Primera visita d'una autoritat nord-americana a Taiwan en 41 anys

La Xina ho considera una provocació i envia avions caça a la zona

El secretari de Sanitat i Serveis Socials nord-americà, Alex Azar, ha començat aquest dilluns una visita històrica a Taiwan: és la primera autoritat nord-americana que viatja al país des del 1979, quan els Estats Units van trencar les relacions diplomàtiques amb Taipei en reconèixer la República Popular de la Xina i iniciar relacions diplomàtiques amb Pequín.

La visita és un pas més en l’actual política de Washington d’augmentar la tensió amb la Xina en pràcticament tots els fronts: el comerç, la competència tecnològica, la pandèmia del coronavirus, els drets humans o la situació al mar de la Xina Meridional. Ara el president nord-americà, Donald Trump, també considera una prioritat reforçar les relacions amb Taiwan i impulsar la venda d’armes en aquesta illa.

La Xina s'apodera del consolat dels Estats Units a Chengdu

La presidenta taiwanesa, Tsai Ing-wen, ha rebut aquest dilluns el secretari de Sanitat nord-americà, acompanyada d’alguns membres del seu govern. “Benvingut, la seva visita representa un gran pas endavant en la cooperació contra la pandèmia entre els nostres països”, ha declarat la presidenta, que aspira que els Estats Units facin lobi perquè Taiwan entri a formar part de l’Organització Mundial de la Salut, cosa a la qual Pequín s’oposa.

Per la seva banda, el secretari de Sanitat ha recordat que “els Estats Units han expressat la seva admiració per la democràcia taiwanesa de múltiples maneres” i ha destacat també “l’èxit” de l’illa en la prevenció i la contenció del coronavirus.

En canvi, la Xina ha considerat la visita del mandatari nord-americà una provocació i ha contestat enviant diversos avions caces a la línia imaginària que divideix l’estret de Taiwan, segons ha informat el ministeri de Defensa taiwanès. L’exèrcit de l’illa ha fet un seguiment de les naus amb el seu sistema terrestre de míssils antiaeris i ha emès una advertència verbal abans d’enviar una patrulla per interceptar-los i expulsar-los de la zona.