Internacional 28/03/2016

Cimera de líders mundials per reduir l’amenaça terrorista nuclear

N.f.
2 min
Barack Obama durant el seu recent viatge a l’Argentina.

WashingtonWashington celebrarà la quarta cimera de seguretat nuclear a finals d’aquesta setmana. Una cinquantena de líders mundials buscaran mesures per reforçar la seva cooperació en la lluita contra l’amenaça nuclear. A més, es debatran els passos a seguir per disminuir l’ús d’urani altament enriquit -substància que es pot utilitzar per construir bombes atòmiques- i assegurar els materials nuclears perillosos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Utilitzarem aquesta oportunitat [la cimera nuclear] per revisar també els esforços conjunts contra l’Estat Islàmic i per assegurar que el món es manté unit en aquest esforç per protegir els nostre pobles”, va dir el president dels Estats Units, Barack Obama, en el seu tradicional discurs setmanal. El 2009, en un discurs pronunciat a Praga, el mandatari nord-americà va catalogar el terrorisme nuclear com l’amenaça de seguretat mundial “més urgent i extraordinària”.

Des de llavors s’han celebrat tres cimeres -l’última a l’Haia el 2014-, la comunitat internacional ha arribat a un acord amb l’Iran sobre el seu programa nuclear i el grup jihadista Estat Islàmic es manté fort després de la seva irrupció l’estiu del 2014. La nova cimera se celebra en un moment delicat, una setmana després dels atacs de Brussel·les.

Obama es reunirà en privat amb el president xinès, Xi Jinping, però la gran absència a la trobada serà el president de Rússia, Vladímir Putin. El Kremlin creu que la cimera nuclear intenta interferir en les activitats d’organitzacions internacionals com l’Agència Internacional d’Energia Atòmica de l’ONU.

Rajoy no hi assistirà

Una altra absència serà la del president espanyol en funcions, Mariano Rajoy. El motiu és l’actual situació política del país. Per això hi anirà el ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo.

stats