Un Trump irònic carrega contra la idea d'un exèrcit europeu

Trump ataca Emmanuel Macron i el titlla d'"impopular" després de l'enfrontament a París

"No existeix cap país més nacionalista que França. Són gent molt orgullosa, i fan bé de ser-ho. Fem una França gran", ha ironitzat Donald Trump des del seu compte de Twitter, una clara referència al seu lema de campanya "Make America great again". La resposta burlesca de Trump arriba després de la proposta que va fer Macron de crear un exèrcit europeu. Una idea a la qual la cancellera alemanya Angela Merkel també ha donat suport per "demostrar al món que entre els països d'Europa no hi pot haver més guerres", segons ha dit la cancellera.

Trump, que ha estat a París per commemorar el centenari de l'armistici de la Primera Guerra Mundial, ha recordat a Macron que van ser els Estats Units els que van rescatar França durant la Segona Guerra Mundial. "Emmanuel Macron suggereix construir el seu propi exèrcit per protegir França dels Estats Units, la Xina i Rússia. Però va ser d’Alemanya a la Primera i Segona Guerra Mundial. Com li va anar a França? Estaven aprenent alemany a París abans que arribessin els Estats Units", ha dit Trump a Twitter.

I és que des que el president nord-americà va arribar a la Casa Blanca ha exigit als seus socis de l'OTAN que aportin més pressupost militar, ja que Trump considera injusta la diferència pressupostària que ingressa cada país a l’organització militar aliada.

Segons Trump, el gir polític i de discurs que ha adoptat el president francès – en fer pública la seva voluntat de crear un exèrcit europeu– es deu a la baixa popularitat del mandatari europeu, només d’un 26%, i la desocupació, que és de fins a un 10%. "[Macron] Només està intentat canviar de tema", ha dit Trump, en un intent de desacreditar la proposta militar europea.

Trump, Macron i Merkel a París

"És insultant que Macron proposi un exèrcit europeu", va tuitejar el seu homòleg nord-americà minuts després de trepitjar territori francès divendres passat.

Durant el cap de setmana, els dos mandataris s’han trobat en reunions bilaterals per rebaixar la tensió. Macron ha assegurat que està disposat a repartir equitativament la càrrega monetària dins de l’OTAN, tot i que va afegir que, per resoldre aquesta disputa, es necessita "més Europa", segons declaracions a la cadena CNN.

No obstant això, el mandatari europeu va declarar que preferia resoldre les qüestions diplomàtiques a través de discussions directes i no mitjançant Twitter, el mitjà de comunicació preferit de Donald Trump.

París ha reunit aquest cap de setmana els principals líders polítics mundials per commemorar l’armistici de la Primera Guerra Mundial.