Crisi Climàtica

El món "va cap a territoris inexplorats de destrucció", alerta Guterres

Els científics reclamen plans set cops més ambiciosos per reduir les emissions globals abans del 2030

2 min
Més de 1.000 morts des del juny enmig de les fortes pluges monsòniques al Pakistan

BarcelonaEls impactes de la crisi climàtica “es dirigeixen cap a territoris inexplorats de destrucció”, ha alertat aquest dimarts el secretari general de l’ONU, António Guterres. Quan queden només dos mesos per a la cimera climàtica de l’ONU, la COP27, totes les institucions científiques de l’ONU tanquen files i reclamen més ambició als governs. De fet, un informe publicat per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), que recopila els últims estudis sobre el tema de totes les agències de l’ONU, alerta que per mantenir els termòmetres per sota dels 2 ºC d’escalfament global caldria multiplicar per quatre la reducció d’emissions que preveuen ara mateix els governs del món en els seus compromisos per al 2030. Per evitar pujar de l’1,5 ºC, com recomana també l’Acord de París, aquesta retallada d’emissions prevista per al 2030 s’hauria de multiplicar per set, diu l’informe.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una nova esbroncada de la ciència als governs del món, a qui acusen d'incomplir les promeses signades a l’Acord de París. El nou informe constata que les emissions de CO₂ i de tots els altres gasos d’efecte hivernacle han tornat a créixer després del tancament imposat pel covid-19 i que ja tornen a estar per sobre dels nivells prepandèmia.

Davant d’aquest escenari, i tenint en compte tots els rècords de temperatura que s'han trencat en els últims cinc anys, els científics alerten que hi ha un 48% de probabilitats que la barrera de l’1,5 ºC d’escalfament global se superi en almenys un dels pròxims cinc anys. “Els compromisos de mitigació (reducció d’emissions) dels països són insuficients per complir l’Acord de París”, recalca l’informe. Una afirmació que no és pas nova, sinó que els científics fa mesos, fins i tot anys, que repeteixen.

Cap als punts d'inflexió

Les dades més recents dels científics apunten encara que a finals de segle la temperatura global haurà pujat 2,8 ºC respecte a l’època preindustrial, un augment que tindrà conseqüències devastadores com ja han anat alertant diversos informes del principal cos de científics climàtics de l’ONU, l’IPCC. La temperatura mitjana global ja ha pujat avui 1,1 ºC respecte als nivells preindustrials.

El nou informe alerta que sense una acció immediata per aturar les emissions i reduir-les “està augmentant la probabilitat de canvis irreversibles en el sistema climàtic, els anomenats punts d’inflexió” (tipping points en anglès). La desfeta total de la capa de gel de Groenlàndia, que faria pujar diversos metres el nivell del mar, o la desaparició de l’Amazònia són alguns dels canvis dràstics als quals podrien encaminar aquests punts d’inflexió, totalment devastadors i irreversibles, almenys en espais de temps mesurables en escales humanes.

“Les onades de calor a Europa, les inundacions colossals al Pakistan... No hi ha res natural en la nova escala d’aquests desastres”, apuntava també ahir mateix António Guterres, que va esmentar diversos episodis extrems d’aquest estiu que els científics de l’ONU no dubten pas en atribuir a l’emergència climàtica.

stats