Pobresa
Girona 17/05/2023

La inflació cronifica les famílies ateses a Girona per Càritas

Una tercera part dels atesos tenen menys de 35 anys

2 min
Càritas Girona presentant la memòria de 2022

GironaL’augment desmesurat de la inflació des de fa més d’un any cronifica el nombre de famílies vulnerables que recorren a Càritas Girona, segons ha alertat l’entitat. A més, dues de cada tres d’aquestes famílies ja no poden comprar productes frescos com carn o peix. Per això, des de Càritas reclamen que s'actuï per evitar que moltes d'aquestes famílies acabin normalitzant la pobresa. El responsable d'anàlisi social, Caye Gómez, assenyala que els preocupa que la gent que atenen "vegi com una cosa normal" no poder comprar productes frescos o no poder dedicar recursos a l'oci. En aquest últim concepte, el nombre de famílies que se n’han d’estar arriba al 84%.

Pobres tot i treballar

Una altra dada preocupant és que dues de cada tres famílies que acudeixen a Càritas no poden tenir la seva llar a una temperatura adequada. L'increment dels preus també provoca que sis de cada deu persones no puguin fer front a les despeses del lloguer o de la hipoteca, o pagar els rebuts de llum, aigua o gas. Per això, gairebé dues de cada deu persones que acudeixen a Càritas viuen en un habitatge ocupat per no haver de fer-ho al carrer.

Un d’ells és Nishan Singh, un panjabi que el 2015 va arribar a l’estat espanyol. Després de treballar en negre per a diversos compatriotes seus a Osona, fa cinc anys va anar a raure a Girona. I ara fa poc més d’un any va patir una encefalitis que el va afectar greument, fins al punt de perdre la visió, la veu i la capacitat de fer una vida normal. “Visc amb la meva parella, que és hondurenya, i la seva filla de 15 anys. Ella treballa cuidant una àvia i guanya menys de mil euros al mes, no ens podem permetre pagar un lloguer de 500 o 600 euros”, diu.

Una altra dada molt significativa és que la meitat dels que s'han adreçat a l'entitat tenen feina. "Això és realment preocupant. Treballen i no arriben a final de mes", assenyala Gómez.

Dones i joves vulnerables

També preocupa, i molt, el fet que una de cada tres persones ateses durant el 2022 siguin menors de 35 anys. De les 27.531 persones que l’entitat va atendre l’any passat, més de 9.000 eren joves, segons detalla la memòria. La directora de l'entitat, Dolors Puigdevall, va advertir que si no es fa res en aquest sentit "ens carregarem una generació sencera". El responsable d'anàlisi social de l'entitat, Caye Gómez, també remarca que cada vegada hi ha més dones que demanen ajuda, "especialment després de la pandèmia". En concret, el 57% de persones que arriben a Càritas Girona són dones, cinc punts més que abans del covid.

Més de deu milions d'euros

La inversió de Càritas el 2022 va ser de 10,5 M€, el 85% dels quals van anar als diferents programes d'acció social que porta a terme l'entitat. La resta han estat inversions en formació, captació i despeses de gestió. Càritas Girona va registrar uns ingressos de 10,7 M€, entre aportacions públiques (3,8 M€), privades (3,3 M€) i el que han generat amb l'empresa Ecosol.

stats