CRISI A FRANÇA
Internacional 11/12/2018

Macron apuja el salari mínim per apagar el conflicte

El president francès també anuncia la reducció d’alguns impostos per satisfer els ‘armilles grogues’

Alícia Sans
3 min
Macron apuja el salari mínim per apagar el conflicte

BarcelonaTretze minuts per convèncer. Emmanuel Macron va pronunciar ahir el discurs més important del seu mandat. Hi ha en joc el quinquenni. Després de gairebé un mes de protestes dels armilles grogues, el president es va adreçar als francesos per televisió des de l’Elisi. “Som en un moment històric per al nostre país”, va dir per descriure la crisi social i política que viu França, amb “40 anys de malestar que ressorgeixen”. D’aquest cataclisme que ara evacua una “ira profunda” plena de “reivindicacions legítimes”, Macron també n’és un dels responsables. Ahir va entonar un clar mea culpa : “Sé que he pogut ofendre alguns de vosaltres amb els meus comentaris”, va dir dirigint-se als francesos que des de fa gairebé un mes han paralitzat part del país. Molts d’ells qualifiquen la seva actitud d’arrogant.

El president francès durant el seu discurs televisat aquest dilluns.

Macron va transformar ahir la supèrbia en modèstia per intentar calmar la fúria dels armilles grogues, que demanen menys impostos i més poder adquisitiu. “Volem una França on una persona pugui viure dignament del seu treball”, es va solidaritzar Macron. Sap que alguns armilles grogues expliquen que, tot i treballar, el seu compte corrent està a zero a mitjans de mes. Per respondre a les seves demandes, Macron va anunciar ahir que augmentaria el salari mínim -que ara és de 1.184,93 euros nets- en 100 euros mensuals a partir del 2019, una de les reivindicacions més repetides aquestes setmanes. Segons Macron, l’augment no costarà res als empresaris i s’afegirà a l’increment d’un 1,8% que el govern ja havia previst fer.

El president també va demanar als empresaris “que puguin” que donin als treballadors una prima de final d’any que també quedarà exonerada d’impostos. Entre les altres mesures que va anunciar hi ha la supressió de les cotitzacions socials de les hores extres, que quedaran “exemptes d’impostos i càrregues a partir del 2019”. Aquesta mesura, que incita a treballar més, estava previst que entrés en vigor el setembre vinent. Algunes associacions, com Attac France, la veuen amb mals ulls perquè diuen que incita a contractar menys persones perquè la feina d’un possible nou lloc de treball ja se supleix amb les hores extres.

Macron també es va dirigir als jubilats, als quals “se’ls ha demanat un esforç molt important”, va dir. A aquells que guanyin menys de 2.000 euros mensuals se’ls suprimirà la pujada de la contribució social generalitzada, un impost proporcional sobre els ingressos professionals o de capital que finança la Seguretat Social.

La gran incògnita

Falta veure d’on traurà el govern els diners per a totes aquestes mesures. Només amb l’anul·lació de la pujada de l’impost verd que Macron va anunciar la setmana passada, les arques públiques deixaran d’ingressar tres mil milions d’euros el 2019, segons el ministeri d’Acció i Comptes Públics. A més, el ministre d’Economia, Bruno Le Maire, va calcular que el moviment dels armilles grogues farà perdre un 0,1% del creixement econòmic aquest últim trimestre.

Potser és per això que el cap de l’estat no vol restituir de cap manera l’impost sobre la fortuna (ISF). Macron va transformar aquesta contribució destinada als més rics en un impost que ara només paguen els propietaris d’un patrimoni immobiliari que superi els 1,3 milions d’euros. El president va prendre aquesta decisió per incitar els més rics a invertir capital en l’economia francesa i, així, “crear -segons diu- llocs de treball”. Per als armilles grogues, en canvi, restablir l’ISF seria una mesura de justícia fiscal.

“Durant gairebé 40 anys [l’ISF] ha existit, ¿vivíem millor durant aquest període? Aleshores els més rics se n’anaven [de França]”, va justificar així Macron per no restablir l’impost. Per contra, el president va assegurar que en les pròximes setmanes es reunirà i “prendrà decisions” amb les grans empreses perquè també contribueixin a l’esforç col·lectiu.

Macron va fer ahir un exercici d’equilibrista. D’una banda, havia d’anunciar mesures concretes i ràpides per donar una resposta satisfactòria als armilles grogues. De l’altra, havia de fer-ho sense deixar de banda el seu objectiu de transformar el país a cop de reformes.

Ara només falta saber si els anuncis estan a l’altura de les reivindicacions dels armilles grogues i si el president els ha convençut. La missió es preveu complicada: la consigna que més s’ha sentit els últims quatre dissabtes consecutius de manifestacions a París era la de “Macron, dimissió!”. Sembla que no hi ha marxa enrere per a una part de la població, que opina que el president francès viu desconnectat de la realitat. Macron s’hi podrà reconciliar?

Les mesures anunciades pel president francès

Salari mínim

El govern augmentarà el salari mínim -que actualment és de 1.184,93 euros nets- en 100 euros mensuals a partir del 2019, però els empresaris no hauran de finançar l’increment. A l’augment de 100 euros mensuals s’hi afegirà un altre increment de l’1,8% que ja estava previst pel govern a partir del gener.

Hores extres

L’executiu suprimirà la cotització social de les hores extraordinàries, que quedaran exemptes d’impostos i càrregues a partir del 2019.

Prima de final d’any

Emmanuel Macron va demanar ahir als empresaris “que puguin” que donin als treballadors una prima de final d’any que, segons va dir, també quedarà exonerada d’impostos.

Jubilats

El govern suprimirà la pujada de la contribució generalitzada als jubilats francesos que guanyen menys de 2.000 euros mensuals. Aquesta contribució és un impost proporcional sobre els ingressos professionals o de capital que finança la Seguretat Social.

stats