Internacional 13/03/2020

Bolsonaro dona negatiu per coronavirus

Els líders polítics internacionals no se salven de la pandèmia: Trudeau està en quarantena

Sònia Sánchez
3 min
Una imatge de la trobada entre Donald Trump i Jair Bolsonaro la setmana passada a Washington, en una visita del president brasiler a Washington.

BarcelonaEl president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha donat negatiu en la prova pel coronavirus, segons ha publicat el seu fill Eduardo a la seva pàgina de Facebook. La cadena conservadora nord-americana Fox havia donat per fet que el dirigent s'havia encomanat del COVID-19 després que un dels seus assessors sí que s'hagués infectat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que el mateix fill de Bolsonaro assegurava aquest matí que els resultats encara no se sabien, i desmentia a Twitter les informacions que anunciaven ja el positiu, la Fox afirmava haver parlat amb el mateix Eduaro Bolsonaro, que els hauria confirmat que el primer test hauria donat positiu però que ara n'esperaven un altre per confirmar-ho. Finalment, aquest segon diagnòstic ha resultat negatiu.

Dijous a la tarda el president del Brasil va penjar a Facebook una foto seva amb la mascareta sanitària posada, i avisava que s'havia fet la prova i que els resultats se sabrien aquest divendres. Però el seu fill Eduardo assegurava que el seu pare no tenia cap símptoma.

La salut de Bolsonaro s'examinava de ben a prop als Estats Units perquè dissabte una delegació brasilera encapçalada pel president es va reunir a Palm Beach (Florida) amb Donald Trump i un dels participants n'ha resultat positiu. Però quan se li ha preguntat sobre la qüestió, Trump s'ha limitat a assegurar que no estava gens "amoïnat".

De fet, no és el primer contacte directe de Trump que dona positiu, perquè també va mantenir una reunió amb algú infectat arran de la qual molts congressistes republicans es van posar en quarantena. Però Trump tampoc es va voler fer la prova llavors.

El coronavirus, malgrat tot, ronda la Casa Blanca, perquè aquest mateix divendres ha donat positiu el ministre de l'Interior d'Austràlia, Peter Dutton, i ha transcendit que la setmana passada va ser a Washington i es va reunir amb la filla del president, Ivanka Trump. Dutton ha hagut de ser hospitalitzat.

I és que els líders polítics i els governs del món no se salven de la pandèmia de coronavirus que s'estén ràpidament pel món. Sophie Grégoire Trudeau, dona del primer ministre canadenc, Justin Trudeau, també ha donat positiu per Covid-19 i el cap de govern està ara en quarantena i en aïllament de manera temporal.

Sophie Grégoire Trudeau va donar positiu tornant d'un viatge al Regne Unit amb alguns símptomes. "Tot i que tinc alguns símptomes molt incòmodes del virus, tornaré a estar bé ben aviat", ha dit en un comunicat, en què ha explicat que estarà aïllada i en quarantena a casa seva.

Justin Trudeau amb la seva parella Sophie

Al quarter general de l'ONU a Nova York també s'hi ha detectat aquest divendres el primer cas positiu per coronavirus en un membre de la delegació de les Filipines. "Des d'avui, la missió filipina a l'ONU es tancarà i tot el personal estarà en quarantena i buscarà atenció mèdica si presenta símptomes. Assumim que tots estem infectats", ha dit la legació en un comunicat.

Des de l'esclat del brot no han deixat d'aparèixer casos entre els governs del món, des de l'Iran, on el gabinet de Hassan Rouhani ja va estar en quarantena per dos casos provats, fins a Ucraïna i el Regne Unit, on la secretària d'estat de Sanitat va donar positiu fa alguns dies. A l'Iran, fins i tot, una diputada del Parlament, Fatemeh Rahbar, va morir el 6 de març a causa del coronavirus.

Al mateix estat espanyol han resultat infectades dues ministres, la d'Igualtat, Irene Montero, cosa que ha forçat la quarantena del seu marit, el vicepresident Pablo Iglesias, i la de Política Territorial, Carolina Darias.

Portugal

El govern de Portugal ha decretat aquest divendres l'estat d'alerta a tot el país i ha ordenat el tancament d'escoles i discoteques, malgrat que el país només ha registrat fins ara 78 casos positius i cap mort.

Xina

Continuen arribant notícies positives al país que va ser l’origen del brot: aquest divendres només s’hi han confirmat vuit contagis nous (cinc dels quals a la ciutat de Wuhan, l'epicentre de l’epidèmia) i set morts (totes a Wuhan). Ciutats com Yichang, a la mateixa província de Hubei (la capital de la qual és Wuhan), han aixecat aquest divendres la prohibició d’entrada i sortida. Amb un sistema de monitoreig, permetran que persones que són fora de Hubei tornin a la ciutat.

Corea del Sud

Mentre Itàlia ja supera el miler de morts pel coronavirus, Corea del Sud, el país que fins fa deu dies era el més afectat fora de la Xina, continua veient com es redueix el brot: aquest divendres ha confirmat 110 casos nous i una mort, força menys que els dies anteriors. El país té uns 8.000 casos confirmats i 67 morts.

Estats Units

Les universitats nord-americanes han decidit tancar portes durant uns quants dies per combatre el coronavirus. Als Estats Units continua la polèmica per la poca quantitat de proves de Covid-19 que s’hi han practicat: només 11.000 per a una població de 300 milions.

A més, tots els parcs d'atraccions de Disney han decidit tancar. Després que es clausurés el més gran de Califòrnia, la companyia ha pres la decisió de tancar també els de Florida i París.

Austràlia

El govern australià ha aprovat un paquet de mesures per combatre la pandèmia, entre les quals hi ha la prohibició de tots els esdeveniments de més de 500 persones a partir de dilluns, tot i que encara no tanca escoles, universitats ni transport públic.

Àfrica

Amb els anuncis d’aquest divendres dels primers casos de coronavirus al Gabon i Ghana, ja són deu els països de l’Àfrica subsahariana que tenen casos confirmats de la malaltia.

stats