Va de llibres

Judit Carrera: "Hannah Arendt i Fina Birulés m'han ajudat a pensar i a llegir el món sense dogmes"

Judit Carrera recomana el llibre de Fina Birulés sobre la filòsofa alemanya

2 min
Judit Carrera, directora del CCCB, fotografia per l'entrevista amb l'ARA

BarcelonaA Hannah Arendt: el món en joc (Arcàdia), la filòsofa Fina Birulés, que fa dècades que investiga i divulga l'obra d'Arendt, escull dues categories recurrents de l'obra de la filòsofa jueva d'origen alemany: món i natalitat. La directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Judit Carrera, tria aquest llibre perquè li ha permès llegir dues veus que tenen molt a dir: "Arendt és la pensadora més important del segle XX i Birulés, una de les pensadores més rellevants i generoses de Catalunya", explica Carrera.

"Són dues pensadores sense baranes, sense un model teòric preestablert en el qual encaixen una realitat, sinó que sorprenen i et permeten anar trobant fils d'on estirar per poder pensar i interpretar un present complex i una mica fosc", detalla Carrera. "Ajuden a pensar i a llegir el món sense dogmes i amb una llibertat absoluta, són una mica imprevisibles", afegeix. Per a Arendt el món és l'espai entremig de les persones. A diferència dels filòsofs que es pregunten qui ha de governar a qui, Arendt afirma que el que importa és que hi hagi espais de relació. "Són espais de relacions, d'interdependència radical i no una suma d'individualitats", detalla Carrera. Aquesta humilitat, la idea que depenem els uns dels altres, és una de les que més destaca Carrera. L'altra és la idea de néixer. "La història de la filosofia parla de la mortalitat i Arendt reivindica la idea de néixer", destaca la directora del CCCB. La filòsofa alemanya, doncs, no posa el focus en morir i retirar-se del món, sinó en el fet d'irrompre en un món que ja hi era. No és el mateix dir que els humans som natals que dir que som mortals. A Arendt li interessa el fet de ser visible i audible: "Poder fer canvis i transformar en una cosa que no estava prevista", aclareix Carrera.

Birulés (Girona, 1956) va ser professora de filosofia contemporània de la Universitat de Barcelona entre els anys 1979 i 2020. Desenvolupa la seva recerca en el marc del Seminari Filosofia i Gènere - ADHUC des que l’any 1990 va ajudar a fundar-lo. Carrera valora i admira la feina que ha fet la filòsofa gironina: "La Fina i tot el seu grup han fet de Catalunya i Barcelona un centre de recerca i d'expertesa sobre Arendt reconegut arreu del món", afirma la directora del CCCB.

stats