Internacional 19/08/2021

Almenys dos morts en la violenta repressió talibana contra protestes ciutadanes

Els extremistes ataquen també amb violència la gent que intenta entrar a l'aeroport de Kabul

Marc Santora, Jim Huylebroek, Carlotta Gall / The New York Times
4 min
Un talibà amb un Kalaixnikov passa per un carrer on s'han cobert totes les cares de dones que hi havia als cartells.

Els talibans s'han enfrontat aquest dimecres a les primeres protestes en contra del seu control a l'Afganistan. Hi ha hagut manifestacions als carrers d'almenys dues ciutats, i una d'elles, a la ciutat de Jalalabad, al nord-est, es va reprimir per la força. Els soldats talibans van disparar contra la multitud i van apallissar manifestants i periodistes, amb el resultat d'almenys dos morts. Els talibans havien pres el control de la ciutat, un important centre comercial a l'est de Kabul i proper al pas fronterer amb el Pakistan, fa pocs dies i sense lluitar gaire, després de negociar un acord amb els líders locals. Aquesta setmana, els talibans patrullaven per la ciutat amb camionetes confiscades a la ja desapareguda policia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Malgrat els riscos, centenars de manifestants han marxat aquest dimecres pel principal carrer comercial de Jalalabad, xiulant, cridant i portant grans banderes de la República Afganesa. Alguns d'ells han substituït la bandera blanca dels talibans per l'afganesa. Els combatents talibans han respost disparant a l'aire per fer fugir la multitud, però els manifestants no s'han dispersat, tal com demostra un vídeo emès pels mitjans de comunicació locals. Quan els trets a l'aire van fallar, els combatents van recórrer a la violència. Almenys dues persones van morir i hi ha també una dotzena ferits, segons Al-Jazira.

Manifestació contra els talibans a Jalalabad.

Per al nou govern talibà, les imatges de violència en aquesta protesta, així com les imatges del caos i de les persones apallissades mentre intentaven arribar a l’aeroport de Kabul en un intent de fugir del país, han minat els seus esforços per presentar-se com a administradors moderats i responsables del govern. A Khost, al sud-est del país, també hi ha hagut manifestacions, amb fotos i vídeos dramàtics que mostren centenars de persones sortint al carrer. Aquestes manifestacions públiques d'ira ciutadana arriben quan els talibans es preparen per oferir detalls sobre la forma del seu govern, amb el nomenament de ministres i càrrecs clau. "No volem que l'Afganistan sigui un camp de batalla", va dir dimarts Zabihul·lah Mujahid, el portaveu principal dels talibans. "A partir d'avui, la guerra s'ha acabat".

Diversos líders talibans exiliats, entre ells el líder talibà que va negociar els acords amb els EUA a Doha, Abdul Ghani Baradar, van arribar dimarts a l'Afganistan a través de Kandahar i s'esperava que aquest dimecres arribessin a la capital per participar en la formació de govern. Representants dels extremistes s'han reunit amb l'expresident del país, Hamid Karzai, que està fent de mediador per garantir una transferència de poder suau. Mentrestant, havia transcendit que el ja deposat president del país, Aixraf Ghani, que va fugir diumenge, és als Emirats Àrabs Units. Des d'allà, Ghani ha emès un vídeo-comunicat per dir que vol tornar a l'Afganistan i per insistir que va fugir per "evitar un bany de sang".

A Kabul, però, el caos ha tornat a esclatar aquest dimecres al voltant de l’aeroport internacional, mentre milers de persones intentaven anar-hi per fugir d’Afganistan. El so de forts trets ressonava als carrers del voltant de la instal·lació, ara sota control dels talibans, i hi havia informes contradictoris sobre què estava passant. Un funcionari de seguretat de l'OTAN a l'aeroport va dir a Reuters que 17 persones havien resultat ferides en una estampida en una porta de l'aeroport. La gent encara acampa a prop de les portes de l’aeroport. Famílies senceres s'asseien sota fileres de pins que voregen la carretera principal de l’aeroport, mentre que d’altres, que portaven escasses pertinences, encara intentaven accedir-hi sense dur res a sobre.

Els talibans havien estacionat alguns dels seus homes a les entrades. Hi va haver descàrregues de foc amb rifles, empentes, cops amb pals de fusta, kalàixnikovs i trossos de mànegues tallades. En una de les portes, un dels talibans va pujar a un bloc de formigó i, amb el seu kalàixnikov penjat, va cridar a la gent per un megàfon: "Aquesta porta està tancada. Només es permeten estrangers i persones amb documents”, va dir.

Tot i que l'exèrcit nord-americà encara té el control a l'interior de l'aeroport i s'han reprès els vols militars d'evacuació, la situació d'aquest dimecres a l'exterior era volàtil. Els talibans han intentat presentar al món una imatge més amable i suau del seu Emirat Islàmic de l’Afganistan, però les escenes que s'han donat a prop de l’aeroport ofereixen un contrapunt cruent. Allà colpejaven amb pals de fusell i maces la gent que intentava entrar a l'aeroport. Les imatges preses dimarts per Marcus Yam, fotògraf del Los Angeles Times, eren gràfiques: un home bressolava un nen amb el front ensangonat i una dona inconscient estesa a la carretera a pocs metres de distància amb la sang que li corria per la galta.

Tot i que l’exèrcit nord-americà encara té el control a l’interior de l’aeroport i s’han reprès els vols militars d’evacuació, el cap de l’estat major dels EUA, Mark Milley, admetia aquest dimecres que només podran treure del país aquells que siguin a l’aeroport, perquè no tenen capacitat operativa per fer incursions de salvament en altres àrees de la ciutat. També va admetre que no havien previst mai una caiguda tan ràpida del govern afganès:“No hi havia res que jo o ningú altre va veure que indiqués un col·lapse d’aquest exercit i d’aquest govern en 11 dies”, va dir.

En altres zones de Kabul, en canvi, els ritmes de la vida quotidiana començaven aquest dimecres a recuperar-se, tot i que amb excepcions. Hi ha notablement menys dones al carrer. Algunes de les que s'atreveixen a fer-ho no s'amaguen sota el tradicional burca, la mortalla que cobreix la cara i que era obligatòria l'última vegada que van governar els talibans. A les llars i als negocis, sentir un cop a la porta genera por. Les protestes donen els primers signes que molts afganesos no acceptaran fàcilment el domini dels talibans.

Però hi ha una petita part de territori afganès que els talibans no controlen, a la vall del Panjshir. Des d'allà, dos destacats afganesos es neguen a reconèixer els talibans com a líders legítims de l’Afganistan i han començat a llançar desafiaments als extremistes. Un d'ells és el vicepresident del govern enderrocat, Amrul·lah Saleh, que dimarts ja va fer un tuit per dir que en absència de Ghani ell era el "president interí legítim". L’altre és fill d’un reconegut líder mujaidí. Tot i que no se sap del cert quants seguidors estan amb ells o quantes armes tenen, tots dos tenen el respecte de molts afganesos. A favor seu juga també la difícil penetració a la vall de Panjshir.

stats