Guterres alerta que el "soroll de sabres nuclears" a Ucraïna agreuja la inestabilitat global

La crisi energètica i dels aliments i l'emergència climàtica dominaran la primera Assemblea de l'ONU postpandèmia

4 min
El ministre d'Afers Exteriors rus, Sergei Lavrov, intervindrà a l'Assemblea General de l'ONU en nom de Rússia.

Barcelona"El món està en perill i paralitzat". Amb aquesta advertència clara, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha obert aquest dimarts l'Assemblea General de les Nacions Unides, que se celebra a Nova York amb la presència de gran part dels principals líders mundials. Guterres els ha exigit cooperació i mesures urgents per fer front als grans problemes globals: les guerres, la crisi alimentària i l'emergència climàtica. El dirigent ha alertat que la guerra a Ucraïna està intensificant la fractura internacional i ha lamentat que hi ha "immensos perills per a la pau i la seguretat globals". A més, ha subratllat que el "soroll de sabres nuclears" agreuja la inestabilitat global.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El funeral de la reina Elisabet II d'Anglaterra no ha eclipsat l'Assemblea, que va arrencar aquest dimarts a Nova York, però hi projecta la seva ombra. Molts dels líders mundials que eren dilluns a Londres van viatjar des d'allà fins a Nova York per assistir a la trobada anual de les Nacions Unides, que aquest 2022 per fi recupera la presencialitat total després de dos anys de pandèmia –el 2020 va ser tota virtual i l’any passat encara híbrida–. És per aquesta coincidència de calendari, de fet, que el president dels Estats Units, Joe Biden, no complirà la tradició de ser el segon líder a parlar, després del del Brasil, i no intervindrà en l'Assemblea fins al segon dia, dimecres. Jair Bolsonaro, que també era a Londres al funeral reial, sí que s'ha afanyat a arribar a Nova York a temps per mantenir la seva posició inicial en els discursos polítics, esperonat probablement per la seva mateixa campanya electoral (les eleccions al Brasil són el 2 d'octubre).

Però el tema que dominarà la gran setmana de la diplomàcia global no serà pas la mort de la reina d'Anglaterra, almenys en els discursos oficials, sinó la guerra d'Ucraïna. La invasió russa d'un estat sobirà europeu com Ucraïna amenaça l'estabilitat del fràgil ordre polític global i l'Assemblea de l'ONU és el lloc on mirar de posar els punts sobre les is, almenys de cara a la galeria –i més enllà del que pugui passar als passadissos. Les crisis energètica i de preus que es deriven d'aquest conflicte, la recessió econòmica, i la cada cop més palpable emergència climàtica també centraran el debat a la seu de l'ONU a partir d'aquest dimarts.

Tot i això, com a prova del seu creixent arraconament internacional, el president rus, Vladímir Putin, no assistirà a la trobada. Hi ha enviat en nom seu el ministre d'Afers Exteriors, Serguei Lavrov, que serà qui parli en l'Assemblea. Lavrov participarà també dijous en una reunió ministerial del Consell de Seguretat on es debatrà la situació a Ucraïna. El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, sí que intervindrà en l'Assemblea, però telemàticament, amb un vídeo gravat prèviament; és una deferència que no es permet a cap altre líder polític absent, però que té en compte l'excepcionalitat que suposa un país en guerra.

L'Assemblea de l'ONU arriba, de fet, en un moment en què la contraofensiva ucraïnesa al camp de batalla comença a tenir èxit i ha aconseguit fer recular el poderós exèrcit rus en diverses localitats. Una posició de força que pot ajudar les potències occidentals que seran a Nova York aquests dies, i que hi van també amb l'objectiu de convèncer algunes potències internacionals com l'Índia perquè abandonin la seva posició de neutralitat. Els governs europeus i els aliats de l'OTAN han deixat clara la seva intenció de continuar ajudant Ucraïna, amb diners i armament, a lluitar contra les tropes russes que van envair el país el 24 de febrer. Tot i així, un portaveu del govern alemany va assegurar ahir a Reuters que no hi ha prevista cap reunió als passadissos de l'ONU per parlar de nous enviaments d'armes.

L'Iran no descarta debatre l'acord nuclear en trobades informals

El que sí que espera poder tenir trobades informals és l'Iran, que aquest dilluns mateix ha apuntat la possibilitat que l'Assemblea serveixi també per debatre sobre l'acord nuclear, que continua congelat després que Donald Trump se'n retirés. Aquell pacte de 2015, que ara s'està intentant reformar, comprometia Teheran a no desenvolupar armes nuclears a canvi de la retirada de sancions internacionals.

Un altre tema que centrarà el debat internacional aquests dies és la crisi energètica provocada per la disminució del subministrament de gas rus a Europa arran de la guerra d'Ucraïna, i que fa preveure un hivern complicat a Europa. Un altre punt en discussió serà la crisi derivada de l'augment de preus dels aliments, un altre efecte directe de la guerra, ja que Ucraïna era un dels principals exportadors de gra del món. La inseguretat alimentària que això està generant en molts països pobres se suma als impactes de la crisi climàtica, que deixa sequeres i tempestes devastadores per a les collites, com una tempesta perfecta que està fent créixer la fam al món a passos de gegant.

Una situació que fa perillar encara més la consecució de l'Agenda 2030 de l'ONU, formada per 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que semblen cada cop més impossibles d'assolir. "L'Assemblea General es reuneix en un moment de gran perill. El nostre món està arruïnat per la guerra, colpejat pel caos climàtic, marcat per l'odi i avergonyit per la pobresa, la fam i la desigualtat", ha dit el secretari general de l'ONU, António Guterres. En aquests dies previs a l'Assemblea de líders polítics, l'ONU ha celebrat altres reunions, com la Cimera per Transformar l'Educació, i una sessió dilluns per donar un nou impuls als ODS en què van participar diverses celebrities.

stats