Viatjar

Sis escapades a bon preu per desconnectar

És possible resoldre un cap de setmana en alguns dels indrets més bonics del país i fer visites culturals i esport sense pagar un ronyó

5 min
Siurana, un poble de conte al Priorat.

BarcelonaNo hi ha cap butxaca catalana que no hagi patit l'astronòmica pujada de preus de l'últim any, així que s'agraeixen els caps de setmana resolutius que et permeten fer diverses activitats en llocs preciosos sense deixar-t'hi mig sou. La clau, com sempre, és tenir aquest país tan eclèctic, divers en el paisatge i amb tantes possibilitats com el nostre: només cal planificar bé i saber escollir. Et proposem sis escapades locals que et poden resoldre el cap de setmana sense haver de gastar-te un dineral, comptant, això sí, que caldria buscar llocs per dormir i menjar a preus raonables, per exemple, en càmpings, fondes o pensions.

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Un clàssic que mai falla

Un paradís per als amants de la muntanya. Encara que geogràficament queda (ben) lluny d'una bona part del país, la despesa en transport la pots compensar amb una gran quantitat d'activitats a l'aire lliure tan gratuïtes com l'acció de caminar per espais increïbles. Passejar per la Mollera d'Escalarre, vorejant la Noguera Pallaresa fins als aiguamolls de la Torrassa, és un imperdible de la zona. A més, a tocar hi ha l'Ecomuseu d'Esterri d'Àneu (6 €), que no només és una finestra a la memòria i el patrimoni de la zona, sinó que també organitza activitats culturals per tota la comarca durant l'estiu. Per a quan pugeu a l'Estany de Sant Maurici, és important saber que disposen d'un servei de taxi que us deixa a tocar de l'aigua i que només val 5 € anada i tornada. El vehicle s'agafa a Espot, on hi ha una piscina municipal ideal per refrescar-se a 1.318 metres d'altitud.

De Siurana a Bellmunt

Una escapada assequible

Els bons coneixedors de la comarca del Priorat asseguren que és la zona més desconeguda, i a la vegada fascinant, del Principat. I no serem nosaltres els que els neguem la raó, perquè fer una ruta per la zona de la DO Siurana és un viatge que marca. La proposta per poder gaudir-ne sense deixar-s'hi un ronyó? Òbviament, hem de començar pel poble de Siurana, amb la increïble vista del pantà, parant a prendre alguna cosa al balcó del Refugi Ciríac Bonet i d'allà baixar a dinar a un dels millors restaurants pel que fa a la relació qualitat-preu del país, La Morera, a la Morera de Montsant: per si aquell dia podeu gastar una mica més, perquè amb un menú de 30 € tens nivell d'estrella Michelin.

D'allà a Falset, per la carretera que passa per la Vilella Alta, la Vilella Baixa i Gratallops fins a arribar a la capital. Podreu fer la visita teatralitzada al Celler Cooperatiu modernista, on per només 12 € fas un tour divertidíssim –i enriquidor– a més de tastar vermut i vi de la zona. I si encara us queden forces, teniu la visita guiada al museu i el descens a les Mines de Bellmunt per només 8 €.

Gòsol i el Pedraforca

Descobrir Picasso

Als peus del majestuós Pedraforca hi ha tot un ventall d'activitats ideals, sempre comptant que som en una zona plena de recorreguts de senderisme aptes per a totes les edats. Trobem visites culturals que valen la pena i es poden fer a molt bon preu com l'entrada al Centre Picasso que hi ha a Gósol (l'entrada val 3 €), una passejada que ens remunta a quan el genial pintor malagueny va convertir-se en Pau de Gósol, l'any 1906. Aquí va fer-hi una estada de només dos mesos i mig, però van ser cabdals per a la seva carrera i hi va pintar unes 300 obres. A més de visitar aquest centre i poder veure, de fora, la casa on va estar-se, a tocar de Gósol hi ha el magnífic Hostal Pedraforca, amb dos punts a favor de la seva visita: la seva carta, extremadament bona (va guanyar el popular concurs Joc de cartes) i econòmica, i les que segurament són unes de les millors vistes de tot el país. Imperdible si no s'ha visitat mai. A més, si us agrada mirar estrelles, cal anar fins a Saldes per veure el Centre Astronòmic del Pedraforca, apte per totes les edats i a un preu de 10 €.

