Escapades
Estils 20/10/2023

Visitar fàbriques, molins paperers o baixar a les mines: una setmana per descobrir el passat industrial

Del 20 al 29 d’octubre una llarga llista d'espais amb passat industrial programen visites guiades, exposicions, tallers i activitats arreu de Catalunya

4 min
La Festa del Tren de Móra la Nova, que compta amb visites teatralitzades com aquesta.

BarcelonaUs heu preguntat mai com es fan les rajoles? O com s’ho feien per extreure or del riu Segre? O com es poden fabricar milers d'objectes idèntics? Doncs ara podreu trobar resposta a aquestes i a moltíssimes altres curiositats gràcies a les activitats previstes durant la 8a Setmana del Turisme Industrial de Catalunya que organitza la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC). Una llarga llista de museus, antigues fàbriques, mines, colònies tèxtils, centres d’interpretació i diverses empreses programaran visites guiades, exposicions, tallers o portes obertes arreu de Catalunya i adreçades a totes les edats per donar a conèixer com es fan les coses; les que han format part i han configurat la nostra història i aquelles que encara avui fem servir cada dia.

Salí de Cambrils

Odèn

Artífex Viver Artesà

Manresa

Cava Centre

Can Tinturé i La Rajoleta

Esplugues de Llobregat

Sant Sadurní

d'Anoia

Festa del Tren 2023

Móra la Nova

Com explica Josepa Martínez i Font, secretària tècnica de la XATIC, "la Setmana té com a una de les seves finalitats la creació de producte turístic a partir dels elements patrimonials de turisme industrial que tenim a Catalunya, espais visitables que d’una manera o altra ens expliquen i ensenyen processos productius, bàsicament del passat però també del present, ja que algunes de les empreses que formen part de la xarxa encara estan en funcionament". La XATIC té més d’un centenar d’espais visitables en 58 municipis de Catalunya, molts dels quals participen activament en aquesta setmana de promoció oferint visites gratuïtes, jornades de portes obertes, conferències o altres propostes que serveixen per donar-se a conèixer.

Imatges d'algunes de les propostes que organitza la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC).

Com explica Josepa Martínez, "parlem d’espais patrimonials que bàsicament ja no serveixen per a allò que van ser creats, com el mNACTEC, que era una fàbrica tèxtil a Terrassa, o el Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa, que està ubicat dins uns antics dipòsits d’aigua. Ens ha quedat patrimoni d’aquell passat industrial que va tenir Catalunya i a través d’aquest passat, podem explicar per què la societat, la cultura i l’economia catalana són com són avui". Martínez recorda que Catalunya és molt rica en patrimoni industrial, ja que "és una de les regions europees que va acollir una revolució industrial més important. En el seu moment, totes les conques de rius importants de Catalunya van servir per desenvolupar tot aquest teixit industrial. A més, tenim una especialització territorial, amb el tèxtil a la conca del Llobregat, aigua i electricitat al Pirineu o els molins paperers a la conca del Riu de Bitlles; tot el teixit industrial d’aquella època es concentrava en diferents punts".

Un patrimoni a reivindicar

En general, desconeixem que tenim a l’abast tot aquest patrimoni que ens pot aportar, de forma lúdica, molt coneixement. A més, la secretària tècnica de la XATIC apunta que parlem "d’un turisme molt sostenible, perquè és de proximitat i perquè no deixa de fomentar la reutilització d’espais o maquinàries d’aquells territoris on, en el seu dia, van poder viure d’un tipus d’indústria específic. De tot aquest patrimoni que va quedar, ara se n’enriqueix la població actual, a banda que se’n fa producte turístic i, per tant, serveix per a la dinamització econòmica del territori i cultura". Una descoberta d’espais industrials que ens permeten entendre com hem arribat fins aquí, "un coneixement del passat que també ens ajuda a comprendre el present i en moltes ocasions a encarar el futur, sobretot en l'àmbit empresarial", afegeix Martínez.

Si voleu iniciar-vos en aquest món podeu conèixer tota l’oferta d’aquesta Setmana del Turisme Industrial de Catalunya a la pàgina web de la XATIC, en la qual també us podreu fer socis del seu club i gaudir dels avantatges que ofereix tenir el seu carnet. Per fer un primer tast, us recomanem cinc de les activitats programades per a aquests dies.

