Inundacions
Internacional Àsia 29/08/2022

Inundacions sense precedents al Pakistan: un terç del país sota l'aigua

Més de 1.000 persones han mort i prop de 500.000 han estat desplaçades a camps de refugiats

Òscar Llena
3 min
Més de 1.000 morts des del juny enmig de les fortes pluges monsòniques al Pakistan

BarcelonaEl Pakistan s'enfronta a un dels pitjors desastres climàtics de la seva història. Les pluges més intenses dels darrers seixanta anys han obligat el país asiàtic a declarar l'estat d'emergència a tot el territori. Des de mitjans del mes de juny, ja són 1.061 les víctimes mortals que han deixat les inundacions causades per les pluges monsòniques, que cobreixen més d'un terç de la superfície del país i han afectat més de 3.000 quilòmetres de carreteres i més de 680.000 llars. Només aquest cap de setmana, segons ha confirmat l'Agència Nacional de Gestió de Desastres Naturals (NDMA, en les sigles en anglès), 100 persones han perdut la vida a causa de les pluges.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La magnitud de la catàstrofe és més gran del que esperàvem", ha assegurat el primer ministre pakistanès, Shehbaz Sharif, que ha cancel·lat un viatge al Regne Unit per visitar la província de Sind, una de les zones més afectades. I és que el Pakistan està passant pel seu vuitè cicle de monsons, quan normalment el país en té només tres o quatre. "Estem davant una situació sense precedents i les dades que tenim ens donen a entendre que podríem travessar un novè cicle el mes vinent", va alertar en una entrevista a Reuters el ministre de Planificació i Desenvolupament, Ahsan Iqbal, que xifra en 10.000 milions d'euros les pèrdues econòmiques per les inundacions. "Fins ara hem perdut 1.000 vides humanes, però les pèrdues econòmiques podrien ser devastadores", va dir.

Dimecres, la secretària d'estat per al Canvi Climàtic, Sherry Rehman, va afirmar que les inundacions eren una catàstrofe comparable a les pluges del 2010, en què 20 milions de persones es van quedar sense llar. "Quan això s'acabi, podríem tenir una quarta part del Pakistan sota l'aigua", va dir Rehman, que va argumentar que la catàstrofe climàtica que travessa el país "no té res a veure" amb la planificació del govern.

Ajuda internacional

Des de mitjans de juny, quan va començar l'època del monsó que s'ha d'allargar fins al mes d'octubre, més de 33 milions de persones s'han vist afectades per les pluges i prop de 500.000 han estat desplaçades a camps de refugiats. La situació és particularment greu al Balutxistan, la província més gran del país, que ha quedat pràcticament aïllada, i a Sind, a la costa del mar d'Aràbia, on s'han perdut més de 800.000 hectàrees de cultius. El diluvi ha destruït diversos ponts, tant a les quatre autopistes que l'uneixen amb la resta del país com a la seva única línia ferroviària, que ha quedat suspesa, i ha fet desbordar el cabal del riu Indus, que recorre tot el país.

Davant aquest escenari -ha plogut el triple de la mitjana dels darrers 30 anys-, les autoritats pakistaneses han mobilitzat les tropes de la marina i de l'exèrcit i han fet una crida per rebre suport internacional. "Alguns països han promès ajuda i ens està arribant, però en necessitem més per poder ajudar els milions de persones afectades per les inundacions", va dir diumenge el ministre pakistanès, Ahsan Iqba. Els Estats Units, el Regne Unit, la Xina o els Emirats Àrabs Units ja han fet públic el seu suport i han anunciat l'enviament d'ajuda material i humanitària. Aquest dilluns ha aterrat a la base aèria de Noor Khan, al nord del país, el primer avió procedent de Turquia, i en les pròximes hores s'espera que n'arribin quinze més.

En les últimes hores, els principals mandataris internacionals s'han adreçat al Pakistan amb missatges de suport a través de les xarxes socials i declaracions públiques. Entre d'altres, la reina d'Anglaterra, Elisabet II, que el 2010 ja va fer una donació per a les inundacions, ha mostrat la solidaritat del Regne Unit amb el país asiàtic: "Estic profundament commocionada en saber la tràgica pèrdua de vides i la destrucció causada per les inundacions a tot el Pakistan. Els meus pensaments estan amb tots els que s'han vist afectats i el nostre país se solidaritza amb el Pakistan mentre es recupera d'aquests terribles esdeveniments", ha dit en un comunicat.

Les pluges han arribat en un moment de crisi econòmica per al Pakistan, que ha esgotat les reserves de divises, ha vist davallar la seva moneda local (la rupia) i augmentar la inflació, que durant l'última setmana va ser del 44%. A més, el país s'enfronta a una crisi de la balança de pagaments i té dificultats per finançar la reconstrucció posterior a les inundacions. "La seguretat i el benestar dels nostres compatriotes és el primer i no descansarem fins que cada un dels afectats s'hagi recuperat", va prometre diumenge el president pakistanès, Arif Alvi. Des del govern s'han anunciat ajudes en efectiu per a les famílies, però molts comerciants han denunciat que no rebran suport econòmic per finançar el seu negoci.

stats