Internacional 05/10/2019

El Congrés emet una citació per obligar la Casa Blanca a entregar documents per investigar l''impeachment'

Les converses entre diplomàtics revelen les pressions a Zelenski perquè investigués Biden

Sònia Sánchez
3 min
Un alt diplomàtic dels EUA a Ucraïna va alertar de la "bogeria de retenir ajuda militar" a canvi d'ajuda política

BarcelonaEls demòcrates del Congrés dels Estats Units han emès una citació oficial per obligar a la Casa Blanca a entregar documentació que se li requereix des de fa dies dins de la investigació oberta per un possible impeachment a Donald Trump. Els comitès del Congrés que l'investiguen donen a l'administració fins al 18 d'octubre per entregar la documentació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La petició arriba l'endemà que un intercanvi de missatges de text entre diplomàtics nord-americans a Ucraïna afegís més llenya al foc de l'impeachment. Els documents rebuts fins al dijous pel Congrés inclou alguns missatges de text en què un alt diplomàtic dels EUA a l'ambaixada d'Ucraïna expressa la seva preocupació pels moviments de la Casa Blanca de Trump al país.

"Crec que és una bogeria retenir ajuda de seguretat a canvi d'ajuda amb una campanya política", va dir literalment Bill Taylor, alt diplomàtic a l'ambaixada. Però el missatge de resposta que li envia l'ambaixador dels EUA davant de la UE, Gordon Sondland, nega rotundament aquesta interpretació i adverteix a Taylor que s'equivoca respecte a les intencions de Trump. "El president Trump ha estat molt clar dient que no hi ha quid pro quo de cap tipus", afirma taxatiu.

Precisament el que intenten els demòcrates amb les seves investigacions és trobar proves que sustentin la seva creença que el president Trump va retenir ajuda militar a Ucraïna, un suport essencial en el seu conflicte obert amb Rússia, com a mesura de pressió per aconseguir que el nou president del país, Volodímir Zelenski, investigués possibles càrrecs de corrupció contra l'exvicepresident Joe Biden, a qui totes les enquestes pronostiquen com a futur rival demòcrata de Trump en les eleccions del 2020.

En un altre intercanvi de missatges fet públic aquest dijous, Taylor insistia en advertir que "el president Zelenski és molt sensible sobre el fet que Ucraïna sigui tractada de forma seriosa i no només com un instrument per a la política domèstica de Washington i per a la reelecció".

En la trucada que Trump va mantenir amb Zelenski li va demanar "com un favor" que investigués Biden i el seu fill, Hunter Biden, que formava part del consell d'administració d'una empresa gasística ucraïnesa. Aquella trucada és la que va originar el procés d'impeachment, però en cap moment menciona l'ajuda militar al país ni amenaça amb cap represàlia si no hi accedeix.

Amb tot, els documents fet públics aquest dijous a la nit pel comitè del Congrés que investiga l'impeachment mostren que els diplomàtics nord-americans van deixar clar als seus homòlegs ucraïnesos que qualsevol millora de la relació amb els Estats Units i fins i tot un possible viatge de Zelenski a la Casa Blanca depenien de la cooperació del president ucraïnès en la investigació contra Biden.

La documentació recull converses per escrit datades entre el juliol i el setembre d'aquest any i que van intercanviar l'ambaixador nord-americà a la UE, Gordon Sondland; l'enviat especial dels EUA a Ucraïna, Kurt Volker; i l'ambaixador a Kíev, Bill Taylor, amb aparicions també de l'advocat personal de Trump, Rudy Giuliani, i l'assessor de Zelenski Andrei Iermak.

"El més important és que Zelenski digui que ajudarà amb la investigació", diu Volker a Sondland en una conversa transcrita en què diuen, l'endemà de la trucada entre Trump i Zelenski, que l'han estat preparant amb el govern ucraïnès i per a la qual, diuen també, han posat en contacte prèviament Giuliani i l'assessor del president ucraïnès.

"Sentit a la Casa Blanca [...] Assumint que el president Zelenski convenci Trump que investigarà [...] arribarà al fons del què va passar" el 2016, "tancarem una data per a la visita a Washington", deia Volker en un altre dels missatges.

stats