1.

Banys de tardor al Salí de Cambrils

Al Salí de Cambrils, a Odèn (Solsonès), hi ha fonts d’aigua salada que acaben convertint-se en sal per cuinar. Un espai que disposa d'una piscina d’aigua salada on la gent es pot banyar, experimentant una sensació similar a la de banyar-se al mar Mort i que ara s’ha cobert. A més, es podrà conèixer el Salí en profunditat i fer una de les seves rutes guiades.

2.

Descobrir el món del cava al Cava Centre

Al Cava Centre de Sant Sadurní d’Anoia podeu viure l’experiència Vinum Titillu –vi que fa pessigolles, el nom amb què els romans denominaven els vins escumosos–, i on podreu saber d'on surten les bombolles del cava o per què les ampolles es tapen amb un tap de suro. La visita al Cava Centre és una proposta audiovisual immersiva, participativa i lúdica que us endinsarà en un viatge pels orígens, la història, els enigmes i secrets del cava.

3.

Visites guiades als Museus d'Esplugues, Can Tinturé i La Rajoleta

El patrimoni ceràmic d’Esplugues de Llobregat al vostre abast. A través de la col·lecció de Salvador Miquel podreu conèixer l’evolució estètica de la rajola de mostra, per després passar a visitar l’antiga fàbrica Pujol i Bausis, “La Rajoleta”, on descobrireu tots els secrets de la producció industrial de ceràmica arquitectònica.

4.

D'ofici, espardenyera!

A Manresa, al viver artesà Artífex, podreu gaudir d’una breu introducció a les fibres vegetals, processos de preparació i elaboració, i ús actual de les espardenyes, alhora que viviu en directe un exemple de creació d'una espardenya de vetes i teniu l’oportunitat d’elaborar un clauer espardenya.

5.

Festa del Tren 2023

Aquest cap de setmana, 21 i 22 d’octubre, a Móra la Nova se celebra la Festa del Tren, durant la qual podreu pujar a qualsevol dels trens a disposició i recórrer les instal·lacions de l’Estació de Móra la Nova en un viatge per la història, des de la locomotora de vapor fins als models més actuals. Podreu visitar els diferents espais museïtzats i diumenge assistir a la visita teatralitzada Parada i fonda.

Us atreviu a pujar al Bus a Cegues?

Una de les propostes més exitoses de la Setmana del Turisme Industrial de Catalunya és el Bus a Cegues, un recorregut sorpresa que s’iniciarà des de diferents punts de Catalunya amb activitats per diverses localitats i equipaments associats a la XATIC. Aquest any s’ofereixen set rutes diferents el dissabte 21 d’octubre, amb sortida des de localitats com Granollers, Lleida, Tarragona, Barcelona, Tàrrega o Igualada, i una el dissabte 28. Els participants només sabran el nom de la ruta i l’hora de sortida i arribada. Es paguen 5 euros d’inscripció i totes les activitats i visites que els passatgers es trobaran al llarg del dia seran gratuïtes. A més, per als que no vulguin emportar-se l’àpat de casa, s’ofereix l’opció de fer un menú gastronòmic en restaurants de les diferents destinacions.

De recerca amb la Bel

Per ampliar el nombre de persones que pugui interessar-se per conèixer el patrimoni industrial del país i arribar a un públic més familiar, des de la XATIC van crear un joc per a mòbils que permet descobrir què va implicar la Revolució Industrial al nostre país i quines persones van estar implicades en aquest període històric que va modificar el paisatge social, econòmic i cultural de Catalunya. Es tracta de Bel i les Peces de la Revolució, un joc protagonitzat per la Bel, una Crononauta que navega pel temps i que viu episodis trepidants de la nostra història. En un dels seus viatges, el Rellotge de la Revolució Industrial s'esmicola i les diferents peces s'escampen per tot Catalunya. Per aquest motiu, en aquest joc cal que els participants recuperin les peces i reconstrueixin el Rellotge abans que l'efecte de les desaparicions sigui permanent. Cal anar col·leccionant aquestes peces a mesura que es resolen petits reptes d'observació i deducció relacionats amb diferents equipaments i museus de la XATIC. Un cop resoltes les preguntes d’aquell museu o equipament, es pot recollir un premi a la recepció del mateix museu. El joc està disponible per a iOS i Android.

stats