Ara Estiu 03/08/2021

Què fan vint cabres i quatre tigres un matí d’hivern assolellat al Nepal

Els jocs asimètrics o jocs de cacera són presents, des de fa centenars d’anys, en moltes cultures del món

Oriol Comas i Coma, Jordi Deulofeu i Piquet
2 min
Bagh Chal

Originari del Nepal, on és el veritable joc nacional(“ideal per jugar-hi els matins d’hivern amb sol”, podem llegir a les regles), el bagh chal és un dels molts, i potser el millor, jocs de cacera de l’Àsia. En aquest tipus de jocs els dos jugadors tenen peces, moviments i objectius diferents. Al bagh chal (que significa “El tigre es mou” en nepalès) un jugador juga amb quatre tigres i l’altre amb vint cabres. L’un ha de menjar-se les cabres i l’altre ho ha d’impedir encerclant els tigres.

Es juga en un tauler d’alquerc. No sabem com i quan l’alquerc va arribar al Nepal; cal suposar que l’hi van portar mercaders i viatgers. Es juga en el mateix tauler, sí, però no té cap altra semblança amb el venerable ancestre de les dames, ni en l’objectiu, ni en les fitxes per jugar, ni en els moviments, ni en la posició inicial.

Es juga en els punts d’intersecció. La partida comença amb els quatre tigres col·locats a les quatre cantonades del tauler, com es mostra a la figura. Comença el jugador que du les cabres. En col·loca una en qualsevol punt lliure del tauler, per exemple en el punt 1 de la figura. L’altre jugador pot moure un tigre a qualsevol punt adjacent al que està situat. Si té al costat una cabra i el punt següent, seguint la línia que formen el tigre i la cabra, està lliure, pot menjar-se-la i saltar al punt lliure.

Un cop les vint cabres ja estan col·locades, poden començar a moure’s. Per fer-ho, es desplacen a qualsevol punt lliure adjacent. Les cabres no poden capturar tigres: només poden moure’s i intentar que no se les mengin. Si un cop col·locades les vint cabres al tauler, els tigres no han pogut menjar-se’n cap, les cabres tenen moltes possibilitats de guanyar. Guanya el tigre quan es menja cinc cabres. Guanyen les cabres si bloquegen els quatre tigres. No pot haver-hi empat.

3 jocs de taula per jugar en un tauler 5x5
stats