ESTATS UNITS

El Senat conclou que Putin va afavorir la victòria de Trump

La seva investigació diu que el líder rus va ordenar perjudicar Clinton

Rússia va ajudar Donald Trump a guanyar les eleccions presidencials dels Estats Units del 2016 per ordre del seu president, Vladímir Putin. Així ho ha conclòs el comitè d’intel·ligència del Senat nord-americà, de majoria republicana, que ahir va divulgar els resultats parcials dels seus 14 mesos d’investigació.

L’informe determina que Moscou va interferir en les últimes eleccions i que ho va fer per tres raons: erosionar la democràcia dels Estats Units, perjudicar Hillary Clinton i afavorir Donald Trump. Les conclusions són les mateixes que van revelar les agències d’intel·ligència del país el gener del 2017. El seu treball va ser “precís i correcte”, va afirmar el vicepresident del comitè de la cambra alta, el demòcrata Mark Warner, durant la presentació dels seus resultats amb el senador republicà Richard Burr. “L’esforç rus va ser extens, sofisticat i ordenat pel mateix president Putin amb el propòsit d’ajudar Donald Trump i perjudicar Hillary Clinton”, va afegir Warner.

Burr espera que la totalitat de la investigació es completi a l’agost. Però els dos senadors ja van deixar clar que els seus resultats difereixen dels del mateix comitè a la Cambra de Representants -que va acabar la seva pròpia investigació fa dos mesos-. Els congressistes republicans de la cambra baixa -sense el suport de l’oposició demòcrata- van determinar que Moscou no va interferir en les eleccions nord-americanes amb l’objectiu d’afavorir Trump i que no hi va haver vincles entre la campanya de l’actual president i el Kremlin.

“Caça de bruixes”

Trump va utilitzar aquestes conclusions per tornar a atacar la investigació del fiscal especial Robert Mueller sobre la ingerència russa. Segons ell, tot plegat és una “caça de bruixes”. Tot i que en algunes ocasions ha acceptat que Rússia va interferir en les eleccions, ha dit que no el va ajudar a guanyar. Mueller va acusar fa uns mesos 13 russos d’afavorir el president a través de publicitat a internet que el deixava bé o que buscava provocar tensions racials. Però encara no ha revelat si té proves d’una possible col·lusió entre l’equip de Trump i Rússia. Els representants del comitè del Senat van afirmar que encara no se sap si hi va haver una coordinació i que encara tenen feina per fer.

D’altra banda, el comitè de justícia del Senat va divulgar milers de documents de la seva investigació, entre ells, els que fan referència a la polèmica reunió del fill del president, Donald Trump Jr., amb russos a la Torre Trump de Nova York per intentar obtenir informació perjudicial de la llavors candidata presidencial demòcrata Hillary Clinton. En el seu testimoni al comitè del Senat va afirmar que no va explicar res al seu pare de la trobada. Un dels russos amb qui es va entrevistar era una advocada amb vincles amb el Kremlin, Natàlia Veselnitskaia.

La reunió es va produir cinc mesos abans de les eleccions, el 9 de juny del 2016, i també va comptar amb la presència del llavors cap de campanya del republicà, Paul Manafort, i del gendre de Trump, Jared Kushner. Rob Goldstone, un publicista britànic, va contactar amb el fill gran de l’ara president i li va dir que tenia informació “de molt alt nivell i molt delicada” que comprometia Clinton. “M’encantaria rebre la informació”, va respondre Trump Jr.

Quan els mitjans van revelar la trobada, Trump Jr. va dir que no havia rebut cap material “significatiu”, que no se li havia ofert “informació significativa” i que la reunió s’havia centrat principalment en el tema de les adopcions de nens russos.

El president del comitè judicial de la cambra alta, el senador republicà Chuck Grassley, va dir que publicava els documents perquè els nord-americans poguessin “revisar aquesta informació” i “arribar a les seves pròpies conclusions”. Per la seva banda, els senadors demòcrates van dir que la reunió a la Torre Trump “confirma que la campanya de Trump estava disposada a acceptar l’ajuda de Rússia”.

També ahir el president nord-americà va revelar en el seu informe anual davant l’Oficina d’Ètica Governamental que va pagar 250.000 dòlars al seu advocat, Michael Cohen, per l’acord al qual va arribar amb la dona que assegura que va tenir un afer extramatrimonial amb ell el 2006, l’actriu de porno Stormy Daniels.