Més de 180 morts en enfrontaments contra l'Estat Islàmic a Síria

El grup jihadista ha perpetrat una onada d'atemptats en diversos municipis del sud del país

Nova jornada de durs enfrontaments a Síria. Almenys 183 persones, entre combatents i civils, han mort aquest dimecres al sud del país com a conseqüència d’una cadena d’atemptats reivindicada per l’autoproclamat Estat Islàmic (EI) i de diversos combats entre les forces governamentals i el grup jihadista.

L’Observatori Sirià dels Drets Humans, una organització amb seu a Londres que informa a través d’activistes que es troben sobre el terreny, ho va confirmar en el seu últim recompte de víctimes, i també va indicar que es tracta de l’atac “més mortífer” comès per la banda extremista en mesos. Entre les víctimes hi ha 89 civils –entre els quals tres menors–, i 94 combatents –entre ells 45 jihadistes i 49 soldats i milicians lleials a Al-Assad.

A més, segons aquesta organització, la xifra de morts podria ser més elevada per la gravetat de molts dels ferits i perquè diverses persones estaven desaparegudes.

Una onada d’atacs

La cadena d’atemptats va tenir lloc a primera hora del matí, quan un grup de terroristes suïcides van voler fer-se explotar en diversos punts de la localitat d'Al-Swayda, ciutat controlada pel govern de Baixar al-Assad. Una part d’ells es van immolar a prop d’un mercat, però també en altres punts de la ciutat i en diversos municipis de la zona. “Tres individus amb cinturons d’explosius van atemptar específicament contra la ciutat d'Al-Swayda, mentre que també es van produir explosions en pobles al nord i a l’est”, va concretar l’agència de notícies SANA.

Mentrestant, i paral·lelament als atacs suïcides, el grup jihadista va assaltar diverses poblacions de les tropes governamentals al nord de la capital regional. En els combats, que es van allargar durant tota la jornada, l’Estat Islàmic va aconseguir el control de les localitats d’Al-Matuna, Duma, Al-Shibki, Al-Shuraihi i Tel al-Basir, i després les tropes de Damasc van contraatacar els jihadistes amb bombardejos llançats des d’avions de guerra i que també van causar morts de civils.

A més, l’Observatori va assegurar que alguns civils van ser segrestats pel grup terrorista i traslladats fins a territori controlat pel Daeix –acrònim en àrab de l’autoanomenat Estat Islàmic– al desert del nord d'Al-Swayda.

Altres civils, però, van poder mostrar resistència i, segons va apuntar l’agència SANA, ciutadans de diverses localitats en col·laboració amb la policia van matar combatents jihadistes després que ataquessin les cases dels civils.

Control d’Al-Assad

Aquesta sèrie d’atacs es van produir en el marc de l’ofensiva governamental que va començar el passat 19 de juny contra la província meridional de Deraa, on el Govern sirià i els seus aliats ja han conquerit la gran majoria del territori.

Bona part de les faccions rebels es van rendir, però l’Estat Islàmic i altres nuclis afiliats al grup jihadista continuen atrinxerats a prop dels Alts del Golan, al sud-oest de Síria.