Macron cedeix davant dels 'armilles grogues' i suspèn l'impost verd als carburants

El 70% dels francesos donen suport a les protestes del moviment ciutadà

El govern d'Emmanuel Macron ha reculat aquest dimarts i ha anunciat una moratòria de sis mesos per a l'impost dels carburants que ha servit d'excusa per a la crisi dels 'armilles grogues', la més greu del seu mandat. Després de setmanes de conflictivitat als carrers, Édouard Philippe s'ha posat aquest dimarts la jaqueta d’apagafocs i ha hagut de sortir per explicar la claudicació, malgrat que el mateix Macron havia insistit que arribaria fins al final. “Cap impost mereix posar en perill la unitat de la nació”, ha dit Philippe en una compareixença televisiva en què ha al·ludit a la divisió creada i al balanç de quatre víctimes mortals durant els aldarulls que van fer del centre de la capital un escenari de guerra els últims caps de setmana. Finalment, i en busca de la pau social, l'executiu suspèn fins al juny l’augment de l’impost que havia de gravar el preu dels carburants i que havia d'entrar en vigor l'1 de gener. 

L'impost ecologista ha sigut el detonant de les protestes dels ‘armilles grogues’, un moviment transversal i sense un lideratge definit que ha recollit el malestar i l'enuig de les classes socials mitjanes i baixes arran de l'increment del cost de la vida. Però la reacció del govern arriba tard i no compleix les expectatives dels manifestants, que exigien l'anul·lació i no la suspensió temporal de la taxa. Aquest dissabte hi ha convocada una nova jornada de protestes a París. El moviment està format majoritàriament per ciutadans de zones rurals i de ciutats mitjanes a qui l'encariment de la gasolina perjudica perquè depenen més del vehicle per a la seva feina o per moure's que els de la França urbana, amb més serveis de transport públics. 

Macron s'ennuega amb els 'armilles grogues'

A la moratòria de l'impost verd s'hi suma la que s'aplicarà en l’equiparació fiscal entre gasoil i gasolina, a més de la suspensió de la pujada de l’impost del gasoil que utilitzen la maquinària agrícola i la de la construcció. Una de les promeses de Macron en campanya va ser igualar els dos carburants –la gasolina està gravada amb un impost més elevat–, amb l'objectiu de “reduir massivament la pol·lució de partícules fines”.

El primer ministre ha anunciat que el govern organitzarà a partir del 15 de gener “un gran debat” sobre els impostos a França en què estan convidats sindicats, partits polítics i ciutadania. Els impostos són, en paraules de Philippe, “els més elevats d’Europa”. L’executiu també ha renunciat a endurir els controls tècnics, mesura destinada principalment als cotxes dièsel, i a l'increment de la tarifa del gas i l’electricitat, que quedarà congelada fins al maig del 2019.

D’aquestes mesures exprés es poden extreure almenys dues conclusions. D’una banda, Macron s’ha vist obligat a congelar diverses disposicions que ja havia aprovat i que formen part de l’objectiu que té entre cella i cella: transformar el país a còpia de reformes. Així doncs, el president francès fa marxa enrere davant la pressió d’una protesta ciutadana per a la qual no troba poció màgica. Precisament, set de cada deu francesos donen suport a les reivindicacions dels 'armilles grogues' i consideren, a més, que la política econòmica del govern és inadequada, segons indica un sondeig difós avui per l'institut demoscòpic BVA. 

A més, l’executiu aposta per una solució amb data de caducitat en detriment de l’ecologia. És el que denunciaven des del partit Europa Ecologia Els Verds: “Girar l’esquena a l’ecologia no ens farà sortir de la crisi política que vivim. No s’ha de recular en ecologia, sinó avançar en justícia social”, han defensat en un comunicat.

La dirigent de l'ultradretà Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, ja ha reaccionat a Twitter dient que la moratòria és insuficient: "No està a l'altura de les expectatives ni de la precarietat en què es debaten els francesos".