Narcotràfic
Internacional Amèrica 06/01/2023

29 morts i trets contra un avió comercial: el balanç de violència per la detenció del fill del Chapo Guzmán

El president de Mèxic assegura que s'ha restablert la normalitat a l'estat, després de dotze hores d'enfrontaments armats

ARA
2 min
Un gos passa per davant d'uns vehicles calcinats a Culiacan.

BarcelonaFins a dinou talls de carreteres, trets contra un avió comercial que tot just s'enlairava, i que va haver d'avortar la maniobra, i un balanç provisional de 29 morts –10 militars i 19 presumptes criminals– i 35 ferits són els resultats més visibles dels tràgics incidents que han tingut lloc a l'estat mexicà de Sinaloa en les últimes hores, després que dijous al matí fos detingut un dels líders del Càrtel de Sinaloa, el narco Ovidio Guzmán, fill de Joaquín el Chapo Guzmán, a la ciutat de Culiacán. La situació s'ha agreujat tant que carros de combat han entrat al centre de la població, mentre les autoritats han demanat als habitants que no surtin de les seves cases. A primera hora d'aquest divendres, però, el president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha assegurat que la calma s'ha restablert, si bé continua la presència a la zona de la Guàrdia Nacional i l'exèrcit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les imatges preses des de l'interior d'una aeronau contra la qual es va disparar indiscriminadament reflecteixen la por i la frustració a què s'enfronten des de fa anys els habitants d'aquesta urbs del nord de Mèxic com a resultat de les activitats delictives d'un dels càrtels de la droga més perillosos del món. A hores d'ara, l'aeroport de Culiacán està tancat. La companyia Aeroméxico va confirmar que el vol objecte de l'atac, que es disposava a operar la ruta Culiacán-Ciutat de Mèxic, va rebre l'impacte d'una bala al fuselatge. Però no hi va haver cap víctima.

No és la primera vegada que la detenció d'Ovidio Guzmán provoca aldarulls semblants. El 2019, el Ratón, com es coneix al narcotraficant, ja va ser detingut a la mateixa ciutat, i alliberat poc després pel govern d'Andrés Manuel López Obrador, per frenar l'onada d'incidents i el caos que es van originar després de l'arrest. A aquella jornada de violència, a la qual va seguir una gran polèmica per la resposta del govern, se la va conèixer com Culiacanazo o Dijous Negre. Més de tres anys després, s'ha tornat a repetir. I, un altre cop, en un dijous.

Rubén Rocha Moya, governador de l'estat, ha confirmat que els enfrontaments s'han allargat més de dotze hores. A primera hora del matí de divendres a Mèxic, Rocha Moya ha garantit que els bloquejos de carreteres i els enfrontaments havien acabat i que ja s'estava restablint la normalitat al perímetre urbà.

En una entrevista amb Milenio TV, ha assegurat: "No crec que tinguem una seqüela de violència. Hem d'acceptar les nostres realitats, com estan els estats i com estan impactats per una sèrie d'agents generadors de violència". Després, a preguntes del periodista, el governador no ha volgut cantar victòria per la detenció del Ratón: "No direm que s'ha acabat, no ens confiarem".

La ciutat de Culiacán, capital de l'estat de Sinaloa, és el bastió del càrtel del mateix nom que un dia va ser liderat per Joaquín el Chapo Guzmán. El 2019 va ser condemnat als EUA a cadena perpètua per narcotràfic. Ara el seu fill ja es troba a la capital federal de Mèxic i té moltes possibilitats d'acabar com el Chapo, en una presó de màxima seguretat del país veí.

stats