Internacional 07/11/2020

Biden demana calma, assegura que es comptaran "tots els vots" i diu que la seva victòria és "clara"

El candidat demòcrata segueix ampliant el seu avantatge a Pennsilvània, Geòrgia i Nevada

Ara
4 min
El candidat demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, durant el seu discurs aquesta matinada de dissabte des del Chase Center de Wilmington, a Delaware

BarcelonaEl candidat demòcrata a la presidència dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat en un discurs aquesta matinada de dissabte, hora catalana, que els números són "clars" i que està camí de guanyar l'elecció presidencial, però ha demanat calma i confiança en la democràcia als seus votants fins que acabi el recompte de vots. "Guanyarem aquesta cursa amb el suport de gran part de la la nació", ha afirmat Biden en un discurs curt des del Chase Center de Wilmington, a Delaware, on resideix.

Biden ha demanat confiança en el procés electoral del recompte i ha incidit que "la democràcia funciona". El candidat demòcrata ha posat èmfasi en la importància que es "comptin tots els vots" i ha assenyalat que no permetrà que es deixin de comptar, com pretén la campanya de Trump en alguns estats disputats en què ha presentat demandes.

El demòcrata, acompanyat a l'estrada per la candidata a la vicepresidència, Kamala Harris, s'ha presentat com el futur president de la conciliació i la unió de tots els nord-americans. En un to calmat i fins i tot gairebé filosòfic, ha llançat un missatge de comunió de tots els nord-americans i ha afirmat que "no hi ha temps per perdre" en un país polaritzat, amb problemes urgents de resoldre com l'avenç del covid-19, el deteriorament de l'economia, la injustícia racial i la crisi climàtica.

"El nostre viatge és cap a una unió més perfecta, i continuem movent-nos en aquesta direcció. Els Estats Units tenim diferents punts de vista i desacords forts, i això està bé; els grans desacords són inevitables i en democràcia els desacords són sans", ha dit Biden, amb veu tranquil·litzadora, a l'inici del seu discurs.

Malgrat aquest to completament diferent al que va utilitzar dijous a la matinada Trump, el que va ser vicepresident de Barack Obama (2009-2017) ha llançat un dard al seu rival republicà als comicis.

"El propòsit de la nostra política no és una guerra implacable sense fi, no. El propòsit de la nostra política, la feina de la nació, no és encoratjar les flames del conflicte per resoldre els problemes".

"Tots els vots es comptaran"

D'aquesta manera, Biden s'ha encarat a Trump, després que en el seu últim discurs el republicà ataqués els fonaments de la democràcia nord-americana al qüestionar la integritat de tot el procés electoral, dubtant, sense proves, de la legitimitat de milions de vots emesos per correu, i acusant el seu adversari d'intentar robar les eleccions.

Des d'un Chase Center sense públic, a causa de la pandèmia, Biden ha contrarestat el discurs triomfalista llançat per Trump –malgrat anar darrere en el còmput global, i mentre la seva campanya lliura litigis en diversos estats clau– i ha avisat que tots els sufragis es tindran en compte. "Vostès saben que demostrarem de nou el que hem demostrat durant 244 anys en aquest país, que la democràcia funciona. El seu vot es comptarà. M'és igual que intentin evitar-ho. No deixaré que passi, s'escoltarà la gent", ha assegurat.

L'anunci del seu discurs havia despertat una gran expectació al llarg del dia, aquest divendres, ja que davant l'avanç de l'escrutini a Pennsilvània, la seva compareixença havia desfermat tot tipus de conjectures als mitjans sobre si sortiria a proclamar-se guanyador.

El candidat demòcrata s'ha acomiadat dels seus votants assegurant que espera poder-se dirigir a ells aquest dissabte de nou.

Biden amplia el seu avantatge a Pennsilvània, Geòrgia i Nevada

Amb tot, el demòcrata continua ampliant la distància amb el republicà als estats clau de Pennsilvània, Geòrgia i Nevada. Passades més de 24 hores sense canvis en els col·legis electorals, Biden manté 253 delegats davant dels 214 de Trump. Tots dos necessiten un mínim de 270 per guanyar les eleccions.

Diversos estats segueixen amb escrutinis renyits –Arizona, Nevada o Geòrgia–, encara que la clau per posar fi al llarg recompte és Pennsilvània, que amb els seus 20 vots electorals donaria automàticament la victòria a Biden.

A hores d'ara, amb el 96% dels vots escrutats, Biden lidera el recompte a Pennsilvània per tot just cinc dècimes, 49,6% a 49,1%. Pot semblar poc, però els 28.833 vots que separen ara als candidats són un gran tomb respecte als prop de 700.000 amb els quals Trump avantatjava Biden la nit electoral a aquest estat de l'anomenat "mur blau".

Biden també ha aconseguit capgirar el recompte a Geòrgia (16 delegats), estat en el qual ara avantatja Trump per 7.248 vots, un marge molt ajustat amb l'escrutini gairebé complet (98%), que donarà peu a un recompte en els pròxims dies.

El tercer estat en competició és Nevada, amb Biden amb el 49,8% dels vots i Trump el 48%. Una diferència de 22.657 vots que s'ha ampliat en les últimes hores gràcies a l'avanç de l'escrutini a Las Vegas, on també segueixen la majoria de sufragis per comptar.

Finalment, a Arizona, un estat que mitjans com Fox News o l'agència AP ja van projectar la nit electoral a favor del demòcrata –un fet que altres mitjans consideren prematur–, l'avantatge de Biden se situa ara mateix en 29.861 vots, amb el 97% escrutat.

Per tot plegat, ara mateix és difícil predir quan se sabrà quin candidat és el nou president electe dels Estats Units, ja que les distàncies són mínimes en els estats en disputa i els escrutinis més lents del que s'esperava.

stats