ÀFRICA
Internacional 03/04/2015

Una pregunta sobre l’Alcorà o recitar un versicle: la fina línia entre la vida i la mort a Kènia

Els autors de la matança al campus universitari de Kènia van separar els estudiants en funció de la seva religió

I. Kushkush / R. Callimachi
3 min
FUGIDA DESESPERADA  Personal mèdic ajudant una de les estudiants que van aconseguir fugir del campus. La noia va descalça, com molts dels joves rescatats, perquè els assaltants van irrompre de matinada al recinte, mentre la majoria dels alumnes encara dormien, cosa que va augmentar encara més el terror i la por entre els alumnes.

NairobiKènia es va despertar dijous amb l’esglai al cos. Un grup d’homes armats que després es van presentar com a milicians d’Al-Shabaab van irrompre en un campus universitari a l’est de Kènia disparant indiscriminadament. El tràgic balanç pujava fins als 147 morts i una vuitantena de ferits, molts d’ells en estat crític. Aquest divendres es temia que la xifra s’elevés perquè molts estudiants continuaven desapareguts. L’assalt al recinte va durar 16 hores i al final la policia va assegurar que els quatre terroristes havien sigut abatuts durant l’operació, en què grups especials van intentar rescatar els centenars d’ostatges que van quedar captius a l’interior.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’atemptat va tenir lloc a les 5.30 de la matinada hora local (una hora més a Catalunya), a la Universitat de Garissa, prop de la frontera amb Somàlia, i és el més mortífer que s’ha viscut a Kènia, colpejada pel terrorisme jihadista d’Al-Shabaab des que aquest grup la va posar en la seva llista d’objectius per la seva intervenció a Somàlia.

Un cop a dins, els milicians van detonar artefactes explosius i van disparar de manera indiscriminada per tot el campus, on habitualment resideixen més de 800 estudiants “de tot Kènia, de diferents religions i ètnies”, va matisar un portaveu oficial. L’inspector Joseph Boinnet va explicar que els terroristes van poder accedir a les residències, on a aquella hora la majoria d’alumnes encara dormien, i es van enfrontar amb els guàrdies de l’entrada.

Fugida descalços

Les escenes que descrivien els estudiants que van poder fugir del campus eren dramàtiques. Agustine Alanga, de 21 anys, matriculada a economia, va explicar que dormia a la seva habitació quan va començar el tiroteig. Sorpresa i espantada, va saltar del llit i va fugir sense ni aturar-se a posar-se les sabates. Amb els peus plens de talls va aconseguir amagar-se en un bosc pròxim al campus. “Els vaig veure [els assaltants] quan vaig mirar cap enrere -va recordar la noia-. Hi havia cinc o sis homes, emmascarats i disparant munició real”.

Seguint el ritual habitual, els milicians van separar els estudiants musulmans dels que no professen aquesta fe per seleccionar els seus objectius. Una simple pregunta sobre l’Alcorà o recitar un versicle serveix per determinar la fina línia entre la supervivència i l’execució.

En un missatge d’àudio difós dijous, Al-Shabaab va justificar l’atac a Garissa perquè la universitat està educant molts estudiants cristians en “una terra musulmana sota ocupació”, en referència a la gran població somali que hi ha en aquesta part de l’oest de Kènia, i va criticar que les autoritats universitàries tinguin un pla “per estendre el seu cristianisme i la infidelitat” entre els alumnes.

Poc després que s’iniciés l’atac, el president de Kènia, Uhuru Kenyatta, va emetre una declaració per donar el seu condol a les famílies de les víctimes i es va reafirmar que tant ell com el seu govern “continuaran pregant per la ràpida recuperació dels ferits”.

“Els agents de policia que eren en aquell moment prop dels albergs dels estudiants van sentir els trets i van respondre-hi ràpidament. Malgrat tot, els assaltants van aconseguir entrar als albergs on dormien els estudiants”.

De fet, l’operació per alliberar el campus es va fer eterna i durant 16 hores els agents van envoltar i van acordonar el campus. En l’operació van resultar ferits una seixantena d’estudiants, segons fonts oficials.

Les autoritats de Kènia han ofert una recompensa de 20 milions de xílings kenians (uns 215.000 euros) per qualsevol informació que condueixi a la captura de Mohammed Mohamud, el considerat cervell intel·lectual de l’atac.

Al març les ambaixades d’Austràlia, els Estats Units i la Gran Bretanya van emetre alertes de seguretat sobre possibles atacs terroristes d’Al-Shabaab a Kènia fins al punt de desaconsellar la visita dels seus nacionals al país. “Els objectius potencials d’atacs podrien incloure hotels, restaurants, discoteques, centres comercials, missions diplomàtiques, centres de transport, institucions religioses, oficines de govern, o el transport públic”, va advertir l’ambaixada dels Estats Units després de la mort d’Adan Garar, líder d’Al-Shabaab, al març.

Kènia ha imposat fins al dia 16 d’abril el toc de queda des de les 18.30 h fins a les 6.30 h a les regions frontereres de Tana River, Garissa, Wajir i Mandera. El creixent nombre d’atacs al costat de Somàlia evidencia la incapacitat de les forces de seguretat kenianes per controlar els 700 quilòmetres de zona semidesèrtica.

stats