ELECCIONS ESTATS UNITS
Internacional 06/11/2020

Joe Biden també supera Trump a Pennsilvània i és a un pas de la victòria

L'avantatge s'afegeix al de Geòrgia i li dona, si es confirma, 36 electors més i la Casa Blanca

Quim Aranda
4 min

Joe Biden ha capgirat aquest migdia els resultats de Pennsilvània, hores després d'haver fet el mateix a Geòrgia. El candidat demòcrata recupera, momentàniament, el cinturó industrial del nord –format també pels altres dos estats, Wisconsin i Michigan– que va donar la victòria a Trump el 2016. Biden, doncs, és encara molt més a prop d'aconseguir, finalment, les claus de la Casa Blanca. Si la tendència que s'ha seguit des de la nit electoral de dimarts continua tant a Pennsilvània com al gran estat del sud (The Peach State) un cop es confirmi el recompte del 100% dels vots, l'aspirant s'emportarà finalment els 36 compromissaris dels col·legis electorals dels dos territoris. Qui va ser vicepresident de Barack Obama barrarà així definitivament el pas a Donald Trump i l'encara president republicà ja no tindrà materialment cap opció d'aconseguir la reelecció. El nou sorpasso de Biden a Pennsilvània, que ha recuperat una diferència de 18.042 vots des de primera hora d'aquest divendres i que ara té un coixí de 6.819, és el darrer clau en el taüt polític del president. Amb tot, segons ha assegurat els últims minuts la CNN, Donald Trump no té cap intenció de concedir la derrota. A mida que passin les hores, el nombre de sufragis de la distància de Biden augmentarà. I també, molt probablement, les acusacions sense fonament de frau i robatori de Trump, com les que ha etzibat a primera hora de la matinada des de la sala de premsa de la seva residència oficial a Washington.

Donald Trump Jr. i el representant de l'estat a Geòrgia, Vernon Jones, durant un acte republicà ahir, a Geòrgia

Quant a Geòrgia, al llarg de la matinada la distància entre els dos camps s'ha anat reduint des dels gairebé 10.000 vots amb què Europa se'n va anar a dormir fins als actuals 1.579 a hores d'ara a favor de Biden, segons queda recollit en la pàgina web del secretari de l'estat Brad Raffensperger.

Tots els observadors i coneixedors de la composició demogràfica i electoral de l'estat havien anunciat que era qüestió de temps que s'acabés inclinant la balança del cantó blau. La ja gairebé segura victòria de Biden en aquest tradicional bastió republicà –i, de retruc, a les presidencials, que difícilment els jutges i l'estratègia legal de Trump podran aturar– és de proporcions històriques.

Geòrgia no votava demòcrata des de la victòria de Bill Clinton el 1992. Ni tan sols Barack Obama hi va aconseguir la victòria. De fet, a més de Clinton, només Jimmy Carter (1976) i John Fitzgerald Kennedy (1960) hi van triomfar, un fet excepcional aleshores per a un catòlic demòcrata. Les lleis sobre drets civils que va promulgar Lindon B. Johnson i el tradicional racisme de l'estat inclinaven en general la balança del cantó republicà. Carter, nascut a l'estat, va ser el penúltim demòcrata en triomfar en aquest punt del sud més profund.

L'evolució poblacional dels suburbis d'Atlanta i Savannah, dues de les grans ciutats de l'estat, ha fet gairebé possible un resultat que, a falta de la confirmació definitiva després del recompte de tots els vots, assegura el relleu a la Casa Blanca i la fi de l'era Trump, tot i que potser no del trumpisme.

A l'estat han votat 4,9 milions de persones. La raó última del canvi de les passades hores ha sigut que s'han inclòs en el recompte les bosses de vots per correu que provenien del comptat de Clayton, de forta implantació demòcrata. El repartiment de paperetes en aquest territori és del 84,9% per a Biden i del 14,2% per a Trump. I del comtat queden encara entre 1.500 i 2.000 vots per escrutar.

No són les úniques males notícies per als republicans. Queden per comptabilitzar igualment vots del comtat de Gwinnett, també demòcrata.

Amb tot, el territori veí, al nord de l'estat, el comtat de Forsyth, és republicà i la proporció habitual de vots és del 65,8% (Trump) i el 32,6% (Biden), d'acord amb les dades de la nit electoral. Tot i així, el fet més rellevant és que tot el vot que falta per incloure és provinent del correu. I fins i tot el que prové dels districtes vermells és majoritàriament per a Biden.

D'acord amb els mitjans d'informació nord-americans, el nombre de vots que falten per ser comptats encara és d'uns 10.000. I a hores d'ara la CNN calcula que la victòria a Geòrgia per als demòcrates pot ser per uns 1.400 vots, tot i que les dades més recents fan pensar en un avantatge encara més gran. Amb tot, el marge estret assegura que els republicans demanaran un recompte, sol·licitat perfectament legal sempre que la diferència de vots sigui del 0,5%. És el ferro roent a què Trump es pot agafar després que ahir veiés com un jutge desestimés la primera demanda per presumptes irregularitats al comtat marítim de Chatham, on hi ha la populosa ciutat de Savanahh, també un altre bastió demòcrata.

stats