La crisi de preus
Economia Macroeconomia 12/05/2023

L’alimentació es continua encarint i manté a l’alça el cost de la vida a Catalunya

Els preus van pujar un 0,5% a l'abril respecte al març, tot i frenar-se en comparació amb un any enrere

3 min
Imatge d'arxiu d'una parada d'un mercat de Girona.

BarcelonaLa inflació va continuar creixent a un ritme alt a Catalunya al mes d'abril. El cost de la vida es va encarir un 0,5% entre el mes de març i abril, de manera que el conjunt de preus de béns de consum de les famílies va tancar el mes passat un 3,9% per damunt que el mateix mes del 2022, segons dades de l'índex de preus al consum (IPC) publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). L'encariment, un mes més, dels aliments, va ser la principal causa de la pujada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'INE també va confirmar, per al conjunt d'Espanya, les dades que ja havia avançat el 28 d'abril. Així, els preus van augmentar a l'Estat un 4,1% en comparació amb un any enrere i un 0,6% respecte al març. A més, la inflació subjacent –la que descompta l'energia i els aliments frescos, més volàtils– es va alentir, perquè va passar del 7,5% interanual del març al 6,6% aquest mes passat.

L’energia s’abarateix, però l’alimentació es continua encarint
Índex de preus de consum (IPC) general i per a tres partides de consum a Catalunya. Índex en què 100=gener del 2020

La principal bona notícia és que, malgrat continuar augmentant, el cost de l'alimentació va frenar el ritme de creixement per segon mes consecutiu. Mentre que al febrer va créixer un 2% en un mes a Catalunya, al març ho va fer un 1% i a l'abril un 0,4%. És a dir, tot i que els aliments continuen pujant de preu, ara ho fan més a poc a poc. Cal recordar, però, que des de l'estiu passat ja hi ha hagut altres episodis de moderació del preu de l'alimentació que han anat seguits de noves acceleracions. Ara mateix, el preu del menjar és l'element que "més està pressionat" cap amunt l'IPC, assenyala Josep Reyner, president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

"Tenint en compte la tendència general dels preus, és esperable que es vagi alentint" el cost de l'alimentació, apunta Reyner. Malgrat això, si la sequera persisteix, la tendència podria variar de nou. "És un perill a l'horitzó, perquè caldria importar aliments", la qual cosa previsiblement suposaria un augment del cistell de la compra, ja que el menjar importat normalment és més car perquè té uns costos de transport afegits que no té el menjar fet al país, indica l'economista.

Per contra, el vestit i el calçat són la partida de consum de les famílies que continua més disparada. Al març ja s'havia encarit un notable 2,5% respecte al febrer, però a l'abril el ritme de creixement es va més que doblar, amb un augment de preus del 5,5% en 30 dies. No obstant això, l'evolució del preu del vestit sempre està sotmesa a alts i baixos, ja que està molt marcada per les campanyes de vacances –sobretot per Nadal– i les de rebaixes, al febrer i a l'estiu.

L'energia es manté moderada

En aquest sentit, l'encariment a Catalunya afecta tots els àmbits, amb les úniques excepcions dels preus de béns i serveis relacionats amb l'ensenyament, que es van mantenir estables respecte al mes anterior, i dels costos relacionats amb l'habitatge, com ara les factures de la llum, el gas i l'aigua, que van continuar abaratint-se. La caiguda va ser d'un 2,1% en comparació amb el mes anterior (entre el febrer i el març ja havien disminuït un 1,7%).

Amb la invasió russa d'Ucraïna a finals de febrer del 2022 i les sancions dels països occidentals al règim de Vladímir Putin, es va disparar el cost de l'energia –Rússia és un dels principals exportadors de gas natural i petroli del món– a Europa, però amb el pas dels mesos i les mesures dels Estats Units i Europa per limitar el preu del cru rus, els costos energètics s'han anat normalitzant als mercats internacionals.

De fet, l'apartat de l'IPC que agrupa el lloguer d'habitatge, però també el preu de la llum, el gas, la calefacció i l'aigua, es va reduir un 2,1% entre el març i l'abril. El transport, en canvi, es va encarir un 0,9% en un mes, però Reyner considera que, de moment, "no és res que ens hagi de preocupar".

stats