PRÒXIM ORIENT

Netanyahu podrà formar govern a Israel

El Likud empata amb el seu rival, però pot sumar amb els partits conservadors que li donen suport

El primer ministre Benjamin Netanyahu ha empatat amb el seu principal rival, Benny Gantz, del partit Blau i Blanc, a les eleccions legislatives d'Israel, però té més suports per formar govern. Cap dels dos candidats ha aconseguit una majoria per governar en solitari, però la formació de Netanyahu, Likud, està en condicions de formar un govern en coalició amb altres partits de dretes que li han donat suport. Amb el 97% dels vots escrutats, i a l'espera dels resultats definitius divendres, els resultats provisionals donen 35 escons a Netanyahu i 35 a Gantz. Els partits amb qui el Likud podria formar aliances (ultradreta i ortodoxos) arribarien al 65 dels 120 escons de la Knesset, mentre que la resta, un total de 55 seients, serien per a forces de centreesquerra. Segons 'The Times of Israel', el recompte es podria acabar aquest vespre: el 3% de vots que falten per escrutar corresponen a soldats i diplomàtics, que normalment es decanten cap a les opcions de dreta.

D'aquesta manera Netanyahu es prepara per a un cinquè mandat sense precedents a la història d'Israel i continuaria encapçalant el govern després de deu anys consecutius al poder. Però amb un resultat tan ajustat, el més probable és que calguin setmanes de negociacions per formar el nou executiu. El primer pas és que el president encarregui a un dels candidats la formació de govern: i no necessàriament ha de ser el més votat, sinó el que estigui en més bona posició per aconseguir una coalició viable.

Si es confirma que el líder del Likud renova la majoria, aquest estiu es convertiria en el cap de govern que ha estat més temps al càrrec de la història d'Israel. Des del càrrec tindrà més protecció per enfrontar-se a les acusacions de corrupció que han marcat el final del mandat. Alhora, la seva reelecció confirma el gir a la dreta d'Israel i un augment la violència als territoris ocupats palestins.

L’extrema dreta també esdevé clau a les eleccions d’Israel

“Les mentides dels mitjans”

Netanyahu, de 69 anys, va dipositar la papereta al matí juntament amb la seva esposa, Sara. “Hem de fer molt per continuar reforçant l’economia i el desenvolupament, però, per fer-ho, tothom que no ha comprat les mentides dels mitjans de comunicació hauria de votar. Aquest és un acte sagrat, l’essència de la democràcia. Si no voteu, tindreu Lapid com a primer ministre”, va dir en referència a Yair Lapid, un dels líders de Blau i Blanc.

Gantz, de 59 anys, va votar després de visitar la sepultura dels seus pares. “Aquest és un dia d’esperança, un dia d’unitat. Estic mirant als ulls el poble d’Israel i us dic que el canvi és possible. M’ofereixo a mi mateix com a primer ministre d’Israel i tots junts prendrem aquest nou camí. Faig una crida a respectar la democràcia i anar a votar”.

La campanya va estar marcada per l’enfrontament entre Gantz i Netanyahu i els grans problemes d’Israel no es van abordar directament, com és el cas de l’ocupació dels territoris palestins. Molts israelians han considerat aquests comicis un referèndum sobre la continuïtat d’un primer ministre esquitxat per la corrupció.

Netanyahu s’ha compromès a annexionar a Israel parts de la Cisjordània ocupada. Segons el Canal 12 de la televisió hebrea, Netanyahu esperarà que el president Donald Trump anunciï l’“acord del segle” que la Casa Blanca ha negociat amb Israel a expenses dels palestins. Netanyahu pensa que els palestins el rebutjaran i que llavors haurà arribat el moment de procedir a l’annexió de parts de Cisjordània.

La controvertida llei de l’estat nació aprovada per la Knesset l’estiu passat va planar sobre la minoria palestina d’Israel. Es tracta d’una llei que diu que només els jueus tenen dret a l’autodeterminació i relega la població palestina a ciutadans de segona classe. “Israel no és un estat de tots els seus ciutadans -va escriure recentment Netanyahu-. Israel és la nació-estat del poble jueu, i només això”.

El Pini, un home de 62 anys que té una botiga de queviures al centre de Jerusalem, va votar el Likud. “La meva família sempre ha votat el Likud. Els meus pares amagaven que votaven el Likud. En aquells temps això no es podia dir obertament, perquè sovint la teva feina depenia del que votaves i el Partit Laborista ho controlava tot i no acceptava els votants del Likud. Ara això no passa i pots dir a qui votes sense perill. Els joves difícilment poden entendre com ha canviat el país”.

Al migdia es va registrar una incidència greu, quan es van descobrir càmeres de vídeo ocultes en diversos col·legis electorals de Galilea, la zona més poblada per àrabs. Les càmeres les portaven militants del Likud “per tal d’evitar el frau entre els àrabs”, deien. La policia va fer algunes detencions.