Va de llibres

Gerard Quintana: "Aquest llibre canviarà qualsevol que s'hi acosti"

El cantant i escriptor recomana 'Un món d'art brut', d'Oriol Malet i Christian Berst

Barcelona"Entre els meus llibres preferits, un espai important l'ocupa el còmic i la novel·la gràfica. El tàndem Moebius/Jodorowsky, Hugo Pratt, Guido Crepax, Robert Crumb...", avisa el cantant i escriptor Gerard Quintana. Per això decideix recomanar un llibre que el va fascinar fa un parell d'anys i que des de llavors té com una referència vital: Un món d'art brut, el còmic d'Oriol Malet i Christian Berst (Comanegra/Norma) en què el dibuixant es mimetitza amb l'estil de mitja dotzena d'artistes marginals.

"Molt sovint s'ha associat l'art brut amb les malalties mentals, amb l'art foll. Aquest llibre trenca aquests tòpics i dignifica uns artistes que s’expressen sense límits ni servituds. El geni agosarat d'Oriol Malet es deixa posseir per aquells que van crear el seu art al marge de l'art, en un exercici d'excel·lència. Henry Darger, Carlo Zinelli, Madge Gill, Jean Perdrizet, Mary T. Smith, artistes únics que no es consideraven artistes, i que em fan pensar en figures com el mateix Franz Kafka, que no va ser escriptor als ulls del món fins després de la seva mort. I també de Vivian Maier, la fotògrafa que va viure la vida en la pell d'una mainadera i que va sorprendre el món amb un arxiu de cent mil negatius, notes i arxius d'àudio, al final de la seva vida", explica Quintana.

Cargando
No hay anuncios

Per al músic, l'exuberant obra de Malet és "un llibre excel·lent que obre la mirada del lector i eixampla els límits de l'art d'una manera enginyosa, convertint la visita a un museu de Suïssa en una reveladora sessió d'espiritisme". El fil conductor d'Un món d’art brut és una història de ficció: una noia rep la visita, dins la sala d’un museu, dels fantasmes de tres personalitats singulars. "Reconec, a partir de la lectura d'Un món d'art brut, molts artistes que he anat trobant al llarg dels anys i que han mantingut en secret el resultat del seu irrefrenable impuls creatiu. Aquest llibre canviarà qualsevol que s'hi acosti. M'agrada com el presenta Christian Berst en la seva introducció: «Un himne a la diferència». «Un àlbum capaç d'il·luminar els lectors a partir de retalls atípics de vida»".

Gerard Quintana defensa que "l'art no és només dels artistes, l'art és de qui el respira sense esperar l’aprovació dels altres, només la constatació del misteri propi". "L'art brut és l’art lliure", conclou.

Cargando
No hay anuncios