Balaguer i els seus voltants

Cultura, territori i esport

Sempre és un plaer passar per Balaguer, capital del Comtat d'Urgell. Si visiteu la ciutat sardanista per excel·lència, heu de fer una primera visita al Centre d'Interpretació de l'Or, un recorregut per la història de l'explotació de l'or al Segre. A més, és molt recomanable fer l'activitat de buscar aquest metall preciós al mateix riu, organitzada pel centre. Si per casualitat trobeu algun gram perdut, la sortida encara us sortirà més barata que els 8 € que val. Si, com previsiblement, no sortiu milionaris d'aquesta cerca, la següent proposta és passar per Àger, on es pot seguir la visita cultural per la comarca fent una volta al Parc Astronòmic (10 €) i les ermites penjades.

Activitats més esportives? Bona oferta a la Noguera, com fer una volta en caiac pel pantà de Sant Llorenç de Montgai o seguir una de les diverses rutes de senderisme o BTT que ofereix aquest territori. Per exemple, la d'Artesa de Segre fins al Land Art de Montsonís, que és circular i en la qual es fan al voltant de 10 quilòmetres.

El delta de l'Ebre

De ruta en bicicleta

Pràcticament impossible fer recull de rutes per Catalunya sense parar al punt més al sud del Principat. El delta de l'Ebre ofereix un nombre de possibilitats quasi infinites a l'hora d'elaborar plans possibles per a totes les butxaques. Una de sorprenent és la visita al Món Natura, un centre que mostra la riquesa en fauna i flora i el paisatge d'aquest territori incomparable. La visita guiada la podeu fer per 12 €. Un clàssic de la zona és el creuer en vaixell per la desembocadura de l'Ebre, ideal per fer en família i que recorre el Parc Natural del Delta. Surt un vaixell pràcticament cada hora i els preus oscil·len entre els 10 € i els 20 €, segons empresa i temporada. Parlant d'aigua, també és molt recomanable la sortida amb Lo Llagut de Benifallet, una rèplica dels antics llaguts que tants anys van trafegar pel riu (9 €). Però si hi ha una activitat de moda a la zona és l'escapada en bicicleta per les diferents rutes planes i familiars que ofereix la zona. Amb l'empresa Deltacleta podeu llogar una bicicleta –a partir de 14 €– i us informaran de les moltes possibilitats que teniu per llançar-vos a pedalar per paisatges màgics.

Camprodon i Setcases

Una fonda d'alçada

La Vall de Camprodon, al cor del Pirineu oriental, és un d'aquells llocs que t'enamoren a primera vista. Aquí també és possible fer una munió d'activitats sense deixar-se un dineral, però el que és més important –i gratuït–, hi ha un paisatge que és impagable: per exemple pujant al refugi d'Ulldeter a esmorzar (un passeig de 20 minuts des del pàrquing Vallter 2000) i baixant a dinar a Setcases, un poble encantador que ofereix moltes possibilitats de menú i una platgeta natural al riu Ter només apta per a addictes a l'aigua ben freda. D'aquí a Camprodon, que ofereix visites culturals, com el monestir de Sant Pere o l'Antiga Fàbrica de galetes Birba, però que només amb passar pel seu famós pont de pedra et fa valdre la pena el viatge. Una visita guiada a l'antiga vila medieval de Camprodon val molt la pena, dura 1.30 h i costa 5 € per persona. I si no us fa res gastar una mica més, podeu dormir a la impressionant Fonda Rigà, penjada a Tregurà i amb unes vistes incomparables.

stats