Internacional 31/05/2018

L'assassinat d'un altre periodista a Mèxic evidencia el risc que hi viu el sector

El país americà és, juntament amb Síria, l'indret del món on més periodistes són assassinats

Ara
2 min
Mèxic és un dels països del món on els índexs de criminalitat són més elevats.

BarcelonaAlmenys 51 periodistes han sigut assassinats arreu del món des de principis d’any, segons dades de l’organització Press Emblem Campaign. Una trentena més que durant el mateix període de l’any passat, quan en total, 65 professionals del sector van ser víctimes d'homicidi. Aquesta setmana hi ha hagut una nova víctima. A Mèxic, un dels països del planeta més perillosos per als periodistes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El periodista mexicà Héctor González Antonio va ser assassinat a cops aquest dimarts mentre cobria l’actualitat de l’estat de Tamaulipas, al nord del país mexicà, i una zona castigada des de fa anys pel crim organitzat i el narcotràfic. L'activitat professional del periodista, corresponsal del diari mexicà 'Excelsior' i sovint incòmode per als interessos d'alguns cercles de poder vinculats al tràfic de drogues, s'augura com el suposat motiu de l'assassinat.

El cas de González Antonio no és, ni molt menys, aïllat a Mèxic. El seu assassinat sembla que estaria relacionat amb la violència que afecta el gremi a tot Mèxic, el segon país del món –només per darrere de Síria– on van ser assassinats més periodistes el 2017. Els homicidis solen estar vinculats als grups de narcotràfic, que controlen i amenacen la feina dels comunicadors, i castiguen aquells que no es deixen intimidar.

L'enèsim assassinat

El cos del periodista va ser trobat en un camí de terra, molt a prop de Ciudad Victoria: ensangonat, mig despullat i ple de contusions, segons han informat mitjans locals. D'acord amb les primeres investigacions, "va morir com a conseqüència dels cops que li van donar al cos i a la cara". Probablement, el van colpejar amb pedres i altres estris.

Mentrestant, les autoritats han obert una investigació per identificar i localitzar els responsables de la mort. "De moment, no es descarta cap línia d'investigació, però no hi ha evidències que [l'assassinat] pugui estar relacionat amb la delinqüència organitzada", va apuntar Luis Alberto Rodríguez, portaveu de seguretat de Tamaulipas en una entrevista. “La seva mort no quedarà impune”, va dir el governador de Tamaulipas. Mentrestant, el gremi mexicà porta anys exigint mesures per revertir aquesta situació, que s'està enquistant en els últims anys.

De fet, els números són de rècord. Durant l'administració del president Enrique Peña Nieto, 43 periodistes han sigut assassinats al país. I la inseguretat augmenta cada dia que passa, ja que no arriben mesures per frenar aquest fenomen.

"Mèxic s'ha convertit en un dels països més perillosos per exercir el periodisme, no avui, no ahir, des de fa almenys deu anys. El risc que comporta exercir el periodisme al país no només s'evidencia avui, amb l'assassinat d'Héctor. Hi és des de fa una dècada i, malgrat tots aquests anys, les mesures de protecció i prevenció no han sigut suficients. Tampoc les investigacions", denunciava Balbina Flores, representant de Reporters Sense Fronteres a Mèxic.

La setmana passada, una altra periodista, Alicia Díaz González, de 52 anys, també va ser trobada morta al seu domicili de la ciutat de Monterrey. Es creu que Díaz va morir a causa de diversos cops al crani. Tampoc se n'han localitzat els autors ni se n'han explicat les causes concretes.

stats