Relleu a Downing St.

Liz Truss promet menys impostos per capgirar el Regne Unit

La 'premier' es proposa resoldre tots els problemes que els mateixos conservadors no han resolt en més d'una dècada

LondresProcedent d'Escòcia, de l'audiència amb la reina al castell de Balmoral, on ha acceptat l'encàrrec de formar govern, la nova premier britànica, Liz Truss, no ha pogut tenir una entrada a Downing Street més accidentada, potser una metàfora del que li espera. Minuts abans de les cinc de la tarda (hora local), una forta tempesta ha començat a descarregar sobre el centre de Londres. Aigua a bots i barrals que ha obligat a retirar durant uns minuts, per després tornar-lo a treure, el faristol des del qual s'ha dirigit per primera vegada al país aquest dimarts, ja com a cap de l'executiu de Sa Majestat.

Inscriu-te a la newsletter Disculpeu-me, soc de lletresEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En només quatre minuts, Truss ha marcat el to de la seva acció, que ha de sobreposar-se al que ha definit com a "forts vents globals, causats per la terrible guerra de Rússia a Ucraïna i les conseqüències del covid". La nova premier ha assegurat que, "per descomptat, no serà fàcil", però que l'objectiu és "transformar el Regne Unit en una nació amb aspiracions i feines ben remunerades, carrers segurs i on tothom a tot arreu tingui les oportunitats que es mereix". Un missatge ple de llocs comuns per posar remei a tot el que els governs conservadors que l'han precedit des del 2010 no han dut a terme.

Cargando
No hay anuncios

El relleu a Downing Street té lloc, possiblement, en el pitjor moment per al Regne Unit des del final de la Segona Guerra Mundial. La crisi a què fa front el país és múltiple: cost de la vida i de l'energia; endèmica manca de finançament per a la sanitat pública i el sistema d'atenció a la gent gran; l'impacte del covid, com ha apuntat Truss, que encara s'arrossega; el del Brexit, que la pandèmia ha aconseguit eclipsar en part però que té, en el protocol d'Irlanda del Nord, un escull no resolt i que pot provocar tensions amb la Unió Europea, a més de les internes entre les dues comunitats de la província. I, per acabar, la relació amb Escòcia, a l'espera que el Tribunal Suprem aprovi o rebutgi el mes que ve un nou referèndum d'independència l'octubre del 2023.

Amb aquest paisatge al davant, i amb unes enquestes que situen els conservadors deu punts per sota dels laboristes en el millor dels casos, la tasca que Truss ha d'afrontar és titànica.

Cargando
No hay anuncios

Què farà, doncs? "Com a primera ministra –ha esbossat–, perseguiré tres prioritats. En primer lloc, tinc un pla agosarat per fer créixer l'economia mitjançant retallades d'impostos i reformes. Rebaixaré impostos per recompensar el treball dur i impulsar el creixement i la inversió. En segon lloc, tractaré de manera directa la crisi energètica provocada per la guerra de Putin. Aquesta setmana prendré mesures per fer front a les factures de l'energia i per assegurar el nostre futur subministrament", ha apuntat però sense concretar res. La tercera prioritat, ha admès, és capgirar la situació del servei públic de salut, amb llistes d'espera creixents.

I malgrat tots aquests enormes desafiaments, "no ens hem de deixar descoratjar". "Estic decidida a complir", ha afegit. Les paraules de Truss no han estat carregades de la pirotècnia de les de Boris Johnson. Tampoc no ha citat cap clàssic, ni menys encara no ha fet cap broma. Ha lloat Johnson al principi de l'al·locució, però se n'ha allunyat formalment tant com ha pogut.

Cargando
No hay anuncios

Immediatament després, Truss ha començat la formació del seu govern, que es reunirà aquest dimecres per primer cop.

Cita amb la reina

La nova líder conservadora havia rebut al migdia, al castell de Balmoral (Escòcia), l'encàrrec de la reina d'Anglaterra per formar un nou executiu, després de la dimissió que uns minuts abans li havia presentat Boris Johnson. Es formalitzava així el relleu a Downing Street, i Truss esdevenia el 56è primer ministre del Regne Unit –la tercera dona– i el que fa 15 de la llista del llarguíssim regnat d'Elisabet II, que al febrer va arribar als setanta anys.

Cargando
No hay anuncios

Des que es va celebrar el referèndum del Brexit, el juny del 2016, Downing Street ha tingut, inclosa Truss, quatre inquilins diferents, fet que dona una idea de la gran inestabilitat política del país en els últims sis anys i escaig.

Cargando
No hay anuncios

A la imatge de l'audiència de la reina amb Truss, servida pel Palau de Buckingham, el que destaca és el molt fràgil aspecte físic de la monarca, de 96 anys. Oficialment, problemes de mobilitat –a la foto Elisabet II du un bastó– han impedit que, com en totes les cites anteriors per nomenar premier, la reina complís amb el cerimonial al Palau de Buckingham. Aquesta és la primera vegada des del regnat de Victòria (1837-1901) que té lloc a Balmoral, una de les residències d'estiu dels Windsor.

Que la salut d'Elisabet II és una tema d'estat ho prova el fet que, malgrat el deteriorament que s'aprecia a la instantània, els grans mitjans de comunicació britànics hi han passat de puntetes, sense fer-ne cap esment.

Cargando
No hay anuncios