos amb el cos i sotmeses a exhaustius controls posteriors”, es pot llegir a la web.

I també hi ha marques que, tot i vendre vibradors que necessiten piles, ofereixen opcions lleugerament més sostenibles. És el cas de Package Free, una botiga online on es poden aconseguir vibradors fets de bioplàstic amb base de midó. No totes les parts són biodegradables, però es poden desmuntar i reciclar per separat, i fins i tot es poden enviar a punts de reciclatge de joguines sexuals com Love Honey al Regne Unit o Lys Erotic Store a Espanya. Queda clar que la consciència al voltant del medi ambient creix i arriba a àmbits tan sorprenents i alhora tan quotidians com el sexe.

Menstruació sostenible

La recerca d’alternatives responsables amb el cos i el medi ambient no es limita només al sexe i l’erotisme. En els últims anys han aparegut productes per substituir les compreses i tampons convencionals. De fet, algunes d’aquestes alternatives es poden trobar en botigues eròtiques, que han diversificat els seus articles incloent-hi també productes per a la menstruació.

Compreses de roba

Volen ocupar el lloc de les de plàstic. A diferència de les d’un sol ús, les de roba es poden rentar i fer servir durant molts cicles i la seva vida útil és de mesos. No són l’opció més pràctica per estar moltes hores fora de casa però sí per començar a fer el canvi i compaginar-les amb les de plàstic.

Copes menstruals

Es poden trobar amb facilitat en farmàcies, supermercats ecològics, internet i també a les botigues d’articles eròtics. N’hi ha de diferents mides i marques, per adaptar-se al màxim a les necessitats de les clientes.

Tampons orgànics

Són d’un sol ús, però els seus components són biodegradables. La majoria de tampons contenen químics, blanquejants i fins i tot perfums. Els orgànics no en porten i es venen amb aplicador i sense, que també és biodegradable.

Esponges menstruals

D’esponges n’hi ha de marines i de sintètiques, i totes dues són aptes per dur-les durant les relacions sexuals perquè no obstrueixen. Les primeres són naturals, però estan considerades d'origen animal i les dones veganes més estrictes no les farien servir. Les sintètiques es poden trobar en botigues eròtiques com Los Placeres de Lola, tot i que en pocs casos són reutilitzables.

stats