Va de llibres

Marta Buchaca: "Estem construint una societat on cada vegada sentim menys"

L'escriptora recomana el còmic de Liv Strömquist 'No siento nada'

2 min
Marta Buchaca, autora teatral i guionista, debuta en la novel·la

BarcelonaLiv Strömquist (Lund, 1978) va impactar en el panorama editorial internacional quan el 2018 va publicar un còmic on explicava amb pèls i senyals la tràgica i impactant història de la vulva, El fruto prohibido (Reservoir Books). Tres anys després, l'autora sueca es va fixar en les nòvies –guapes, calcades, fugaces– de Leonardo DiCaprio per escriure l'assaig gràfic No siento nada (Reservoir Books), on parlava sobre les relacions sentimentals en l'era del capitalisme i el narcisisme. Aquest és el llibre que ha entusiasmat la dramaturga i guionista Marta Buchaca (Barcelona, 1979) aquest estiu.

"És una reflexió molt interessant sobre les relacions sentimentals del segle XXI. A partir de referències de filòsofs, parla de com estem construint una societat on cada vegada sentim menys, on cada vegada hi ha menys espai per a l'enamorament diguem-ne a l'antiga, més espontani. Amb les xarxes socials ens estem acostumant a buscar l'amor a la carta, a fer una llista del que volem en una parella", explica Buchaca.

Strömquist parla de si hem perdut la capacitat d'enamorar-nos, aborda l'amor de parella al llarg dels segles, parla del paper de la dona, de l'empoderament, del feminisme i de la transformació de la masculinitat, i ho fa amb un estil propi. La seva novel·la gràfica és senzilla en el dibuix, densa en idees i alhora de lectura àgil, plena de retalls, referents pop (de Beyoncé a Sexe a Nova York), autors (Eva Illouz, Byung-Chul Han, Søren Kierkegaard i Erich Fromm), humor i notes al peu de pàgina.

El còmic descriu com el capitalisme necessita la voràgine consumista també de persones i com l'individualisme fa impossible la idea d'entregar-se a una altra persona. "Diguem que no té una visió gaire positiva del tema, et deixa un regust amarg", afirma Buchaca, al seu torn autora d'una novel·la que retrata un divorci, Sis mesos d'hivern (Navona, 2022).

stats