L'Eurogrup accepta prorrogar el rescat de Grècia

Els ministres de finances de la zona euro accepten el pla de reformes del govern d'Alexis Tsipras per ampliar els crèdits a Atenes fins el juny. L'FMI i el BCE demanen al país hel·lè més concreció.

Els ministres de finances dels països de l'Euro han acceptat ampliar els crèdits a Grècia fins el juny, després de validar el pla de reformes que ha presentat aquest dimarts al matí el govern d'Alexis Tsipras. La decisió s'ha pres per videoconferència com a conclusió de les intenses negociacions dels últims dies. Tant la Comissió Europea com el govern alemany s'havien mostrat ja favorables a l'acord, que permetrà a Atenes continuar rebent crèdits fins el juny, mentre negocia amb les institucions de la 'troica' (Banc Central Europeu, Fons Monetari Internacional i Comissió Europea) un nou programa d'ajuda al país que garanteixi la sostenibilitat del deute.

Tot i que els altres membres de la 'troica', el BCE i l'FMI, també han donat el vistiplau als quatre mesos de pròrroga del rescat, les dues institucions han demanat a Grècia que ampliï i ofereixi més detalls de les reformes i mesures incloses a la llista de cara a l'abril, quan Atenes i els socis europeus han d'aprovar definitivament en nou pla grec. La directora gerent de l'FMI, Chrsitine Lagarde, ha assegurat que la llista de Tsipras "no és gaire concreta".

Segons un resum que Atenes ha fet arribar a la premsa, les mesures inclouen plans per combatre l'evasió fiscal i el contraban de tabac i de gasolina. Atenes ha fet públic aquesta matinada un resum de la seva llista de reformes, per evitar filtracions de la premsa. Els ministres de Finances de la UE es reuniran aquest dimarts a la tarda per videoconferència per avaluar si les mesures són suficients per donar llum verd a la pròrroga de quatre mesos del rescat del país més endeutat de la UE.

Durant el dilluns el govern grec i els representants de les tres institucions que formaven la 'troica' (la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional) van intercanviar esborranys. La proposta grega conté poques novetats i destaca mesures per retallar l'administració pública i combatre la corrupció. També recull el compromís d'abordar el que Syriza qualifica de "crisi humanitària" derivada de 5 anys d'austeritat draconiana: l'electricitat gratuïta a les famílies més pobres, vals d'aliments per als més desafavorits, i recuperació de la cobertura sanitària universal.

Els principals punts del resum del pla grec són:

  • Crear un sistema fiscal és just
  • Combatre l'evasió fiscal
  • Perseguir la corrupció
  • Perseguir els traficants de gasolina i tabac
  • Implementar la reforma laboral sobre els convenis
  • Afrontar la crisi humanitària

El ministre alemany de de Finances, Wolfgang Schäuble, ha enviat un carta de quatre pàgines als diputats alemanys, que han de donar llum verd al Parlament a l'ampliació del rescat, en una votació aquest divendres. La pròrroga també ha de passar el tràmit dels parlaments d'Àustria, Finlàndia, Holanda i Estònia.

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha explicat en una intervenció al Parlament Europeu que la proposta grega li va arribar dilluns a la nit (per tant dins del termini acordat divendes) i que és "un primer pas" en un "llarg procés" per arribar a un acord detallat. També ha assegurat que la sortida de Grècia de l'euro "no ha estat mai sobre la taula".

L a Comissió Europea ha confirmat a Twitter a primera hora que havia rebut el llistat detallat de la proposta grega i fonts de l'executiu europeu han dit a les agències Reuters i EFE que la llista "és prou complerta" per garantir l'ampliació del rescat.

Més continguts de