Gent 12/03/2021

Eurovisió rebutja la cançó que havia presentat Bielorrússia perquè critica els moviments opositors

L'organització no permet que s'hi interpretin temes que conculquin "la naturalesa no política del concurs"

2 min
Eurovisió estudia que el festival del 2021 sigui a porta tancada

La Unió Europea de Radiodifusió ha rebutjat la cançó presentada per Bielorússia al Festival d'Eurovisió, l'II teach you, de Galasy ZMesta, perquè critica l'oposició al president Aleksandr Lukaixenko. "Es va concloure que la cançó posa en qüestió la naturalesa no política del concurs", assenyala el comunicat publicat per l'entitat a la seva pàgina de Twitter. La nota adverteix que les primeres "reaccions" a la cançó amenacen amb malmetre la reputació del certamen, que emetrà la seva LXV edició de manera telemàtica del 18 al 22 de maig des de la ciutat holandesa de Rotterdam. Considera que el tema que representarà l'antiga república soviètica, "en el seu format actual, no és elegible per competir", per la qual cosa han demanat a Bielorússia que presenti una "versió modificada" o una "nova cançó" que compleixi amb les regles.

"Si s'hi neguen, podrien ser desqualificats del festival d'aquest any", adverteix. El líder del grup Galasy ZMesta, Dmitri Butakov, va comentar a l'agència russa RIA Nóvosti que Minsk podria renunciar a participar a Eurovisió. "És molt possible que sigui així. El Mundial d'hoquei ja ens el van prendre. Crec que no corregirem res. I aquí quedarà tot", va dir Butakov, que va dir que no té "cap remordiment de consciència". La cançó del grup és una sàtira de les protestes opositores que van esclatar al país després de les eleccions presidencials de l'agost del 2020, considerades fraudulentes per l'oposició i per la majoria d'Occident.

"Jo t'ensenyaré a ballar al so de la meva flauta, t'ensenyaré a mossegar l'ham, t'ensenyaré a caminar per la corda fluixa, i estaràs tot content i feliç", diu una de les tornades. El grup no ha dubtat a alinear-se amb Lukaixenko a l'hora d'acusar Occident d'intentar instigar una revolució per "destruir" Bielorússia. La cançó ja ha rebut més de mig milió de visites a YouTube i desenes de milers de queixes sobre el seu contingut, entre les quals les d'antics concursants a Eurovisió com la bielorussa Angelica Agurbash. Al festival hi havia d'anar el grup Val, que va guanyar el concurs nacional l'any passat, però en va ser exclòs per la televisió pública bielorussa pel seu suport a les demandes de canvi polític al país. Lukaixenko, que ha acusat l'OTAN d'amenaçar la seguretat de Bielorússia, ha demanat als militars defensar el país d'un atac "des de dins" i ha nomenat un nou cap de l'estat major.

stats